Domácí kornoutky na zmrzlinu

Možná jste si všimli: miluju domácí výrobky, zmrzlinu obzvlášť! A čím jde ještě taková báječná zmrzlina vylepšit? Jedině doma upečenými kornoutky přeci!

Nelenila jsem, opatřila si vaflovač na kornoutky a pustila se do práce. Vyzkoušela jsem několik receptů, ale nejvíc se mi osvědčily dva, o které se s vámi podělím.

domácí kornoutky na zmrzlinu recept

Domácí kornoutky na zmrzlinu

Milujete domácí zmrzlinu stejně jako já? A co takhle upéct si k ní také domácí zmrzlinové kornoutky?
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 min
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Recept č. 1 (16 kornoutků)

Recept č. 2 (22 kornoutků)

PRACOVNÍ POSTUP

Recept č. 1:

  • Máslo rozehřejeme a necháme vychladnout, aby nebylo horké.
  • Vidličkou smícháme bílky s cukrem, vanilkou (skořicí) a solí. Nešleháme, jen mícháme.
  • Do hmoty vmícháme mouku, poté rozpuštěné máslo. Těstíčko by mělo být polotuhé.
  • Mezitím si rozehřejeme vaflovač na kornoutky. Jakmile je dostatečné horký, nalejeme doprostřed plotýnky asi lžíci těsta a rychle přiklopíme. Vaflovač není třeba díky máslu v těstě vymazávat, ale v případě, že by se kornoutky připalovaly, můžete ho případně ještě trochu vymazat máslem.
  • Vafle je upečená, když má zlatavou až hnědou barvu. Sundáme ji z přístroje a ihned zatočíme pomocí kopyta, které je součástí balení vaflovačů na kornoutky. Pár vteřin podržíme finální tvar pevně přitisknutý ke kopytu.
  • Poté dáme do dostatečně vysoké sklenice vychladnout a ztuhnout.

Recept č. 2

  • Oddělíme žloutky od bílků. Bílky se špetkou soli vyšleháme dotuha.
  • V jiné míse vyšleháme žloutky, vodu a cukr do pěny.
  • Mouku smícháme s kypřicím práškem a postupně zamícháme do žloutkové pěny. Poté přidáme i rum. Nakonec opatrně vmícháme stěrkou vyšlehaný sníh. A dál postupujeme jako u prvního receptu (kroky 4-6).

Ještě pár slov k receptu:

Pokud jste si vyhráli s výrobou kornoutků, zkuste si připravit i DOMÁCÍ ZMRZLINU!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
domácí zmrzlinové kornoutky

Oba recepty jsou chuťově jsou moc dobré a po upečení máte dost času na to, abyste stihli kornoutek stočit, než ztuhne. Můj malý syn si na tento domácí luxus tak zvykl, že teď když mu slíbím zmrzlinu, automaticky vytahuje i vaflovač.

kornoutky na zmrzlinu příprava
domácí kornoutky na zmrzlinu

TIP: Už jste četli naše recepty na domácí zmrzlinu? Máme tu jeden na karamelovou s griliášem, nebo na ovocnou mramorovu zmrzlinu. Tak kterou si dáme? 🙂

domácí zmrzlinové kornoutky

Domácí kornoutky na zmrzlinu: tipy k receptu

  • V případě, že nemáte vaflovač, nezoufejte, je možné kornoutky upéct i v troubě. Troubu rozehřejte na 175 °C. Na papír na pečení rozetřete těsto v tenké vrstvě a pečte asi 10-15 minut.
  • Jestli nemáte doma kopyto, můžete si ho snadno vyrobit z nějakého tvrdého papíru, případně plastu. Stačí vystřihnout kruh o průměru 20 cm a stočit do kuželu. Poté kužel pevně slepte lepicí páskou nebo sepněte svorkou.
  • Je dobré, když budete kornoutky stáčet v rukavicích, jinak riskujete popáleniny (vjimka platí pro ty, co mají ruce z azbestu
    😊
  • Vafle je nejlepší jíst čerstvé, ale kdyby nějaké zbyly, vložte je do uzavřené dózy v suchu a temnu. Rozhodně je neskladujte v lednici, navlhly by a změkly.
  • Nemusíte tvořit jen kornoutky, ale třeba mističky. Stačí je po upečení položit na misku nebo sklenici obrácenou dnem vzhůru a nařasit kolem.
  • Nezoufejte, pokud se na začátku nebude dařit. Já spotřebovala celou dávku, než jsem zjistila, jak můj přístroj pracuje, jak rychle musím pracovat já a kolik minut nechat vafle na zmrzlinové kornoutky péct.
  • A když vám přeci jenom zbyde hodně nepovedených výrobků, můžete je nalámat na větší kousky a zapíchnout do zmrzlinového poháru, nebo nadrtit na zmrzlinu. Vypadat budou dobře a chutnat určitě ještě líp
    😊
domácí zmrzlinové kornoutky

TIP: Vyzkoušejte sadu na výrobu domácích kornoutků na zmrzlinu od české firmy TESCOMA:

souprava na výrobu domácích kornoutků na zmrzlinu
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Domácí kornoutky na zmrzlinu, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/domaci-kornoutky-na-zmrzlinu/