Nebaví vás klasický český smažený karbanátek? Upečte si řízek z mletého masa s voňavým čedarem a uvidíte, že všem bude chutnat!
Místo smažení se pustíme do pečení, sekaný řízek na plechu z trouby bude odlehčenější než klasický karbanátek smažený na oleji. Pro specifickou chuť přidáme čedar, polotvrdý sýr z ovčího sýra, pocházející z anglického Somersetu.
Sekaný řízek s čedarem, pečený na plechu v troubě
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Ve větší míse smícháme mleté maso, vejce, nastrouhaný sýr, špetku soli, pepř a kmín.
- Ze vzniklé směsi vytvarujeme řízky, do kterých uprostřed uděláme malou jamku, aby se při pečení moc nesrazily a nebyly vyboulené.
- Sekané řízky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180 °C po dobu 25-35 minut do zlatova.
- Mezitím si oloupeme a omyjeme brambory. Uvaříme je ve vroucí osolené vodě do změknutí (cca 15 minut). Poté scedíme přebytečnou vodu, rozmačkáme, přidáme vlažné mléko, máslo a promícháme. Kaši dle chuti osolíme.
TIP: Nejlepší maso na sekaný řízek je doma mleté. Podívejte se na recenzi elektrického mlýnku na maso BOSCH, který se stal vítězem testu Mlsné Vařečky!
K sekanému řízku se nejlépe hodí bramborová kaše a přízdoba z čerstvé zeleniny, klidně postačí salátová okurka nebo na plátky pokrájené rajče.
Sekaný řízek: rady a tipy
- Mleté maso by mělo být tučnější, nekupujte zcela libové, sekaný řízek by byl příliš vysušený. Navíc kalorie šetříme už tím, že řízek nesmažíme na oleji, ale pečeme na plechu v troubě.
- Pokud můžete, umelte si maso doma. Ideální je vepřové plecko a přední hovězí v poměru 50:50.
- Čedar (andlicky Cheddar) je sýr, který kulinářskému světu představili Angličané. Čedar je polotvrdý sýr vyráběný z kravského mléka, který obvykle zraje 8-16 měsíců. Čím je sýr starší, tím specifičtější chuť má. Mladší sýry mají chuť nasládlou a ořechovou, u vyzrálejších sýrů jsou sladké tóny potlačeny, naopak ořechová chuť je intenzivnější.