borůvkový koláč s tvarohem

Koláč z drobenkového těsta, s tvarohem a borůvkami

Přišla jsem ke 4 litrům borůvek. Ručně trhané, čisté, temná modř kam se podíváš, napucnuté od sluníčka. A tak jsem si rozvrhla plán, co s nimi.

Je neděle, víkend, ideální čas na borůvkový koláč. Rozhodla jsem se pro dělaný z drobenkového těsta, zalitý tvarohem se zakysanou smetanou, sypaný vrstvou borůvek.

Našla jsem jeden hrnkový recept, a protože tyhle míry nemám moc ráda, vše jsem pečlivě převážila a zapsala, abych příště, až koláč budu dělat, věděla, kolik čeho gramů do koláče patří.

borůvkový koláč z drobenkového těsta recept

Koláč z drobenkového těsta, s tvarohem a borůvkami

Rychlý, neskutečně lahodný koláč z drobenkového těsta, zalitý tvarohem a sypaný borůvkami.
4.33 z 52 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 45 min
Porce: 15
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Drobenkové těsto:

Na tvarohovou zálivku:

  • 500 g tučný tvaroh
  • 250 g zakysaná smetana
  • 130 g cukr moučka
  • 200 ml MLÉKO
  • 1 ks vanilkový puding v prášku
  • ½ lžička vanilková esence (nebo vanilkový cukr)
  • 600 g borůvky

Na drobenku:

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozpálíme elektrickou troubu na 180 °C.
  • Plech (o rozměru cca 30×40 cm s vyšším okrajem) vytřeme lehce máslem nebo jiným ztuženým tukem a vyložíme pečicím papírem. Tuk pomůže hezky podržet pečicí papír na místě a půjde tak obtisknout až do krajů.
  • V míse připravte drobenku z mouky, cukru, másla a prášku do pečiva, zpracujte rychle prsty.
  • Vysypte drobenku na dno plechu a rovnoměrně rozestřete.
  • Umíchejte tekutý krém z tvarohu, zakysané smetany, cukru, mléka, vanilkového pudinku a vanilkové esence. Nalijte na drobenku a uhlaďte.
  • Posypte bohatou vrstvou borůvek.
  • Připravte si žmolenku na vrch koláče a posypte jí borůvky.
  • Dejte péct do rozpálené trouby zhruba na 45 minut. Nechte zcela vychladnout a podávejte.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství nakrájíte asi 15 kousků koláče.
Příprava zabere 30 minut, pečení 45 minut.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Recept je určený pro menší plech s vyšším okrajem, cca 30 x 40 cm. Drobenka se vysype na dno plechu, zalije tekutým tvarohem a posype borůvkami. Při pečení se drobenkové těsto krásně spojí a výsledkem je lahodný koláč. Příprava koláče je ultrarychlá, a i děti mi ho po upečení snědly rychlostí blesku (tak tak jsem zachránila pekáč 🙂

koláč z drobenkového těsta
koláč z drobenkového těsta

Koláč z drobenkového těsta: tipy a rady

  • Koláč upečený na plechu má nízkou vrstvu drobenkového těsta, zato bohatou z tvarohového krému s borůvkami na vrchu. Nejlépe vynikne, pokud jej nakrájíte na pravidelné, menší kostky.
  • Pokud máte doma různé druhy mouky, nebojte se experimentovat a přidat do drobenkového těsta. Pokud nemáte zkušenosti, nahrazujte méně tradiční moukou max. 1/3 obyčejné pšeničné, nebo ještě lépe, ¼. Když jsem pekla tento koláč, míchala jsem klasickou mouku se špaldovou.
  • Žmolenku na vrch koláče jsem připravovala ze třtinového cukru, který obsahuje melasu a je barevně (i chuťově) výraznější.
  • Koláč se bude nejlépe krájet a servírovat, když jej po vychlazení uložíte do lednice. Je báječně svěží, ideální pro teplé letní dny.
drobenkový koláč s borůvkami
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

4comments

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Koláč z drobenkového těsta, s tvarohem a borůvkami, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kolac-z-drobenkoveho-testa-s-tvarohem-a-boruvkami/