domácí zmrzlina

Domácí mramorová vanilkovo-ostružinová zmrzlina

Naše rodina miluje zmrzlinu, zejména mladší členové. Mám ráda přehled o tom, co jíme, rozhodla jsem se proto, že si pořídím zmrzlinovač, a budu pro nás připravovat zmrzliny domácí. A musím říct, že jsem udělala moc dobře!

V létě osvěží a vy budete mít dobrý pocit, že všem chutná, a také z toho, že si tuhle osvěžující dobrotu dokážete připravit sami.

recept na domácí zmrzlinu

Domácí mramorová vanilkovo-ostružinová zmrzlina

Výborná a osvěžující domácí zmrzlina, vanilková s ostružinami.
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 min
Porce: 1 l
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Na vanilkovou zmrzlinu

  • 3 ks žloutek (z čerstvých vajec)
  • 110 g cukr krupice
  • 500 ml smetana ke šlehání
  • 100 ml MLÉKO
  • 1 lžička vanilkový extrakt

Ostružinová dřeň

  • 400 g ostružiny
  • 120 g cukr moučka
  • šťáva z ½ citrónu

PRACOVNÍ POSTUP

  • Žloutky vyšleháme s cukrem metlou nebo mixérem do světlé pěny.
  • Smetanu s vanilkovým extraktem ohřejeme těsně k bodu varu, ale nesmí se vařit. Po lžících přidáváme horkou směs ke žloutkové pěně a stále mícháme metlou, aby se žloutky nesrazily. Po 10 lžících můžeme začít směs přilévat tenkým pramínkem, ale pořád mícháme.
  • Tuto směs dáme do vodní lázně (nad hrnec s vařící vodou), průběžně mícháme a čekáme, až zhoustne na konzistenci řídkého pudinku. Poté odstavíme. Do směsi přilejeme smetanu, nepřestáváme míchat. Nakonec přecedíme přes jemné síto, abychom směs zbavili případných hrudek.
  • Necháme vychladit v lednici alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
  • V rendlíku povaříme ostružiny s cukrem a šťávou z citrónu. Rozmixujeme na hladké pyré a přecedíme přes síto, odstraníme tak zrníčka. Necháme přes noc vychladit v lednici.
  • Po dostatečném vychlazení dáme vanilkovou směs do domácího přístroje na výrobu zmrzliny. Když je zmrzlina tuhá, přendáme ji do nádoby, ve které ji budeme uchovávat v mrazničce, a vařečkou do ní uděláme několik širších zářezů. Do nich nalejeme ostružinové pyré, případně můžeme lehce promíchat a dáme ještě aspoň na 2 hodiny zmrazit.

Ještě pár slov k receptu:

Z uvedeného množství uděláte cca 1,2 l zmrzliny.
Příprava této zmrzliny si žádá určité kuchařské zkušenosti, chce to taky trochu trpělivosti a pevné vůle – základ musí vychladnout, a pak se chvíli čeká, než se zmrzlina zatuhne na správnou konzistenci.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

domácí vanilková zmrzlina s ostružinami

Domácí zmrzlina je jednoduše vynikající a žádná kupovaná se jí nevyrovná. Uděláte si jakoukoliv příchuť, kterou máte rádi. Já jsem na první pokus zvolila klasickou vanilkovou, a protože jsme doma měli ostružiny, přidala jsem je ve formě dřeně do vaničky s vanilkovým základem. Vznikla tak úžasná mramorovaná vanilkovo-ostružinová zmrzlina.

příprava zmrzlinyostružiny do zmrzlinydomácí zmrzlinadomácí zmrzlina

Jak na domácí zmrzlinu? Rady a tipy

  • Ovocnou dřeň můžete udělat prakticky z jakéhokoliv ovoce za použití stejného postupu.
  • Vanilkový základ je výborný sám o sobě, nemusíte jej už nijak upravovat. Servírujte jej jako vanilkovou zmrzlinu a dozdobte třeba čokoládou a čerstvým ovocem.
  • Nevadí, pokud nemáte doma přístroj na výrobu zmrzliny. Vanilkovou směs dejte na půl hodiny zmrazit a poté prošlehejte. Tento postup opakujte alespoň 4-6x. Jen tak zabráníte tvorbě velkých ledových krystalů, které by drhly na jazyku.
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Domácí mramorová vanilkovo-ostružinová zmrzlina, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/domaci-mramorova-vanilkovo-ostruzinova-zmrzlina/