Limonáda přijde vhod jako osvěžení zejména v létě. Ovšem chuť na něco lepšího, než je samotná voda, vás může přepadnout kdykoli. Místo abyste v tu chvíli sahali po průmyslových limonádách, vsaďte na domácí suroviny. V každém ročním období snadno vykouzlíte doma perfektní limonádu, která vám zlepší den.
Na servis limonády je perfektní silnostěnná sklenice s uchem, která vám usnadní manipulaci. Základem každé limonády je pořádná dávka ledu, která zchladí nápoj i sklenici. Když však bude mít ucho, pohodlně ji zvednete, aniž byste pak měli studené ruce.
Jaro: Limonáda z růží
- 50 ml sirupu z růží
- 30 ml čerstvé citronové šťávy
- soda na dolití
Růžový sirup si lehce připravíte i doma. Základ tvoří voda a cukr v poměru 1:1, do kterého přidáte přiměřené množství sušených okvětních lístků růží. Směs zahřejte a jakmile se cukr rozpustí a sirup zhoustne, stáhněte z plotny. Až vychladne, přeceďte.
Sklenici na limonádu naplňte kostkami ledu. Nadávkujte sirup z růží a citronovou šťávu. Dolijte sodou a zlehka promíchejte. Ozdobte plátkem citronu a sušenými okvětními lístky růží.
Léto: Okurková limonáda
- 0,5 okurky
- 30 ml čerstvé limetkové šťávy
- 15 ml javorového sirupu
- snítka máty
- soda na dolití
Okurku oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Pár jich dejte stranou, zbytek rozmixujte spolu s limetkovou šťávou, javorovým sirupem a mátou. Sklenici na limonádu naplňte kostkami ledu a přidejte okurkovou směs. Dolijte sodou a promíchejte. Ozdobte zbylými plátky okurek, plátky limetky a snítkou máty.
Létu se neříká okurková sezona jen tak pro nic za nic. Stejně tak si tuto limonádu můžete připravit z melounu, pouze uberte javorový sirup, jelikož meloun je oproti okurce sladší.
Podzim: Jablečná limonáda
- 1 zelené jablko
- 30 ml čerstvé citronové šťávy
- citronová kůra
- 20 ml medu
- 1 cm čerstvého zázvoru
- 200 ml vody
Zázvor nakrájejte na plátky. Jablko zbavte jadřince. Část nakrájejte na plátky, zbytek na menší kostky. Do hrnce s vodou dejte plátky zázvoru, jablko, med, citronovou šťávu a citronovou kůru. Přiveďte k varu a poté na mírném plameni vařte zhruba 30 minut. Nechte zchladit a přeceďte přes jemné sítko.
Sklenici na limonádu naplňte kostkami ledu, přidejte jablečnou směs a případně dolijte sodou. Ozdobte plátky jablek a čerstvou meduňkou.
Zima: Mandarinková limonáda
- 60 ml čerstvé mandarinkové šťávy
- 30 ml čerstvé citronové šťávy
- 20 ml cukrového sirupu
- 5 lístků máty
- soda na dolití
Do sklenice na limonádu nadávkujte cukrový sirup, citronovou šťávu a přidejte lístky máty. Pomocí paličky (muddleru) podrťte mátové lístky, aby uvolnily aroma a esenciální oleje. Poté přidejte drcený led, nadávkujte šťávu z mandarinek a dolijte sodou. Zlehka promíchejte barmanskou lžičkou a případně ještě dosypte drceným ledem po okraj. Ozdobte snítkou máty.
Mandarinky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce dostupných v zimě. Jejich chuť je o něco sladší, než mají pomeranče, což z nich dělá perfektní základ do limonády. Vedle máty bude s mandarinkami skvěle fungovat také čerstvý tymián nebo rozmarýn.