Dezert do skla (záměr: flameri)
Pamatuju si to, jako by to stalo dneska: byla jsem fakt malá holka, připravovali jsme se na Vánoce a táta domů přinesl kuchařku zahraničních receptů. Musím podotknout, že to bylo někde na sklonku totáče, a ta kuchařka byla plná krásných fotek, stačilo zalistovat a už se sbíhaly sliny.
Problém téhle kuchařky byl, že se všechny ty dobroty připravovaly ze surovin, které u nás tehdy nebyly k mání. Snad jediný recept, co byl v našich podmínkách realizovatelný, byly čokoládové flameri.
Dezert do skla (záměr: flameri)
INGREDIENCE
- 1 smetana na vaření 200 ml
- voda 300 ml
- vanilková esence (pár kapek)
- SŮL
- 1 vejce
- 30 g krupicového cukru
- 40 g škrobové moučky
- Ovoce na ozdobení (použila jsem třešně máčené v griotce)
PRACOVNÍ POSTUP
- Smetanu naředíme vodou na celkový objem 0,5 l, pár lžic dáme stranou na rozmíchání škrobové moučky.
- Přivedeme k varu se špetkou soli, cukrem a vanilkovou esencí.
- Ve studeném mléce, které jsme nechali stranou, rozmícháme škrobovou moučku. Vlijeme ji do vroucího mléka. Pilně mícháme a chvilku povaříme, odstavíme z plotny.
- Opatrně rozklepneme vejce, bílek zvlášť, žloutek zamícháme do krému.
- Našleháme tuhý sníh z bílku (tip – přidejte špetičku soli a po chvíli šlehání malou lžičku pískového cukru). Sníh opatrně vmícháme do krému.
- Skleničky vypláchněte studenou vodou a naplňte flameri krémem. Nechte vychladnou na pokojovou teplotu a pak šup s nimi do lednice.
- Po hodině je dezert připravený k podávání, než jej ponesete na stůl, ozdobte je ovocem nebo čokoládovým krémem.
Ještě pár slov k receptu:
Když jsem nedávno jedné kuchařce z devadesátých let objevila recept na flameri, rozhodla jsem se je zase po letech vyzkoušet. Podle „nového“ receptu se však flameri nedělaly z krupice, ale ze škrobové moučky. Docvaklo mi to, až když jsem pilně míchala dezert v hrnci na plotně. Ale což, ve výsledku to chutnalo báječně, akorát jsem místo formiček naplnila moje moderní flameri do skleniček a ozdobila třešněmi, máčenými v griotce. Mňam!
Dezert do skla (záměr: flameri)
INGREDIENCE
- 1 smetana na vaření 200 ml
- voda 300 ml
- vanilková esence (pár kapek)
- SŮL
- 1 vejce
- 30 g krupicového cukru
- 40 g škrobové moučky
- Ovoce na ozdobení (použila jsem třešně máčené v griotce)
PRACOVNÍ POSTUP
- Smetanu naředíme vodou na celkový objem 0,5 l, pár lžic dáme stranou na rozmíchání škrobové moučky.
- Přivedeme k varu se špetkou soli, cukrem a vanilkovou esencí.
- Ve studeném mléce, které jsme nechali stranou, rozmícháme škrobovou moučku. Vlijeme ji do vroucího mléka. Pilně mícháme a chvilku povaříme, odstavíme z plotny.
- Opatrně rozklepneme vejce, bílek zvlášť, žloutek zamícháme do krému.
- Našleháme tuhý sníh z bílku (tip – přidejte špetičku soli a po chvíli šlehání malou lžičku pískového cukru). Sníh opatrně vmícháme do krému.
- Skleničky vypláchněte studenou vodou a naplňte flameri krémem. Nechte vychladnou na pokojovou teplotu a pak šup s nimi do lednice.
- Po hodině je dezert připravený k podávání, než jej ponesete na stůl, ozdobte je ovocem nebo čokoládovým krémem.
Ještě pár slov k receptu:
Vanilkový dezert do skla: rady a tipy
- Původní recept doporučuje vylít krémem formičky na flameri, a po vychlazení vyklopit. Recept slibuje krásný a soudržný tvar, ale já jsem u podobných receptů skeptická; není nic horšího, než když se s něčím děláte, a byť postup dodržíte do puntíku, hmotu z formičky nevyklopíte – pamatuju na to napětí vždycky, když jsme flameri dělali s tátou, občas jsem zapomněla dýchat, jestli se to povede. Protože jsem u tohoto receptu potřebovala mít jistotu povedeného díla, nalila jsem krém do skleniček. Dezerty do skla jsou takřka nezkazitelné, a pokud je hezky nakombinujete, nejlépe střídáním dvou tří barevně kontrastních vrstev, budete u stolu za hvězdu.
- Do krému jde vmíchat tmavé kakao a trochu rozpuštěné čokolády, nebo ještě lépe, kakao zamíchejte jen do části krému a nakombinujte do skleničky. Pokud přidáte kopeček červeného ovoce, bude výsledek na pohled naprosto luxusní (a to nemluvím o chuti).
- Na můj dezert jsem si vzala k ruce tmavé třešně, které mi v ledničce zbyly z receptu na francouzský třešňový koláč clafoutis. Třešně byly dva dny naložené v griotce, dovedete si představit tu slast v kombinaci s krémem. Vzhledem k alkoholu v griotce obsaženém není tato ovocná přízdoba vhodná pro děti.
- Buďte kreativní: základní vanilkový krém podle receptu obohaťte o mleté mandle, mohou to být také mleté ořechy nebo marcipánová hmota. Kávovou příchuť získáme přidáním 3 polévkových lžic čerstvě uvařené kávy do základu, zajímavý šmak dostane krém připravený se lžící slaného karamelu.