Chcete ochutnat něco neobvyklého? Zkuste slaný karamel!
Skvěle se hodí jako náplň do vánočního cukroví, na polití palačinek, zmrzliny, jako poleva na dorty nebo jen tak na mlsání. Pozor: slaný karamel je vysoce návykový!
Recept na domácí slaný karamel
INGREDIENCE
- 200 g cukru krupice
- 80 g MÁSLO (povoleného)
- 120 ml smetany ke šlehání (alespoň 30 %)
- 1/2 lžičky soli (čím kvalitnější sůl, tím lepší karamel)
PRACOVNÍ POSTUP
- Cukr nasypeme do většího hrnce a na středním ohřevu zahříváme za občasného míchání dřevěnou vařečkou.
- Počkáme, až se cukr zcela rozpustí a poté stáhneme plamen na minimum. Nenechávejte rozpuštěný cukr na sporáku při vysoké teplotě dlouho, ztmavnul by a zhořknul.
- Metlou postupně do karamelu zašleháme povolené máslo, předem nakrájené na kostičky. Máslo v karamelu prská, opravdu jej dávejte do cukru po malých kostičkách. Rozpuštěný cukr se musí s máslem spojit, což trvá cca 5 minut.
- Poté přidáme smetanu ke šlehání a necháme ještě minutu provařit. Poté odstavíme z plotny. Pozor! Karamel je v této fázi velmi horký, pozor, ať nevyprskne a vy se nepopálíte.
- Nakonec přidáme lžičku soli a směs důkladně promícháme.
- Teply slaný karamel přelijeme do čistých uzavíratelných sklenic.
Ještě pár slov k receptu:
Tip: Nenechte cukr karamelizovat příliš dlouho, výsledná barva karamelu by měla být světle hnědá. Jakmile ztmavne, pak zhořkne a výsledný karamel není vůbec dobrý.
Cukr se rozpouští za vysoké teploty, nepoužívejte k míchání plastovou míchačku, snadno by se při míchání mohla rozpustit.
Na co se používá slaný karamel
Slaný karamel má spoustu využití, zejména ve sladké kuchyni.
Dá se z něj připravit karamelový krém na plnění cukroví nebo křehkých makronek. Karamelem se polévají dorty, oblíbený je například jako poleva na cheesecake. Slaný karamel je oblíbenou příchutí do kávy s mlékem, k ochucení latté.
A proč se do karamelu vlastně přidává sůl? Důvod je jednoduchý: Sůl zvýrazní chuť karamelu a umírní sladkost.
TIP: Máme tu ještě jeden recept na SLANÝ KARAMEL, mrkněte 😉