Bramborové šišky s mákem, domácí recept
Tak ani nás neminula wuchanská breberka, celá rodina jsme v karanténě. Živit tři chlapy není žádná sranda, natož když si nemůžete skočit do krámu dokoupit zásoby.
O víkendu se kluci rozhodli být na mě hodní a k obědu si poručili bramborové šišky s mákem. Brambor mám doma celý desetikilový pytel, zásoby mouky jsou v pohodě, vajíčka mám ještě domácí od mamky.
I mletý mák jsem našla, a kdyby ne, tak bramborové šišky nasladko chutnají také skvěle se strouhankou, však takové dělával náš táta, když jsem byla já malá culíkatá holka.
Z čeho se dělají bramborové šišky
Kouzlo bramborových šišek spočívá v jednoduché přípravě a pouze ve třech surovinách, ze kterých se šišky připravují.
Potřebujete:
- Brambory vařené ve slupce, vychlazené
- Hrubou mouku
- Vajíčko
Pro chuť se přidává trochu soli. Bramborové šišky jsou samy o sobě chuťově neutrální, dají se servírovat se sladkou posypkou (mletý mák nebo strouhanka s cukrem), nebo naslano, případně jako příloha.
Bramborové šišky: postup
Příprava bramborových šišek je snadná, jediné, co si potřebujete odstát a co zabere chvíli času, je vyválení jednotlivých kousků bramborového těsta do tvaru šišek.
Myslete na to, že šišky se dělají z uvařených brambor, které musí být vychladlé. Pokud nemáte moc času, brambory uvařené ve slupce slejte a zalijte je studenou vodou. Ta zastaví var a zároveň brambory ochladí.
- Uvařené, vychlazené brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
- Přidáme hrubou mouku, vajíčko a špetku soli.
- Zpracujeme bramborové těsto, ze kterého ihned tvarujeme šišky.
- Krátce povaříme v osolené vodě.
Mák na bramborové šišky
Mák kupuju už mletý, ačkoliv doma mám mlýnek na mák z doby, kdy jsem se vdávala a pekla jsem si svatební koláčky. To prý přináší smůlu, ale vdaná jsem už 22 let a zatím víceméně pohoda 🙂
Maková posypka na bramborové šišky je velmi snadná. V podstatě stačí bramborové šišky posypat mletým mákem, přidat dostatek moučkového cukru a celou tu dobrotu zalít rozpuštěným máslem.
Sladká strouhanka na bramborové šišky, jak udělat?
Pokud nemáte mák a chcete si dát šišky nasladko, zkuste si připravit strouhanku s cukrem. U nás se dělá tak, že se rozpustí poctivý kus másla při střední teplotě, na másle se zlehka osmaží strouhanka, mícháme, dokud nezačne vonět.
K osmažené strouhance přidáváme krupicový cukr, promícháme a hotovou posypkou šišky posypeme.
Jak dlouho vařit bramborové šišky?
Šišky se vkládají do vroucí osolené vody, při vaření stačí, když voda jen probublává.
Než jsou uvařené, trvá to, jen co se párkrát stihnete otočit u sporáku. Já nastavuju minutku na 6 minut.
Šišky opatrně vhazuji do klokotající vody jednu po druhé, pracuji rychle, aby se všechny kousky vařily pokud možno stejnou dobu.
Teplotu vody přidáním šišek mírně srazíme, plotýnku nastavím na střední stupeň, hrnec přikryju poklicí. Šišky se po chvíli odlepí ode dna a vyplavou k povrchu.
K vaření používám jeden ze svých veleoblíbených litinových hrnců. Konkrétně tenhle má průměr 28 cm, je nízký a s poklicí. Prostě k vaření bramborových šišek dokonalý ideál.
Bramborové šišky s mákem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Na makovou posypku:
- mletý mák
- cukr moučka
- MÁSLO (na polití)
PRACOVNÍ POSTUP
- Brambory uvaříme ve slupce v dostatečném předstihu, aby stihly vychladnout.
- Slupku z vychladlých brambor oloupeme, brambory nastrouháme do mísy na struhadle s jemnými slzičkami.
- Na sporák postavíme hrnec s osolenou vodou a zapneme plotýnku.
- K bramborám přidáme mouku, vejce a sůl.
- Zpracujeme v bramborové těsto.
- Na nic nečekáme, z těsta odkrajujeme stejně velké kousky a ty tvarujeme mezi dlaněmi v šišky dlouhé kolem 7 cm, silné asi 1 cm. Pokud se těsto lepí, omočíme při tvarování šišek zlehka těsto do mouky, kterou jsme si podsypali vál. Konce šišek jsou mírně zploštělé.
- Jakmile máme dost šišek a voda v hrnci vře, opatrně šišku za šiškou vložíme do vody.
- Teplotu stáhneme na střední stupeň, hrnec přiklopíme poklicí a vaříme 6 minut.
- Poté šišky z vody vyjmeme velkou děravou naběračkou a uložíme na talíř.
- Bramborové šišky servírujeme teplé, posypané mákem a moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem.