paštika z kuřecích jater

Výtečná domácí paštika z kuřecích jater

Můj muž miluje paštiku. Tak proč ji kupovat, když na tu domácí nic nemá a její příprava je tak jednoduchá!

Játrová paštika je hotová během chvíle a uložená v pěkné skleničce může být skvělým jedlým dárkem pro tatínka nebo dědečka. Krom toho se dá dochutit čímkoliv co máte rádi, nebo co máte zrovna v lednici nebo co vám roste na zahrádce.

recept na domácí paštiku

Výtečná domácí paštika z kuřecích jater

Výtečná domácí paštika z kuřecích jater. Jednoduchá, rychle hotová, k plnění do sklenic.
4.25 z 8 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Porce: 2 skleničky po cca 220 ml
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 500 g kuřecí játra
  • 1/2 ks CIBULE
  • 125 g MÁSLO (pokojové teploty + cca 50g na zalití paštiky aby neoschla)
  • 2 stroužek ČESNEK
  • hrstka šalvějových lístků
  • 50 ml PORTSKÉ VÍNO
  • 50 ml smetana
  • SŮL (pepř)
  • růžový pepř na ozdobení

PRACOVNÍ POSTUP

  • Na pánvi rozehřejeme asi 20 g másla a dozlatova na něm osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Po chvíli přidáme šalvějové lístky a česnek (nepřidáváme hned s cibulí, česnek se rychleji připaluje a zhořkne). Po chvilce přidáme odblaněná jatýrka.
  • Osmahneme a zalejeme portským. Počkáme pár minut, než se vypaří většina tekutiny. Přendáme do mixéru a přidáme smetanu a máslo. Rozmixujeme. Osolíme a opepříme dle chuti.
  • Naplníme do skleniček, nebo do mističek a necháme vychladit.
  • Mezitím si připravíme přepuštěné máslo. Máslo rozpustíme v rendlíku a počkáme až se nám oddělí bílá pěna (bílkoviny). Tu sesbíráme až nám zůstane téměř čirá žlutá tekutina. Ještě do horkého másla hodíme pár lístků šalvěje a pár kuliček růžového pepře. Navoněným máslem přelijeme paštiku ve vrstvě asi 3mm. Necháme opět vychladit.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Paštiku doporučuji dělat z dvojité dávky. Jakmile ji položíte na stůl, mizí raketovou rychlostí 🙂
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
játrová paštika skleničky

Tipy pro přípravu játrové paštiky

  • Určitě doporučuji dělat aspoň dvojitou dávku (tzn. z 1 kg jater). Jakmile totiž paštiku položíte na stůl, mizí raketovou rychlostí!
  • Místo šalvěje použijte jakékoliv jiné bylinky nebo koření. Oregano, tymián, rozmarýn, nebo nemusíte dávat žádné a dopřát si čistou, ryzí verzi pašitky. Je to pouze na vás.
  • Někdo má rád “říznější” chuť, a proto může portské v receptu zaměnit za brandy nebo whisky. My upřednostňujeme nasládlou chuť. Ale lze přidat i mandle a hned máme paštiku mandlovou.
  • Na zalití paštiky se dobře hodí předem připravené přepuštěné máslo, tzv. ghí. Dá se koupit ve zdravé výživě, šikovné hospodyňky si přepuštěné máslo vyrobí doma samy.
  • Výborná je brusinková verze: Do teplé paštiky vmíchejte hrst sušených brusinek (nebo lžíci brusinkového džemu). A místo másla zalejte paštiku brusinkovým džemem.
indredience domácí paštika

TIP: Játra se před přípravou musí očistit, odstranit všechny případné blanky a žilky. Kuřecí játra jsou v tomto ohledu vděčná: obvykle s nimi není takřka žádná práce, jako bývá v případě jater vepřových nebo hovězích.

domácí paštika příprava
bylinky
blank
Domácí paštika: Tip na jedlý dárek!
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Výtečná domácí paštika z kuřecích jater, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/vytecna-domaci-pastika-z-kurecich-jater/