Zapneme elektrickou troubu na 170 °C (horkovzduch 150 °C).
Třešně opláchneme, odpeckujeme a necháme odkapat.
Plech vytřeme olejem a vysypeme krupicí nebo strouhankou.
Opatrně oddělte žloutky od bílků do samostatných nádob. Vejce by měly být pokojové teploty, ale tentokrát budeme mít jednu berličku: horkou vodu, kterou opatrně vlijeme do bílků a tím je před šleháním oteplíme.
K bílkům přidáme špetku soli a ušleháme pomocí elektrického šlehače sníh: začneme na nižší otáčky, pramínkem přilijeme lžíci horké vody. Po dvou minutách začneme postupně přisypávat cukr a zvyšovat otáčky. Při šlehání přidejte cca ½ polovinu z celkového množství cukru. Než vyšleháte opravdu tuhý sníh, může to trvat zhruba 10 minut. Pokud si nejste jistí, přečtěte si postup, jak správně vyšlehat tuhý sníh.
Ve druhé misce vyšleháme žloutky, do kterých postupně přilijeme druhou lžíci horké vody, zbytek cukru a 2 lžíce oleje. Nakonec vmícháme ½ lžičky vanilkové esence pro vůni.
Ušlehané žloutky nalijeme do sněhu a stěrkou promícháme.
Přes síto prosejeme kukuřičnou i hladkou mouku a vše opatrně, ale důkladně promícháme.
Těsto nalijeme na plech a rozetřeme, poklademe vypeckovanými třešněmi prdelkami nahoru (řezem dolů).
Dáme do vyhřáté trouby péct, hotovo může být za 20-30 minut, jakmile bublanina na povrchu zezlátne.
Nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem, nakrájejte a podávejte.
Ještě pár slov k receptu:
Piškotové těsto z tohoto receptu je určené na plech cca 30x40 cm, nakrájíte 15 kousků bublaniny.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!