borůvkový chlebíček ze špaldové mouky

Celozrnný chlebíček s borůvkami a medem

Tento recept není sice úplně dietní, ale není ani tak kalorický, jak by se mohlo zdát. Je pečený z celozrnné špaldové mouky, která je podstatně zdravější než klasická pšeničná mouka a slazený je medem.

Kdo má rád opravdu sladké moučníky, nebojte se medu přidat, protože množství zde uvedené je opravdu minimální.

blank

Celozrnný chlebíček s borůvkami a medem

Fit recept na borůvkový chlebíček ze špaldové mouky, s medem. Zdravý moučník, na kterém si pochutná celá rodina.
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 50 min
Celkový čas: 1 hod 5 min
Porce: 10
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Nejdříve předehřejeme troubu na 180 °C. Formu na chlebíček vyložíme pečícím papírem. Stačí tak, jak je zobrazeno na fotce, okraje na kratší straně se v případě přichycení na formu dají krásně “odříznout” nožem.
  • V míse smícháme vlažné mléko s medem a dobře promícháme, aby se v mléce med rozpustil. Přidáme vejce a jogurt a opět dobře promícháme
  • V jiné míse smícháme sypké suroviny (mouku, prášek do pečení a skořici) a vmícháme do mléčné směsi. Mícháme, dokud se nám nerozpustí případné hrudky.
  • Nakonec lehce vmícháme borůvky, tak, abychom je nerozmačkali na kaši, ale jen zapracovali do těsta. Pár si můžeme nechat na ozdobení povrchu.
  • Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme 45-50 minut. Jestli je chlebík upečený poznáme podle špejle. Zapíchneme ji doprostřed chlebíčku, vytáhneme, a je-li suchá, je chlebíček propečený. Když bude olepená řídkým těstem, musíme ještě péct.
  • Chlebík vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Ozdobíme a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

Na přípravu chlebíčku použijte formu na chlebíček nebo na srnčí hřbet.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Další recepty na sladký chlebíček:

borůvkový chlebíček příprava
borůvkový chlebíček pečení
borůvkový chlebíček ze špaldové mouky

Borůvkový chlebíček: rady a tipy

  • Mouku můžete použít i klasickou pšeničnou, ale špaldová je o mnoho zdravější. Je sice dražší, ale taky z ní nepečete každý den. A občas se dá v obchodě vychytat akce, kdy špaldovou mouku pořídíte za opravdu výhodnou cenu.
  • Borůvky použijte klidně mražené, nebudou se aspoň při míchání tolik rozpadat.
  • Kdyby se vám zdál chlebík málo sladký, přidejte příště víc medu, nebo ho před podáváním medem ještě pokapejte. Taky můžete použít agávový nebo javorový sirup.
  • Máte-li bio citron, přidejte do těsta strouhanou citronovou kůru, krásně ho provoní.
borůvkový chlebíček
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Celozrnný chlebíček s borůvkami a medem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/celozrnny-chlebicek-s-boruvkami-a-medem/