Báječná buchta s pudingem a zakysanou smetanou
Téhle buchtě se u nás neřekne jinak než patlačka. Původně ji tak pojmenoval můj manžel, a to díky zakysané smetaně, která se na buchtu „napatlá“, když se vytáhne z trouby.
Patlačka je u nás neskutečně populární a nepřejedla by se, ani kdybych ji napekla na tři plechy!
Na internetu i v klasických kuchařkách najdete na tuhle buchtu receptů spousty. Snažím se vždy o dobré, nešizené, a přitom zdravější podání, proto používám mouku špaldovou, kterou říznu mandlovou moukou, a místo klasického prášku do pečiva používám ten s vinným kamenem. Buchta chutná báječně a málokdy zbyde do dalšího dne.
Tenhle recept je určený na velký plech na pečení, cca 40×30 cm.
Báječná buchta s pudingem a zakysanou smetanou
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Základní těsto:
- 200 g ŠPALDOVÁ MOUKA
- 100 g MANDLOVÁ MOUKA
- 170 g cukr krupice
- 1 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
- 4 ks vejce
- 150 ml Olej vhodný na pečení a smažení
- 150 ml MLÉKO
- SŮL
Na puding:
- 850 ml MLÉKO
- 2 ks puding čokoládový
- 4 lžíce cukr krupice
Zakysanka na potření:
- 500 ml zakysaná smetana (min. 14%)
- 120 g cukr moučka
- skořice
PRACOVNÍ POSTUP
- Zapneme elektrickou troubu na 170 °C.
- Vymažeme plech olejem a vysypeme strouhankou.
- Ve větší míse smícháme špaldovou a mandlovou mouku, špetku soli, cukr a prášek do pečiva. Promícháme.
- Přidáme rozklepnutá vejce, olej, mléko, teplou vodu, a ručně nebo elektrických šlehačem vymícháme polotekuté těsto.
- Nalijeme na plech, měla by ho být tenčí vrstva.
- Uvaříme klasicky puding: 850 ml mléka, 2 čokoládové pudingy a 4 polévkové lžíce cukru. Jakmile puding zhoustne, cikcak jej rozlijeme na těsto.
- Dáme péct do trouby, hotovo je zhruba do 30 minut (dle trouby).
- Mezitím si připravíme zakysanou smetanu, kterou smícháme s moučkovým cukrem. Jakmile vyndáme buchtu z troubu, vylijeme na ni smetanu a rozetřeme po celé ploše.
- Až buchta vychladne, nakrájíme a před podáváním poprášíme skořicí.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Pudingová buchta se zakysankou: tipy a rady
- Puding dělám z 850 ml mléka a 2 pudingů, aby měl správnou konzistenci a nebyl moc řídký. Mléka je potřeba dohromady 1 litr (používám plnotučné). 850 ml padne na puding, 150 ml do těsta.
- Pokud nemáte špaldovou a mandlovou mouku, použijte obyčejnou polohrubou ve stejném množství.
- Vajíčka ideálně vyndejte z lednice alespoň půl hodiny před pečením. V tomto případě je ideální, pokud mají suroviny pokojovou teplotu – obzvláště pokud je součástí těsta kypřicí prášek. Také díky němu těsto nesmí dlouho stát, kypřicí efekt by pominul a buchta by nebyla nadýchaná. Těsto s kypřicím práškem vkládejte vždy do předem vyhřáté trouby.
- Při pečení se nesnažte ošidit buchtu tím, že použijete nízkotučnou verzi smetany. Tuk je nositelem chuti, a moc kalorií na light verzi smetany neušetříte. Nejlepší do receptu u této buchty je zakysanka s obsahem tuku min. 14%.
- Skořicí poprašte buchtu těsně před podáváním, aby vypadala čerstvá a „nerozpitá“.
- Buchtu uchovávejte kvůli zakysance v lednici.