Frittata s olomouckými syrečky a ricottou
Ideální víkendová snídaně, v mojí rodině, kde převažují chlapské mlsné jazyky, naprosto ideální. Fritáta k nám doputovala z Itálie (jako spousta dalších dobrot), a je to vlastně pokrm na způsob české omelety, avšak pečená v troubě.
Nepřekládá se ve středu jako omeleta, ale krájí se na klínky jako kulatý koláč. Frittata chutná jak teplá, tak vychladlá. Obdobu najdete také ve španělské tortille.
Frittata s olomouckými syrečky a ricottou
INGREDIENCE
- 5 vajec
- 3 lžíce horké vody
- 125 g slanina krájená na kostičky
- 1 balení syrečků
- 200 g ricotty
PRACOVNÍ POSTUP
- Zapněte si elektrickou troubu na 180 °C.
- Na pánvi opečte slaninu a stáhněte ji z plotýnky.
- Do mísy rozklepněte celá vejce a vyšlehejte elektrickým šlehačem. Začněte na menší otáčky a po minutě přidávejte pramínkem horkou vodu (vejce se lépe našlehají).
- Nakrájejte syrečky na kostičky a spolu s ricottou a vmíchejte do vajec, použijte elektrický šlehač zapnutý na malé otáčky. Je ideální, pokud ricottu a syrečky vyndáte předem z lednice a necháte je ohřát na pokojovou teplotu.
- Směsí zalejeme slaninu na pánvi a pak už jen dáme péct.
- Frittata se peče zhruba 30 minut do zlatova, díky ricottě má krásně krémovou konzistenci.
- Nechte frittatu trochu zchladnout, krájejte na klínky, ozdobte zeleninou, čerstvými natěmi a podávejte na stůl.
Ještě pár slov k receptu:
Hlavní přísadou jsou vždy vejce, a pak se dá do frittaty schovat, co najdete v lednici nebo ve špajzce: klobáska, salám, různá zelenina, bylinky, sýry, ale i brambory nebo špagety zbylé od večeře. Protože se frittata peče v troubě, je třeba mít k ruce ohnivzdornou pánev – pořídila jsem si báječnou litinovou značky Lodge, tenhle kousek nádobí umí v kuchyni parádní věci 🙂
Naposledy jsem připravovala frittatu se syrečky, slaninou a ricottou, a tady je recept:
Frittata: tipy a rady k receptu
- V tomto receptu není použitá žádná sůl a ani není potřeba! Syrečky i slanina jsou slané samy o sobě a pečením se slanost ještě uvolní a krásně prolne. Frittata je takto opravdu slaná dostatečně a bylo by škoda, kdybyste tuhle dobrotu přehnanou snahou přesolili.
- Slaninu krájenou na kostičky mám v lednici schované vždycky do zásoby. Je to fajn vynález, který najdete v obchodech v chladicích pultech. Jedná se vždy o dvojbalení po 125 g, kupuju v Lidlu nebo v Globusu. Při vaření má neskutečně univerzální využití.
- Rozdíl mezi frittatou a omeletou? Frittata se peče v troubě, nikoliv smaží na plotně, nepřekládá se, ale podává se ve formě kulatého koláče, který se porcuje a servíruje. Omeleta se obvykle připravuje vždy jako jedna samostatná porce.
TIP: Vyzkoušejte také recept obdobu frittaty, kterou je španělská tortilla