Ze snídaňové tortilly se pomalu stává naprostá klasika. A je to velmi zasloužené. Můžete ji totiž naplnit vším, co milujete, a tak si připravit velmi jednoduchou a rychlou snídani plnou živin. Chcete ji vyzkoušet? Připravte si potřebné ingredience a pusťte se do toho!
Budete potřebovat:
Konkrétní složení této snídaňové tortilly berte pouze jako doporučení. Pokud některou z uvedených surovin nemáte zrovna v lásce, pak je v zcela v pořádku ji vynechat či nahradit nějakou jinou.
- tortilly
- žervé, majonéza
- míchaná vajíčka
- šunka
- salát
- sýr
Také neuškodí „vnitřek“ snídaňové tortilly přizpůsobovat aktuálnímu počasí, sezóně, dostupnosti nebo slevovým akcím. Jestliže se snažíte uvařit za co možná nejméně, pak se vám vyplatí pravidelně projít Albert hypermarket leták nebo nabídku řetězce Kaufland a suroviny prostě vybrat podle tamní výhodné nabídky.
Připravte si tortillu
Snídaňovou tortillu bez tortilly nevytvoříte. Je to tedy jediná surovina, bez které se neobejdete. Naštěstí ale nemusíte, protože ve většině českých supermarketů minimálně jeden druh tortill najdete. Tam, kde mají možnosti širší, si zpravidla můžete vybrat mezi klasickými pšeničnými a celozrnnými. Seženete ale například i bezlepkové, které jsou chuťově naprosto k nerozeznání od těch klasických.
Chce to šťávu
Začněte tím, že si tortillu rozprostřete na talíř. Pro běžně velkou snídani stačí zpravidla jedna, pokud jste ale velký jedlík, připravte si dvě. Zbytek tortill je dobré řádně uzavřít a uložit do ledničky, kde přinejmenším týden vydrží jako nové.
Tortillu z jedné strany lehce potřete vybranou omáčkou. Osvědčené jsou různé majonézy. Skvělá je ta s příměsí chilli, která vaší snídani dodá patřičný říz. Jestliže si ale hlídáte figuru, použijte místo majonézy čajovou lžičku žervé. Samozřejmě můžete tento krok zcela vynechat. Pokud ale nepoužijete chuťově zajímavý sýr, šunku nebo nějaké koření, bude vaše tortilla suchá.
Vajíčka dělají správnou snídani
Do menší misky rozklepněte dvě vajíčka, pořádně je metličkou vymíchejte, mírně osolte a opepřete a nalijte na středně rozpálenou pánev. Vajíčka klasicky míchejte, dokud nebudou hotová přesně tak, jak je máte rádi, a poté nechte stát stranou.
Složte si svou snídani
Teď přijde na řadu ta zábavná část. Namazanou tortillu nařízněte uprostřed a celou její plochu posypte strouhaným sýrem. Ideální je cheddar, pokud ho ale nemáte (rádi), klidně sáhněte i po jiných druzích. Skvěle chutná také strouhaná mozzarella či gouda. Použít ale můžete samozřejmě i eidam nebo hermelín. Pokud možno se však vyhněte klasické mozzarelle v nálevu, jelikož ta při zahřátí pustí příliš velké množství vody.
Na první třetinu přendejte z pánvičky míchaná vajíčka a na další poskládejte několik plátků kvalitní šunky. Poslední třetinu obložte listy libovolného salátu. Skvělá je rukola, použít můžete i chuťově méně výrazný polníček nebo klasický ledový salát. Každá volba má svá pro a proti, a záleží tak jen a jen na vás.
A co teď?
Jakmile máte na tortille vše pěkně poskládané, je nutné přistoupit k dalšímu kroku. V ideálním případě použijte kontaktní gril či toustovač s vhodnými nástavci. Pokud tyto vymoženosti ale nemáte, vystačíte si s obyčejnou pánví. Tak či tak je nutné vašeho pomocníka řádně rozehřát.
Během toho, co se vám toustovač, gril případně pánvička nahřívá, máte dost času na to, abyste tortillu správně zabalili. A jelikož je tortilla naříznutá, postup je velmi snadný. Stačí první třetinu přeložit přes druhou, a tu následně přes tu poslední. Vznikne tak kruhová výseč, která se poměrně dobře vejde i do standardního toustovače.
Při balení si v každém případě pohlídejte, aby se část s vajíčky nacházela uvnitř zabalené tortilly. Je nutné s ní tedy začít. V opačném případě by vám totiž míchaná vajíčka mohla vypadávat.
Teď už jen stačí celou tortillu krátce zapéct, aby se sýr dostatečně roztekl a vychutnat si svou skvělou a výživnou snídani.