Také máte rádi českou klasiku? Já rozhodně ano!
Poctivá rajská omáčka je prostě náš národní poklad, pochutnají si na ní jak nenároční strávníci, tak praví gurmáni. Díky kořenové zelenině již není třeba omáčku zahušťovat jíškou, vydušená šťáva je sama o sobě hustá a velmi chutná.
Recepty na nejlepší rajskou omáčku se předávají po generacích, snad každá rodina ji vaří a hlavně dochucuje jinak.
Vášnivé hádky o to, zda do rajské patří skořice nebo perník, nebo v žádném případě ani jedno z toho, protože tam samozřejmě má přijít tymián, jistě znáte.
Myslím si, že tu pravou nefalšovanou chuť rajské omáčky dělá hlavně „tajná“ směs koření, a proto rajská chutná v každé rodině trochu jinak.
Hovězí maso v rajské omáčce
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g hovězí plec
- 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
- 500 g kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
- 2 ks CIBULE (větší)
- snítka čerstvého tymiánu nebo lžička sušeného tymiánu
- divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)
- 1 ks celá skořice
- 2-4 ks hřebíček
- 2-3 lžíce TŘTINOVÝ CUKR (nebo bílý cukr)
- 200 g rajský protlak
- 1000 ml masový vývar
- SŮL
- PEPŘ
- 80 g MÁSLO
PRACOVNÍ POSTUP
- Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme nebo nakrájíme.
- Maso omyjeme, osolíme a opepříme. Na rozpáleném sádle orestujeme nakrájenou cibuli a zeleninu dozlatova, přidáme koření. Zeleninu dáme bokem. Do stejného hrnce vložíme maso a ze všech stran jej orestujeme.
- Přidáme rajský protlak, chvíli promícháme, vrátíme zpět zeleninu a zalijeme horkým vývarem.
- Přiklopíme poklicí a pozvolna dusíme doměkka (já používám tlakový hrnec). Omáčka by se měla zredukovat na hustou šťávu.
- Když je maso měkké, vyjmeme jej, nakrájíme, omáčku propasírujeme, zjemníme máslem a dochutíme cukrem a solí.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Rajská omáčka: tipy a rady
- Nejlepší maso na rajskou? Vybírejte z hovězího předního, maso je prorostlejší, dlouhým vařením však změknou i houževnatější části (šlachy, vazy) a maso bude mít šťavnatou chuť, nebude suché. Vhodné maso je kulaté nebo loupané plecko, karabáček, hovězí krk nebo kližka – ta je zadní i přední.
- Maso zalévejte horkým, lépe téměř vroucím vývarem; maso se zatáhne a uchová si vláčnost.
Zkuste také náš další recept na rajskou s domácím kynutým knedlíkem od Petry.