Profesionální kávovary – jak vybrat ten správný pro váš podnik?

kvalitní káva

Profesionální kávovary jsou bezpochyby nezbytným vybavením každé restaurace, kavárny nebo hotelu. Pokud podnikáte v gastronomii, jistě víte, že kvalita podávaných nápojů a pokrmů má obrovský vliv na Váš konečný úspěch. Proto je výběr správného kávovaru vlastně jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, které učiníte, jelikož  tento přístroj patří mezi základní vybavení Vaší provozovny. Jak tedy vybrat ten správný kávovar, který splní očekávání vašich zákazníků a bude přizpůsoben Vaší restauraci?

Profesionální kávovary – nezbytné vybavení pro gastronomická zařízení

Kvalitní káva je jedním z hlavních faktorů určujících spokojenost zákazníků v kavárně nebo restauraci. Profesionální kávovary umožňují přípravu espressa a dalších kávových nápojů vynikající kvality, což přispívá k pozitivnímu zážitku zákazníků. Káva je jedním z nejčastěji objednávaných nápojů v restauracích a kavárnách, což znamená, že chutný a aromatický nápoj může přilákat více zákazníků a zvýšit tržby.

V dnešním dynamickém gastronomickém prostředí je důležité odlišit se od konkurence. Vybavení provozovny profesionálním kávovarem může být jedním z faktorů, které vám zajistí výhodu na trhu.

Kávovary pro catering – typy

V gastronomii se nejčastěji používají 3 typy kávovarů. Přestože se nejedná o jediné typy dostupné na trhu, restauratéři si je vybírají a to kvůli chuti kávy a snadnému použití. Mezi ně patří :

  • automatické kávovary – nabízejí funkce, jako je mletí, plnění a lisování kávy, které jsou plně automatické, což usnadňuje personálu obsluhu. Jsou oblíbené v oblastech, kde je důležitý poměr rychlosti obsluhy a dobrá kvalita produktu,
  • poloautomatické kávovary – poloautomatické profesionální kávovary umožňují uživateli kontrolovat proces přípravy kávy, ale nabízejí také některé automatické funkce, jako je kontrola teploty a tlaku. Baristé je oceňují pro jejich kontrolu nad chutí a aroma,
  • kávovary na překapávanou kávu – připravují kávu filtrováním horké vody přes mletou kávu. Často se používají v restauracích a barech, kde se podává velké množství kávy najednou, například k snídani.

Kávovary pro catering – na co si dát pozor?

  • Kapacita a rychlost – kávovar pro kavárnu by měl být dostatečně výkonný, aby zvládl velké množství objednávek, zejména v době špičky. Zkontrolujte, kolik káv můžete připravit najednou a jak rychle se profesionalni kavovar zahřívá a připravuje nápoje.
  • Kvalita espressa – kvalita espressa je pro pověst kavárny zásadní. Ujistěte se, že vámi vybraný kávovar gastro zajišťuje kvalitní extrakci kávy se zachováním chuti a aroma.
  • Snadné používání – je důležité, aby personál mohl kávovar gastro snadno a rychle obsluhovat, zejména v době špičky. Ujistěte se, že se kávovar používá intuitivně a má přehledné menu.
  • Údržba a čištění – pravidelná údržba a čištění kávovaru jsou klíčové pro zachování jeho výkonu a chuti kávy. Věnujte pozornost tomu, jak snadno se kávovar udržuje v čistotě a jaké jsou doporučené postupy údržby.
  • Velikost a design – vyberte si kávovar gastro, který se designově hodí do prostoru vaší restaurace nebo kavárny. Zvažte také jeho velikost, aby byl přiměřeně úměrný počtu objednávek a dostupné ploše pultu.

Kávovary pro gastronomické zařízení – jaké další funkce?

Při výběru kávovaru jsou důležité funkce jako např:

  • nastavení hrubosti mletí kávy – umožňuje nastavit hrubost mletí podle typu kávy, což je klíčové pro dosažení dokonalé chuti (možnost dostupná u kávovarů s mlýnkem),
  • automatické napěnění mléka – nepostradatelná funkce v místech, kde jsou oblíbené mléčné kávy, jako je cappuccino nebo latté,
  • možnost naprogramování – umožňuje zapamatovat si oblíbená nastavení, což výrazně urychluje proces přípravy kávy,
  • systém rychlého nahřátí – zásadní pro udržení nepřetržitého provozu, zejména v době špičky.Často kladené otázky:

1. Proč je profesionální kávovar důležitou součástí vybavení gastronomického zařízení?

Každé stravovací zařízení, které dbá na vysokou úroveň a kvalitu podávaných nápojů, by mělo investovat do profesionálního kávovaru. Ten umožní rychlou přípravu kvalitní a aromatické kávy, která je jedním z nejčastěji objednávaných nápojů v provozovnách.

2. Na co se zaměřit při výběru kávovaru pro catering?

Při výběru kávovaru pro cateringovou provozovnu je třeba v první řadě zvážit:

  • výkon,
  • kvalitu kávy,
  • kvalitu obsluhy,
  • údržbu a čištění,
  • velikost a design.

*Zdroj fotografie: gastromania.cz

O autorovi

Jana Russková

Doma mám několik hladových krků a že jsou někdy pěkně vybíraví. Vaření je tak pro mě každodenní záležitostí a proto mám ráda rychlé a chutné jídla. Nejraději se však věnuji pečení dobrot, které potěší i ty nejmlsnější jazýčky.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Profesionální kávovary - jak vybrat ten správný pro váš podnik?, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/profesionalni-kavovary-jak-vybrat-ten-spravny-pro-vas-podnik/