Celozrnný chlebíček s borůvkami a medem
Tento recept není sice úplně dietní, ale není ani tak kalorický, jak by se mohlo zdát. Je pečený z celozrnné špaldové mouky, která je podstatně zdravější než klasická pšeničná mouka a slazený je medem.
Kdo má rád opravdu sladké moučníky, nebojte se medu přidat, protože množství zde uvedené je opravdu minimální.
Celozrnný chlebíček s borůvkami a medem
Fit recept na borůvkový chlebíček ze špaldové mouky, s medem. Zdravý moučník, na kterém si pochutná celá rodina.
Vytisknout
Připnout
Porce: 10
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 300 g ŠPALDOVÁ MOUKA
- 150 g bílý jogurt
- 150 g borůvky
- 3-4 lžíce ČESKÝ VČELÍ MED
- 100 ml MLÉKO
- 2 ks vejce
- 1 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný kypřicí prášek)
- ½ lžička skořice (mletá)
PRACOVNÍ POSTUP
- Nejdříve předehřejeme troubu na 180 °C. Formu na chlebíček vyložíme pečícím papírem. Stačí tak, jak je zobrazeno na fotce, okraje na kratší straně se v případě přichycení na formu dají krásně “odříznout” nožem.
- V míse smícháme vlažné mléko s medem a dobře promícháme, aby se v mléce med rozpustil. Přidáme vejce a jogurt a opět dobře promícháme
- V jiné míse smícháme sypké suroviny (mouku, prášek do pečení a skořici) a vmícháme do mléčné směsi. Mícháme, dokud se nám nerozpustí případné hrudky.
- Nakonec lehce vmícháme borůvky, tak, abychom je nerozmačkali na kaši, ale jen zapracovali do těsta. Pár si můžeme nechat na ozdobení povrchu.
- Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme 45-50 minut. Jestli je chlebík upečený poznáme podle špejle. Zapíchneme ji doprostřed chlebíčku, vytáhneme, a je-li suchá, je chlebíček propečený. Když bude olepená řídkým těstem, musíme ještě péct.
- Chlebík vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Ozdobíme a podáváme.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Na přípravu chlebíčku použijte formu na chlebíček nebo na srnčí hřbet.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Další recepty na sladký chlebíček:
Borůvkový chlebíček: rady a tipy
- Mouku můžete použít i klasickou pšeničnou, ale špaldová je o mnoho zdravější. Je sice dražší, ale taky z ní nepečete každý den. A občas se dá v obchodě vychytat akce, kdy špaldovou mouku pořídíte za opravdu výhodnou cenu.
- Borůvky použijte klidně mražené, nebudou se aspoň při míchání tolik rozpadat.
- Kdyby se vám zdál chlebík málo sladký, přidejte příště víc medu, nebo ho před podáváním medem ještě pokapejte. Taky můžete použít agávový nebo javorový sirup.
- Máte-li bio citron, přidejte do těsta strouhanou citronovou kůru, krásně ho provoní.