Caesar salát pro mlsné jazyky
Césara jsem si často dávala, když jsem byla odkázaná na restaurační stravování – obvykle na služební cestě nebo když jsme s rodinou někde výletili.
Zvláštní bylo, že caesar salát měl pokaždé jinou chuť, a také ty ingredience co se objevovaly na talíři se měnily podnik od podniku.
Až jednou jsem narazila na variaci, která mi chuťově vyrazila dech. Nedalo mi to a zeptala jsem se obsluhy, čím to, že ten salát má takový šmak. A dostalo se mi tajemství: v zálivce na pravý ceasar jsou nasekané sardelky!
Caesar salát pro mlsné jazyky
INGREDIENCE
- 1 římský salát (menší kus)
- 300 g kuřecí stehenní řízky
- sůl na ochucení (olej na pánev)
- 4 plátky slaniny
- 2 starší housky
- 100 g Parmezán na posypání
Zálivka:
- 2 žloutek
- 100 ml OLIVOVÝ OLEJ
- 1 lžička hořčice (nejlépe dijonské)
- 1 lžička cukru písek
- SŮL (pepř)
- 1 stroužek česneku nahrubo utřený
- 2 sardelky (ančovičky)
- vinný ocet na zástřik
PRACOVNÍ POSTUP
- Zapneme elektrickou troubu na 180 °C.
- Rozkrájíme housky na kostičky, nasypeme na plech a dáme je sušit do trouby. V průběhu přípravy salátu krutonky hlídejte a včas je z trouby vytáhněte.
- Vyndáme z lednice parmezán; v pokojové teplotě se v něm hezky rozvinou všechny chutě a vůně, při servírování bude výraznější.
- Oddělíme jednotlivé listy římského salátu, omyjeme je pod tekoucí vodou (obzvláště u kořene bývají zbytky hlíny), a osušíme. Suché listy salátu jsou základ pro to, aby na nich dobře držela zálivka a nesklouzla z nich na dno mísy.
- Listy římského salátu nakrájíme na proužky velké tak, aby se daly dobře vložit do úst. Vložíme do velké mísy.
- Na přípravu zálivky na caesar se mi nejlépe osvědčil šejkr (stačí sklenička od přesnídávky nebo malá zavařovačka se šroubovacím víčkem). Do nádoby vložíme žloutky, nahrubo utřený česnek, najemno nasekané sardelky, hořčici a cukr. Zalijeme olivovým olejem, zastříkneme vinným octem, osolíme a opepříme, nejlépe čerstvým pepřem z mlýnku. Nádobu uzavřeme víčkem a řádně protřepeme, zálivka se hezky spojí v krémovou konzistenci. Připravenou zálivku dáme do ledničky.
- Slaninu nakrájíme na kousky a osmažíme. Osobně ji nemám ráda vypečenou do křupava, stáhnu ji z plotny o něco dříve a dám stranou na talířek.
- Kuřecí stehenní řízky očistíme, odblaníme a zbavíme případných chrupek. Nakrájíme na kousky. Rozpálíme výpek po slanině a vhodíme do něj kuřecí maso. Opečeme ho do zlatova.
- Připravíme talíře na servírování.
- Nakrájený salát ve velké míse zalijeme zálivkou na caesar. Promícháme, aby se zálivka rovnoměrně dostala na všechny listy salátu. Takto upravený salát naložíme na talíř, na salát navrstvíme maso, zasypeme krutonky (kostičkami housky) a vrch posypeme hoblinkami parmezánu.
Ještě pár slov k receptu:
Nedávno jsem si na sardelky vzpomněla, když jsem nakupovala v Globusu, náhodou se dostala mezi regály, kam obvykle nechodím, a narazila jsem na sardelky.
Přihodila jsem je do košíku a doma pak začala pátrat po receptu na nejlepší caesar salát, až jsem… jej našla 🙂
Nakoupila jsem zbytek surovin a pustila se do mého vlastnoručně připraveného césara. Musím se pochlubit: dopadl na výbornou! Tady je recept včetně postupu a mých poznatků (najdete je spolu s fotkami pod receptem):
Jak na pravý Caesar salát? Tipy a rady
Zálivka na caesar salát
Často se špekuluje nad tím, jak připravit zálivku na Caesar salát. Už jsem psala na začátku: dressing musí obsahovat sardelky, které dodají nezaměnitelnou chuť. Sardelky nejsou levné, ale když si krabičku koupíte domů, v ledničce v pohodě vydrží (minimálně do dalšího caesar salátu 🙂 Další povinnou přísadu tvoří vaječné žloutky. Ideální jsou bio vejce z kontrolovaného chovu, případně domácí či jiná čerstvá vajíčka. Přiznám se, že caesar jsem z čerstvých žloutků připravovala už několikrát a zatím se u nás žádná zdravotní újma nekonala.
K umíchání zálivky používám šejkr. Mám letitou plastovou nádobku akurátní velikosti, ale v pohodě si vystačíte s jakoukoliv malou zavařovačkou se šroubovacím víčkem. Zálivka se dá také vyšlehat, kdy ke žloutkům postupně přiléváte olej. Podobně se připravuje domácí majonéza. Zálivka má krémovitou konzistenci a hořčicovou barvu.
Pravý caesar? Jedině z římského salátu!
Často se k přípravě Césara používá ledový salát. To je ovšem kulinářská chybka, protože pravý Caesar vyžaduje salát římský. Ten je chuťově plnější než ledový, křupavý, s výraznější barvou.
Maso na caesar salát
Maso na salát můžete použít jakékoliv rychle připravitelné. Nejenom kuřecí, ale i vepřové (panenku, kýtu nakrájenou na tenké plátky). U nás frčí kuřecí stehenní řízky, sice je s nimi víc práce na přípravu (očistit, odblanit), ale jsou šťavnatější, než třeba kuřecí prsa, která jsou dost suchá, jsou-li pokrájená na nudličky a rychle osmažená.
A vůbec, věděli jste, že maso do Caesara vůbec není nutné? Odlehčená verze salátu může být v pohodě bezmasá, takže na své si přijdou i vegetariáni.
Krutonky na posypání
Krutonky neboli houstičky nakrájené na kostičky suším v troubě, dají se připravit také do zásoby. Pokud se vám nechce kvůli krutonům rozehřívat trouba, připravte si je na pánvi – buď nasucho, nebo na trošce oleje.
Nejlepší pro přípravu krutonků je starší bílé pečivo (nikoliv čerstvé).
Další tipy pro přípravu caesar salátu najdete u Romana Pauluse nebo na webu pořadu Kluci v akci.
Anebo vyzkoušejte náš recept na kedlubnový salát 🙂