rebarborový koláč s drobenkou

Rebarborový koláč s drobenkou

Rebarborový koláč byl vůbec první, který jsem kdy před lety upekla. A víte co? Rozhodně nedopadl tak dobře, jako ten z dnešního receptu.

I přes úvodní patálie rebarboru stejně miluju a každé jaro se na ni těším. A i když nejsem příznivec mražení, tak u rebarbory dělám výjimku. Rebarboru si zmrazím ráda, protože období kdy roste je poměrně krátké, a jíst ji týdny v kuse jen proto že je její čas se brzy omrzí. Navíc šanci musíme dát i dalšímu sezónnímu ovoci, že?

recept na rebarborový koláč s drobenkou

Rebarborový koláč s drobenkou

Rebarborový koláč s drobenkou, který byste měli vyzkoušet. Navinulá rebarbora poškádlí na jazyku a pohladí po duši.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 45 min
Porce: 8
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

TĚSTO:

  • 150 g másla + na vymazání formy
  • 120 g práškového cukru
  • 200 g polohrubé mouky + na vysypání mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžička sušeného droždí (nebo kypřícího prášku)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vanilkový puding

NA NÁPLŇ:

  • 800 g rebarbory
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 skořice

NA DROBENKU:

  • 150 g hrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 50 g MÁSLO

PRACOVNÍ POSTUP

  • Elektrickou troubu předehřejeme na 180°C.
  • Utřeme máslo s cukrem a postupně přidáme vejce. Přisypeme vanilkový cukr, puding, a nakonec mouku smíchanou s droždím nebo kypřicím práškem. Těsto přendáme do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Těsto je dost lepivé, ale dobře se roztírá dvěma lžícemi.
  • Na těsto položíme rebarboru nakrájenou na kousky, posypeme cukrem a skořicí.
  • V misce smícháme mouku, cukr a vejce na drobenku. Mícháme prsty, rychle a krátce, jen aby se směs spojila v hrudky. Posypeme koláč a dáme péct na 30-45 minut do zlatova.

Ještě pár slov k receptu:

Zmeškali jste sezónu rebarbory? Nevadí, tenhle koláč vám odpustí i to, když ho uděláte z rebarbory, kterou máte uloženou v mrazničce.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Tenhle koláč můžete krásně upéct i z mražené rebarbory, která po rozmražení obvykle pustí vodu a je tak kvůli vzhledu pro další použití jen těžko uplatnitelná.

rebarborový koláč

Jak na rebarborový koláč: rady a tipy

  • Do těsta můžete použít buď sušené droždí nebo kypřící prášek. Po prášku ale těsto víc vyskočí, tak pozor na to.
  • Vanilkový cukr. Já používám pouze ten doma dělaný, je velmi jednoduchý. Do sklenice nebo jiné uzavíratelné nádoby nasypte cukr. Je jedno, jestli je to cukr krupicový nebo moučkový. A přidám rozpůlený vanilkový lusk. Nemusíte kvůli tomu kupovat jeden zvlášť. Stačí přidat ten, ze kterého jsme vyndali semínka kvůli pečení. Klidně je tam postupně přidávám, a tak mám vždy cukru dost a nádherně voní.

rebarborový koláč surovinytěsto na rebarborový koláčrebarborový koláč

rebarborový koláč s drobenkou

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Rebarborový koláč s drobenkou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/rebarborovy-kolac-s-drobenkou/