frittata s ricottou a syrečky

Frittata s olomouckými syrečky a ricottou

Ideální víkendová snídaně, v mojí rodině, kde převažují chlapské mlsné jazyky, naprosto ideální. Fritáta k nám doputovala z Itálie (jako spousta dalších dobrot), a je to vlastně pokrm na způsob české omelety, avšak pečená v troubě.

Nepřekládá se ve středu jako omeleta, ale krájí se na klínky jako kulatý koláč. Frittata chutná jak teplá, tak vychladlá. Obdobu najdete také ve španělské tortille.

frittata recept

Frittata s olomouckými syrečky a ricottou

Frittata pečená v troubě, z vajec, ricotty a olomouckých syrečků.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 40 min
Porce: 6
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 5 vajec
  • 3 lžíce horké vody
  • 125 g slanina krájená na kostičky
  • 1 balení syrečků
  • 200 g ricotty

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zapněte si elektrickou troubu na 180 °C.
  • Na pánvi opečte slaninu a stáhněte ji z plotýnky.
  • Do mísy rozklepněte celá vejce a vyšlehejte elektrickým šlehačem. Začněte na menší otáčky a po minutě přidávejte pramínkem horkou vodu (vejce se lépe našlehají).
  • Nakrájejte syrečky na kostičky a spolu s ricottou a vmíchejte do vajec, použijte elektrický šlehač zapnutý na malé otáčky. Je ideální, pokud ricottu a syrečky vyndáte předem z lednice a necháte je ohřát na pokojovou teplotu.
  • Směsí zalejeme slaninu na pánvi a pak už jen dáme péct.
  • Frittata se peče zhruba 30 minut do zlatova, díky ricottě má krásně krémovou konzistenci.
  • Nechte frittatu trochu zchladnout, krájejte na klínky, ozdobte zeleninou, čerstvými natěmi a podávejte na stůl.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto fritátového “koláče” nakrájíte kolem 6 rozumných porcí.
K frittatě u nás přikusujeme toustované pečivo.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Hlavní přísadou jsou vždy vejce, a pak se dá do frittaty schovat, co najdete v lednici nebo ve špajzce: klobáska, salám, různá zelenina, bylinky, sýry, ale i brambory nebo špagety zbylé od večeře. Protože se frittata peče v troubě, je třeba mít k ruce ohnivzdornou pánev – pořídila jsem si báječnou litinovou značky Lodge, tenhle kousek nádobí umí v kuchyni parádní věci 🙂

frittata

Naposledy jsem připravovala frittatu se syrečky, slaninou a ricottou, a tady je recept:

fritata na litinové pánvi

Frittata: tipy a rady k receptu

  • V tomto receptu není použitá žádná sůl a ani není potřeba! Syrečky i slanina jsou slané samy o sobě a pečením se slanost ještě uvolní a krásně prolne. Frittata je takto opravdu slaná dostatečně a bylo by škoda, kdybyste tuhle dobrotu přehnanou snahou přesolili.
  • Slaninu krájenou na kostičky mám v lednici schované vždycky do zásoby. Je to fajn vynález, který najdete v obchodech v chladicích pultech. Jedná se vždy o dvojbalení po 125 g, kupuju v Lidlu nebo v Globusu. Při vaření má neskutečně univerzální využití.
  • Rozdíl mezi frittatou a omeletou? Frittata se peče v troubě, nikoliv smaží na plotně, nepřekládá se, ale podává se ve formě kulatého koláče, který se porcuje a servíruje. Omeleta se obvykle připravuje vždy jako jedna samostatná porce.
blank

TIP: Vyzkoušejte také recept obdobu frittaty, kterou je španělská tortilla

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Frittata s olomouckými syrečky a ricottou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/frittata-s-olomouckymi-syrecky-a-ricottou/