Výtečná domácí paštika z kuřecích jater
Můj muž miluje paštiku. Tak proč ji kupovat, když na tu domácí nic nemá a její příprava je tak jednoduchá!
Játrová paštika je hotová během chvíle a uložená v pěkné skleničce může být skvělým jedlým dárkem pro tatínka nebo dědečka. Krom toho se dá dochutit čímkoliv co máte rádi, nebo co máte zrovna v lednici nebo co vám roste na zahrádce.
Výtečná domácí paštika z kuřecích jater
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g kuřecí játra
- 1/2 ks CIBULE
- 125 g MÁSLO (pokojové teploty + cca 50g na zalití paštiky aby neoschla)
- 2 stroužek ČESNEK
- hrstka šalvějových lístků
- 50 ml PORTSKÉ VÍNO
- 50 ml smetana
- SŮL (pepř)
- růžový pepř na ozdobení
PRACOVNÍ POSTUP
- Na pánvi rozehřejeme asi 20 g másla a dozlatova na něm osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Po chvíli přidáme šalvějové lístky a česnek (nepřidáváme hned s cibulí, česnek se rychleji připaluje a zhořkne). Po chvilce přidáme odblaněná jatýrka.
- Osmahneme a zalejeme portským. Počkáme pár minut, než se vypaří většina tekutiny. Přendáme do mixéru a přidáme smetanu a máslo. Rozmixujeme. Osolíme a opepříme dle chuti.
- Naplníme do skleniček, nebo do mističek a necháme vychladit.
- Mezitím si připravíme přepuštěné máslo. Máslo rozpustíme v rendlíku a počkáme až se nám oddělí bílá pěna (bílkoviny). Tu sesbíráme až nám zůstane téměř čirá žlutá tekutina. Ještě do horkého másla hodíme pár lístků šalvěje a pár kuliček růžového pepře. Navoněným máslem přelijeme paštiku ve vrstvě asi 3mm. Necháme opět vychladit.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Tipy pro přípravu játrové paštiky
- Určitě doporučuji dělat aspoň dvojitou dávku (tzn. z 1 kg jater). Jakmile totiž paštiku položíte na stůl, mizí raketovou rychlostí!
- Místo šalvěje použijte jakékoliv jiné bylinky nebo koření. Oregano, tymián, rozmarýn, nebo nemusíte dávat žádné a dopřát si čistou, ryzí verzi pašitky. Je to pouze na vás.
- Někdo má rád “říznější” chuť, a proto může portské v receptu zaměnit za brandy nebo whisky. My upřednostňujeme nasládlou chuť. Ale lze přidat i mandle a hned máme paštiku mandlovou.
- Na zalití paštiky se dobře hodí předem připravené přepuštěné máslo, tzv. ghí. Dá se koupit ve zdravé výživě, šikovné hospodyňky si přepuštěné máslo vyrobí doma samy.
- Výborná je brusinková verze: Do teplé paštiky vmíchejte hrst sušených brusinek (nebo lžíci brusinkového džemu). A místo másla zalejte paštiku brusinkovým džemem.
TIP: Játra se před přípravou musí očistit, odstranit všechny případné blanky a žilky. Kuřecí játra jsou v tomto ohledu vděčná: obvykle s nimi není takřka žádná práce, jako bývá v případě jater vepřových nebo hovězích.