Třešňová přesnídávka
Tuto přesnídávku dělám ráda pro děti. V rodině se nám poslední dobou docela množí (ty děti), a tak se dostatečná zásoba přesnídávek bude hodit.
Čistě třešňová přesnídávka ovšem pro malé děti není úplně vhodná, protože je dost ostrá, proto ji míchám s jablky a jiným ovocem.
TIP: Nebaví vás odpeckovávat třešně ručně? Pořiďte si odpeckovávačku třešní TESCOMA, ušetří vám hafo práce!
Třešňová přesnídávka
INGREDIENCE
- Na kilo třešní používám kilo jablek (poměr 1:1, případně v různém poměru ještě další ovoce.)
PRACOVNÍ POSTUP
- Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky. Povaříme je s pár lžícemi vody. Jablka pustí hodně vody, takže opravdu opatrně. Poté je rozmixujeme dohladka.
- Třešně vypeckujeme, také povaříme (ty stačí bez vody, obsahují jí opravdu dost) a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
- Poté obě kaše smícháme (i s dalšími ovocnými kašemi, chci-li vícedruhovou přesnídávku), přivedeme ještě jednou k varu a plníme do menších čistých sklenic.
- Zavařovačky naplněné přesnídávkou poté sterilizujeme v hrnci s vodou stejně jako kompot asi 30 minut.
- Po sterilizaci sklenice otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a zatáhnout víčko.
- Skladujeme v suchu, chladnu a temnu.
Třešňová přesnídávka: tipy a rady
- Vícedruhové přesnídávky jsou ještě lepší, ale v případě, že je máte pro opravdu malé dítka, je dobré vědět, jestli nemají na nějaké ovoce alergii (takové ovoce pak do přesnídávky nepřidávejte).
- Na podzim, kdy je velká úroda jablek, si takto dělám pouze jablečné přesnídávky do velkých sklenic. Manžel je má rád jen tak na svačinu s piškoty, nebo je používám do nepečeného jablkového dortu s piškoty.
- Z třešní dělám také výborný třešňový džem: třešně vypeckuju, smíchám s cukrem a pektinem, povařím, případně rozmixuji tyčovým mixérem a plním do sklenic. Ty nechám vychladnout dnem vzhůru.
TIP: Pro odpeckování třešní používám tento přístroj: