Kakaová roláda z bílků
Občas se stane, že po vaření nebo pečení zbyde spousta bílků. A teď co s nimi. Pokud máte chuť na něco opravdu dobrého, tohle je perfektní recept, jak je zpracovat a ještě si pochutnat: kakaová roláda z bílků.
Vychlazená je velmi osvěžující, a když do náplně přidáte tropické ovoce, dostanete úplnou explozi osvěžení. Tahle roláda také neobsahuje žádný tuk (kromě toho v krému), a při její přípravě použijete jen trošku mouky.
Kakaová roláda z bílků
INGREDIENCE
- Roláda:
- 200 g bílků (z 6–8 vajec)
- 140 g krupicového cukru
- 40 g hladké mouky
- 20 g KAKAO TMAVÉ
- 60 g strouhaného kokosu
- SŮL
- Krém:
- 120 g smetany ke šlehání
- 250 g tvarohu
- 70 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Ovoce dle výběru
PRACOVNÍ POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 200°C. Velký plech vyložíme pečicím papírem.
- Bílky vyšleháme se špetkou soli, a když máme polotuhý sníh, přidáváme po lžících cukr a pořád šleháme, dokud se nezačnout tvořit sněhové špičky.
- Smícháme mouku s kakaem a kokosem, a stěrkou opatrně vmícháme do sněhu.
- Těsto nalejeme na plech s papírem a pečeme asi 10 minut. Po upečení by mělo být na omak pružné. Upečený plát přikryjeme čistou utěrkou a plech překlopíme. Sundáme pečicí papír, přiklopíme čistým papírem a opět překlopíme. Nemusíme roládu stáčet, vydrží pružná i po vychlazení.
- Vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha a poté přidáme cukr. Nakonec po lžících zašleháme tvaroh a vanilkový extrakt.
- Vychlazenou roládu potřeme krémem, poklademe kousky ovoce a srolujeme. Ozdobíme moučkovým cukrem a ovocem. Podáváme vychlazené.
Ještě pár slov k receptu:
TIP: Do téhle rolády se hodí jakékoliv ovoce. Já se rozhodla pro exotickou verzi, a proto jsem si vzala k ruce mango a kiwi. Roláda je však výborná také s jahodami, malinami nebo banánem.