Máslo v kuchyni: užitečné tipy
Máslo se vyrábí ze smetany, odstředěné z kravského mléka. Nejedná se ovšem o čistý tuk, okolo 16-17% tvoří voda. Jako máslo se smí v obchodech označovat pouze takové, které obsahuje minimálně 80% mléčného tuku.
Jak skladovat máslo?
Aby vydrželo dlouho čerstvé, ukládá se do lednice. Jenže víte, že v jednotlivých částech chladničky je jiná teplota, a máslo patří tam, kde je nejtepleji? Nejchladněji bývá vespodu, teplota směrem vzhůru roste. Máslo ukládejte v horní části ledničky, ideálně do schránky ve dveřích, aby bylo rychle po ruce.
Tip: Jak rychle povolit máslo?
Pokud potřebujete máslo namazat na pečivo a máslo z lednice je ztuhlé a prakticky neroztíratelné, zkuste jednoduchý trik se škrabkou na brambory. Několika lehkými tahy získáte tenké plátky, které pak půjdou snadno rozetřít.
Další rychlou možností je napustit horkou vodu do široké sklenice nebo hrnku, po chvíli vodu opatrně vylít a sklenicí máslo přiklopit. To zanedlouho povolí a půjde krásně roztírat.
Občas váš recept vyžaduje povolené, nebo rozpuštěné máslo. Kromě klasického rozehřání na plotně v rendlíku jej můžete efektivně rozpustit v mikrovlnné troubě (opravdu funguje bezvadně, stačí 20-30 vteřin při středním výkonu mikrovlnky), nebo pokud potřebujete máslo rychle zapracovat do těsta, nastrouhejte je po vyndání z lednice na struhadle.
Ghí – přepuštěné máslo
Možná jste už o této úpravě někdy slyšeli. Přepuštěné máslo si uchovává chuť i aromata, ale k tomu získává další zdraví prospěšné vlastnosti: nepřepaluje se, vydrží až rok a je vyčistí se od mléčné bílkoviny, což ocení především alergici s intolerancí laktózy. Přepuštěné máslo už používala Magdalena Dobromila Rettigová, šikovné hospodyňky si je doma připraví samy, hotové ghí lze koupit v obchodech.
Slané máslo
V chladicích pultech můžete najít také slané máslo. Obsažené malé množství soli mu dodá nejenom chuť, ale také jej konzervuje. Slaná másla jsou obvyklejší v anglosaských zemích, v českých chlaďácích je objevíte zřídka, a když už, jsou klidně o polovinu dražší než másla běžná.
O másle
Pomineme-li velký obsah tukové složky, obsahuje máslo také vitamíny, především A a D, a také stopové prvky (draslík, sodík).
Máslo se po léta používá v teplé i studené kuchyni, při výrobě pomazánek, při pečení do těsta i do krému, je nepostradatelné při pečení vánočního cukroví, pro dochucení omáček. Oblíbená jsou ochucené verze, například bylinkové nebo česnekové, které se dají úspěšně vyrobit také v domácí kuchyni.
Máslo jako takové jde nahradit jen velmi těžko. K možným alternativám patří rostlinné margaríny nebo pomazánková másla.