Bramborový salát bez majolky a ryba bez smažení

příprava štědrovečerní večeře

Možná ten pocit znáte. Dáte si chutnou štědrovečerní večeři, připijete si na zdraví a jdete rozbalovat dárky. Vtom se začne pomalu ozývat žaludek a přichází pocity těžkosti. Sedíte pak v křesle a přemýšlíte, co jste udělali špatně a zda to náhodou není nastupující žlučníkový záchvat.

Kapr se salátem je tradiční jídlo českých domácností. Někdo si sice dopřeje třeba řízky, ale úprava obou jídel je podobná – trojobal a pak smažit. Lze ale připravit obdobné jídlo, které nás tolik nezatíží? Pojďme se podívat, jak lze připravit salát a kapra trochu jinak, abyste si užili celý večer v klidu a bez pocitu těžkosti i když nejste zrovna na oblíbenej cambridge diete, známé jako The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan.

Bramborový salát zdravěji

Začneme salátem. Jeden z tradičních receptů obsahuje kromě brambor i majonézu, zeleninu, salám. A pro citlivé jedince je právě problémem majonéza – nejvíce zastoupenou surovinou je olej. Řada domácností dokonce sáhne při přípravě majonézy po slunečnicovém oleji, který není nutričně vyhovující. Osobně se zrovna takovému salátu vyhýbám, i když je všude, kam přijedu na návštěvu – rodiče, babička, švagrová. Doma preferujeme lehčí verzi salátu, která mi i více chutná

Tip:. Chcete začít vařit chutná a zdravá jídla? Přečtěte si něco více o kuchařce Zdravě a chutně podle světoznámého programu The 1:1 Diet, kterou zpracoval výživový specialista a školitel Ing. Lukáš Vrána.

Odlehčený klasický salát

Pokud si neumíte večeři představit bez klasického salátu, můžete jej zkusit odlehčit. Stačí pak pouze použít místo majonézy bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Chuť se změní jen trochu, ale vaše tělo vám poděkuje.

odlehčený bramborový salát

A jak na kapra?

Salát konzumuje na Štědrý večer 94 % lidí v ČR, kapra si dá ale pouze čtvrtina. Většina kapra smaží klasicky v trojobale, ponořeného v tuku, ale jde to i jinak. Pokud chcete zachovat chuť i vzhled, ale snížit obsah tuku, zkuste obalené kousky kapra naskládat na plech, použít olej ve spreji a kousky jen lehce posprejovat. Kapra pak pečete na cca 200 °C.

Zkusit ale můžete i jiný způsob přípravy podle nejslavnější autorky kuchařek, Magdaleny Dobromily Rettigové (1785–1845). Tato příprava je sice náročnější než smažení, ale může představovat zajímavou změnu. Receptů na přípravu nejen kapra, ale ryb obecně, Rettigová zmiňuje celou řadu. 

Kapr na černo podle Magdaleny Dobromily Rettigové

(doslovný přepis originálního receptu)

Trhni kapra, oškrab ho, vyndej vnitřnosti, vlej do něho půl žejdlíka dobrého vinného octa, vymej ho ním a schovej tu octem vypláknutou krev; načež kapra rozsekej na kusy, narovnej ho do pánve, dej k němu cibuli, mrkev a na koláčky rozkrájený celer, několik stroužků česneku, nové koření, pepř, zázvor, hřebíček, všecko celé, několik vyloupaných vlašských ořechů, nalej na to piva tolik, až se ryba zatopí, dej do toho kousek nového másla, osol to a nech to vařit; oheň musí ale býti jen okolo pánve a ne na prostředku, aby se ryba nepřipálila. Když se trochu povaří (asi půl hodiny), ustrouhej kousek perníku a rybu ním zasyp; potom upraž na másle hezky do hněda kus cukru, vlej k němu tu krev s tím octem a nech to spejchnout, pak to vlej ke kapru, nech to povařit, až to zhoustne, dej k tomu kouštínek bílého cukru, a chceš-li, přilej do toho půl žejdlíka červeného vína; potom vyrovnej rybu na mísu, poklaď ji těmi celerovými a cibulkovými koláčky, proceď na ni omáčku a dej ji na stůl.

Tip na konec

Zkoušeli jste už kapra neporcovat na klasické podkovy, ale vyfiletovat? Zbavíte se tak většiny kostí a ořez může posloužit jako základ rybí polévky. Výhodou jsou některé kousky úplně bez kostí, což ocení zejména rodiče menších dětí.

Autor: Ing. Lukáš Vrána
Výživový specialista a školitel programu The 1:1 Diet

(zdroj: spolukiladolu.cz; zdroj obrázků: shutterstock.cz)

O autorovi

Redakce

Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Bramborový salát bez majolky a ryba bez smažení, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/bramborovy-salat-bez-majolky-a-ryba-bez-smazeni/