Koláč z drobenkového těsta, s tvarohem a borůvkami
Přišla jsem ke 4 litrům borůvek. Ručně trhané, čisté, temná modř kam se podíváš, napucnuté od sluníčka. A tak jsem si rozvrhla plán, co s nimi.
Je neděle, víkend, ideální čas na borůvkový koláč. Rozhodla jsem se pro dělaný z drobenkového těsta, zalitý tvarohem se zakysanou smetanou, sypaný vrstvou borůvek.
Našla jsem jeden hrnkový recept, a protože tyhle míry nemám moc ráda, vše jsem pečlivě převážila a zapsala, abych příště, až koláč budu dělat, věděla, kolik čeho gramů do koláče patří.
Koláč z drobenkového těsta, s tvarohem a borůvkami
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Drobenkové těsto:
- 180 g HLADKÁ MOUKA
- 80 g cukr moučka
- 120 g MÁSLO
- ½ ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný kypřicí prášek)
Na tvarohovou zálivku:
- 500 g tučný tvaroh
- 250 g zakysaná smetana
- 130 g cukr moučka
- 200 ml MLÉKO
- 1 ks vanilkový puding v prášku
- ½ lžička vanilková esence (nebo vanilkový cukr)
- 600 g borůvky
Na drobenku:
- 40 g TŘTINOVÝ CUKR
- 40 g HLADKÁ MOUKA
- 20 g MÁSLO
PRACOVNÍ POSTUP
- Rozpálíme elektrickou troubu na 180 °C.
- Plech (o rozměru cca 30×40 cm s vyšším okrajem) vytřeme lehce máslem nebo jiným ztuženým tukem a vyložíme pečicím papírem. Tuk pomůže hezky podržet pečicí papír na místě a půjde tak obtisknout až do krajů.
- V míse připravte drobenku z mouky, cukru, másla a prášku do pečiva, zpracujte rychle prsty.
- Vysypte drobenku na dno plechu a rovnoměrně rozestřete.
- Umíchejte tekutý krém z tvarohu, zakysané smetany, cukru, mléka, vanilkového pudinku a vanilkové esence. Nalijte na drobenku a uhlaďte.
- Posypte bohatou vrstvou borůvek.
- Připravte si žmolenku na vrch koláče a posypte jí borůvky.
- Dejte péct do rozpálené trouby zhruba na 45 minut. Nechte zcela vychladnout a podávejte.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Recept je určený pro menší plech s vyšším okrajem, cca 30 x 40 cm. Drobenka se vysype na dno plechu, zalije tekutým tvarohem a posype borůvkami. Při pečení se drobenkové těsto krásně spojí a výsledkem je lahodný koláč. Příprava koláče je ultrarychlá, a i děti mi ho po upečení snědly rychlostí blesku (tak tak jsem zachránila pekáč 🙂
Koláč z drobenkového těsta: tipy a rady
- Koláč upečený na plechu má nízkou vrstvu drobenkového těsta, zato bohatou z tvarohového krému s borůvkami na vrchu. Nejlépe vynikne, pokud jej nakrájíte na pravidelné, menší kostky.
- Pokud máte doma různé druhy mouky, nebojte se experimentovat a přidat do drobenkového těsta. Pokud nemáte zkušenosti, nahrazujte méně tradiční moukou max. 1/3 obyčejné pšeničné, nebo ještě lépe, ¼. Když jsem pekla tento koláč, míchala jsem klasickou mouku se špaldovou.
- Žmolenku na vrch koláče jsem připravovala ze třtinového cukru, který obsahuje melasu a je barevně (i chuťově) výraznější.
- Koláč se bude nejlépe krájet a servírovat, když jej po vychlazení uložíte do lednice. Je báječně svěží, ideální pro teplé letní dny.