domácí bramborové šišky s mákem

Bramborové šišky s mákem, domácí recept

Tak ani nás neminula wuchanská breberka, celá rodina jsme v karanténě. Živit tři chlapy není žádná sranda, natož když si nemůžete skočit do krámu dokoupit zásoby.

O víkendu se kluci rozhodli být na mě hodní a k obědu si poručili bramborové šišky s mákem. Brambor mám doma celý desetikilový pytel, zásoby mouky jsou v pohodě, vajíčka mám ještě domácí od mamky.

I mletý mák jsem našla, a kdyby ne, tak bramborové šišky nasladko chutnají také skvěle se strouhankou, však takové dělával náš táta, když jsem byla já malá culíkatá holka.

domácí bramborové šišky s mákem

Z čeho se dělají bramborové šišky

Kouzlo bramborových šišek spočívá v jednoduché přípravě a pouze ve třech surovinách, ze kterých se šišky připravují.

Potřebujete:

  • Brambory vařené ve slupce, vychlazené
  • Hrubou mouku
  • Vajíčko

Pro chuť se přidává trochu soli. Bramborové šišky jsou samy o sobě chuťově neutrální, dají se servírovat se sladkou posypkou (mletý mák nebo strouhanka s cukrem), nebo naslano, případně jako příloha.

blank

Bramborové šišky: postup

Příprava bramborových šišek je snadná, jediné, co si potřebujete odstát a co zabere chvíli času, je vyválení jednotlivých kousků bramborového těsta do tvaru šišek.

Myslete na to, že šišky se dělají z uvařených brambor, které musí být vychladlé. Pokud nemáte moc času, brambory uvařené ve slupce slejte a zalijte je studenou vodou. Ta zastaví var a zároveň brambory ochladí.

  1. Uvařené, vychlazené brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
  2. Přidáme hrubou mouku, vajíčko a špetku soli.
  3. Zpracujeme bramborové těsto, ze kterého ihned tvarujeme šišky.
  4. Krátce povaříme v osolené vodě.
příprava bramborové těsto

Mák na bramborové šišky

Mák kupuju už mletý, ačkoliv doma mám mlýnek na mák z doby, kdy jsem se vdávala a pekla jsem si svatební koláčky. To prý přináší smůlu, ale vdaná jsem už 22 let a zatím víceméně pohoda 🙂

Maková posypka na bramborové šišky je velmi snadná. V podstatě stačí bramborové šišky posypat mletým mákem, přidat dostatek moučkového cukru a celou tu dobrotu zalít rozpuštěným máslem.

bramborové šišky příprava

Sladká strouhanka na bramborové šišky, jak udělat?

Pokud nemáte mák a chcete si dát šišky nasladko, zkuste si připravit strouhanku s cukrem. U nás se dělá tak, že se rozpustí poctivý kus másla při střední teplotě, na másle se zlehka osmaží strouhanka, mícháme, dokud nezačne vonět.

K osmažené strouhance přidáváme krupicový cukr, promícháme a hotovou posypkou šišky posypeme.

Jak dlouho vařit bramborové šišky?

Šišky se vkládají do vroucí osolené vody, při vaření stačí, když voda jen probublává.

Než jsou uvařené, trvá to, jen co se párkrát stihnete otočit u sporáku. Já nastavuju minutku na 6 minut.

blank

Šišky opatrně vhazuji do klokotající vody jednu po druhé, pracuji rychle, aby se všechny kousky vařily pokud možno stejnou dobu.

Teplotu vody přidáním šišek mírně srazíme, plotýnku nastavím na střední stupeň, hrnec přikryju poklicí. Šišky se po chvíli odlepí ode dna a vyplavou k povrchu.

K vaření používám jeden ze svých veleoblíbených litinových hrnců. Konkrétně tenhle má průměr 28 cm, je nízký a s poklicí. Prostě k vaření bramborových šišek dokonalý ideál.

bramborové šišky s mákem recept

Bramborové šišky s mákem

Sladký oběd, bramborové šišky sypané mletým mákem a moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem.
5 z 2 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 6 min
Celkový čas: 26 min
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

Bramborové těsto na šišky:

  • 700 g brambory
  • 270 g hrubá mouka (+ na podsypání)
  • 1 vejce
  • SŮL

Na makovou posypku:

  • mletý mák
  • cukr moučka
  • MÁSLO (na polití)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Brambory uvaříme ve slupce v dostatečném předstihu, aby stihly vychladnout.
  • Slupku z vychladlých brambor oloupeme, brambory nastrouháme do mísy na struhadle s jemnými slzičkami.
  • Na sporák postavíme hrnec s osolenou vodou a zapneme plotýnku.
  • K bramborám přidáme mouku, vejce a sůl.
  • Zpracujeme v bramborové těsto.
  • Na nic nečekáme, z těsta odkrajujeme stejně velké kousky a ty tvarujeme mezi dlaněmi v šišky dlouhé kolem 7 cm, silné asi 1 cm. Pokud se těsto lepí, omočíme při tvarování šišek zlehka těsto do mouky, kterou jsme si podsypali vál. Konce šišek jsou mírně zploštělé.
  • Jakmile máme dost šišek a voda v hrnci vře, opatrně šišku za šiškou vložíme do vody.
  • Teplotu stáhneme na střední stupeň, hrnec přiklopíme poklicí a vaříme 6 minut.
  • Poté šišky z vody vyjmeme velkou děravou naběračkou a uložíme na talíř.
  • Bramborové šišky servírujeme teplé, posypané mákem a moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Pokud bychom těsto nechali stát, začalo by řídnout.
Zbydou-li vám nějaké šišky, druhý den si je opečte na sádle nebo másle. Podávat je můžete nasladko i naslano.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Další recepty z bramborového těsta:

bramborové šišky s mákem
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Bramborové šišky s mákem, domácí recept, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/bramborove-sisky-s-makem-domaci-recept/