Domácí mramorová vanilkovo-ostružinová zmrzlina
Naše rodina miluje zmrzlinu, zejména mladší členové. Mám ráda přehled o tom, co jíme, rozhodla jsem se proto, že si pořídím zmrzlinovač, a budu pro nás připravovat zmrzliny domácí. A musím říct, že jsem udělala moc dobře!
V létě osvěží a vy budete mít dobrý pocit, že všem chutná, a také z toho, že si tuhle osvěžující dobrotu dokážete připravit sami.
Domácí mramorová vanilkovo-ostružinová zmrzlina
INGREDIENCE
Na vanilkovou zmrzlinu
- 3 ks žloutek (z čerstvých vajec)
- 110 g cukr krupice
- 500 ml smetana ke šlehání
- 100 ml MLÉKO
- 1 lžička vanilkový extrakt
Ostružinová dřeň
- 400 g ostružiny
- 120 g cukr moučka
- šťáva z ½ citrónu
PRACOVNÍ POSTUP
- Žloutky vyšleháme s cukrem metlou nebo mixérem do světlé pěny.
- Smetanu s vanilkovým extraktem ohřejeme těsně k bodu varu, ale nesmí se vařit. Po lžících přidáváme horkou směs ke žloutkové pěně a stále mícháme metlou, aby se žloutky nesrazily. Po 10 lžících můžeme začít směs přilévat tenkým pramínkem, ale pořád mícháme.
- Tuto směs dáme do vodní lázně (nad hrnec s vařící vodou), průběžně mícháme a čekáme, až zhoustne na konzistenci řídkého pudinku. Poté odstavíme. Do směsi přilejeme smetanu, nepřestáváme míchat. Nakonec přecedíme přes jemné síto, abychom směs zbavili případných hrudek.
- Necháme vychladit v lednici alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
- V rendlíku povaříme ostružiny s cukrem a šťávou z citrónu. Rozmixujeme na hladké pyré a přecedíme přes síto, odstraníme tak zrníčka. Necháme přes noc vychladit v lednici.
- Po dostatečném vychlazení dáme vanilkovou směs do domácího přístroje na výrobu zmrzliny. Když je zmrzlina tuhá, přendáme ji do nádoby, ve které ji budeme uchovávat v mrazničce, a vařečkou do ní uděláme několik širších zářezů. Do nich nalejeme ostružinové pyré, případně můžeme lehce promíchat a dáme ještě aspoň na 2 hodiny zmrazit.
Ještě pár slov k receptu:
Domácí zmrzlina je jednoduše vynikající a žádná kupovaná se jí nevyrovná. Uděláte si jakoukoliv příchuť, kterou máte rádi. Já jsem na první pokus zvolila klasickou vanilkovou, a protože jsme doma měli ostružiny, přidala jsem je ve formě dřeně do vaničky s vanilkovým základem. Vznikla tak úžasná mramorovaná vanilkovo-ostružinová zmrzlina.
Jak na domácí zmrzlinu? Rady a tipy
- Ovocnou dřeň můžete udělat prakticky z jakéhokoliv ovoce za použití stejného postupu.
- Vanilkový základ je výborný sám o sobě, nemusíte jej už nijak upravovat. Servírujte jej jako vanilkovou zmrzlinu a dozdobte třeba čokoládou a čerstvým ovocem.
- Nevadí, pokud nemáte doma přístroj na výrobu zmrzliny. Vanilkovou směs dejte na půl hodiny zmrazit a poté prošlehejte. Tento postup opakujte alespoň 4-6x. Jen tak zabráníte tvorbě velkých ledových krystalů, které by drhly na jazyku.