125gMÁSLO(pokojové teploty + cca 50g na zalití paštiky aby neoschla)
2stroužekČESNEK
hrstka šalvějových lístků
50mlPORTSKÉ VÍNO
50mlsmetana
SŮL(pepř)
růžový pepř na ozdobení
PRACOVNÍ POSTUP
Na pánvi rozehřejeme asi 20 g másla a dozlatova na něm osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Po chvíli přidáme šalvějové lístky a česnek (nepřidáváme hned s cibulí, česnek se rychleji připaluje a zhořkne). Po chvilce přidáme odblaněná jatýrka.
Osmahneme a zalejeme portským. Počkáme pár minut, než se vypaří většina tekutiny. Přendáme do mixéru a přidáme smetanu a máslo. Rozmixujeme. Osolíme a opepříme dle chuti.
Naplníme do skleniček, nebo do mističek a necháme vychladit.
Mezitím si připravíme přepuštěné máslo. Máslo rozpustíme v rendlíku a počkáme až se nám oddělí bílá pěna (bílkoviny). Tu sesbíráme až nám zůstane téměř čirá žlutá tekutina. Ještě do horkého másla hodíme pár lístků šalvěje a pár kuliček růžového pepře. Navoněným máslem přelijeme paštiku ve vrstvě asi 3mm. Necháme opět vychladit.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Skleničky 250 ml s klipem
Ponorný mixér ETA
Ještě pár slov k receptu:
Paštiku doporučuji dělat z dvojité dávky. Jakmile ji položíte na stůl, mizí raketovou rychlostí :)
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!