domácí bylinkový chléb

Voňavý bylinkový chléb

Báječný bylinkový chléb, po kterém se jenom zapráší!

Máte rádi domácí pečivo? Pak je pro vás tento recept na křupavý chléb ovoněný bylinkami jako stvořený. Snadno si jej upečete sami doma, stačí mít dostatečnou zásobu čerstvých bylinek.

Chuti připomíná tento chléb italskou ciabbatu.

blank

Bylinky do chleba

Jaké bylinky jsou do chleba při pečení nejvhodnější? Pro vůni se nejlépe osvědčily čerstvé zelené bylinky jako jsou tymián, rozmarýn nebo majoránka – typické zelené bylinky ze zahrad našich babiček.

Vůni Itálie zajistí posekané lístky bazalky nebo čerstvé oregano, známé pod českým názvem dobromysl.

Pro výraznější chuť lze přidat do chlebového těsta cibulku osmaženou na lžíci sádla nebo utřené stroužky česneku.

blank

V čem péct chleba?

Chcete-li zachovat oválný tvar (šišku) chleba, pečte v oválné nádobě.

Sama jsem si vzala k ruce silnostěnnou skleněnou nádobu, určenou do trouby.

Skvělou volbou je také oválný litinový hrnec s poklicí, který jde navíc rozpálit na vysokou teplotu.

domácí bylinkový chléb recept

Domácí bylinkový chléb

Chléb z kynutého těsta, křupavý, provoněný bylinkami.
4.10 z 10 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 40 min
Vaření: 1 hod 10 min
Kynutí:: 2 hod 30 min
Celkový čas: 4 hod 20 min
Porce: 10
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

Na kvásek:

  • 100 ml voda (vlažná)
  • 2 lžíce HLADKÁ MOUKA
  • 1/2 lžička cukr
  • 30 g čerstvé droždí

Dále potřebujeme:

  • 500 g HLADKÁ MOUKA
  • 300 ml voda (vlažná)
  • 2 lžička SŮL
  • 2 snítky tymián (čerstvý)
  • 2 snítky rozmarýn (čerstvý)
  • 2 snítky majoránka (čerstvá)
  • 1 lžíce OLIVOVÝ OLEJ

PRACOVNÍ POSTUP

  • Připravíme si misku, do které nalijeme asi 100 ml vlažné vody a přidáme 1-2 polévkové lžíce mouky, aby nám vzniklo řídké těstíčko.
  • Přidáme cukr a čerstvé droždí, necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  • Do větší mísy nalijeme 300 ml vlažné vody, přidáme vzešlý kvásek, sůl a trochu mouky. Za pomoci hnětení a postupného přidávání mouky vypracujeme nelepivé, hladké těsto. Já používám klasický ruční mixér s nástavcem pro hnětení těsta.
  • Nakonec přidáme najemno nasekané čerstvé bylinky a lžíci olivového oleje.
  • Hotové těsto lehce zaprášíme moukou, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme na teplém místě kynout 2 hodiny.
  • MŮJ TIP: Já dávám těsto kynout do trouby vyhřáté na cca 50 stupňů, těsto vždy krásně vykyne.
  • Vykynuté těsto poté znovu za pomoci rukou prohněteme. V případě, že těsto lepí na ruce, přidáme trochu mouky.
  • Z těsta vytvoříme oválný tvar chleba, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
  • Troubu předehřejeme na 230 stupňů a na 30 minut do ní vložíme nádobu, ve které budeme chléb péct. Použijeme nádobu s poklicí. Já používám klasickou skleněnou vyšší zapékací mísu s víkem.
  • Do nahřáté nádoby vložíme chléb, zakryjeme víkem a pečeme v troubě, na středním roštu, na 230 °C po dobu 30 minut.
  • Po uplynutí doby odklopíme víko a chléb dopečeme dozlatova dalších 15-20 minut. Chléb dostane zlatavou kůrčičku.
  • Ještě horký chléb vyndáme z mísy a necháme vychladnout.
  • Vychladlý chléb zabalíme do utěrky, aby neokoral.

Ještě pár slov k receptu:

Při pečení buďte opatrní při manipulaci s nádobou, ve které bylinkový chléb pečete. Trouba je rozpálená na 230 °C.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

1comment

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Voňavý bylinkový chléb, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/vonavy-bylinkovy-chleb/