Rebarborový koláč s drobenkou
Rebarborový koláč byl vůbec první, který jsem kdy před lety upekla. A víte co? Rozhodně nedopadl tak dobře, jako ten z dnešního receptu.
I přes úvodní patálie rebarboru stejně miluju a každé jaro se na ni těším. A i když nejsem příznivec mražení, tak u rebarbory dělám výjimku. Rebarboru si zmrazím ráda, protože období kdy roste je poměrně krátké, a jíst ji týdny v kuse jen proto že je její čas se brzy omrzí. Navíc šanci musíme dát i dalšímu sezónnímu ovoci, že?
Rebarborový koláč s drobenkou
INGREDIENCE
TĚSTO:
- 150 g másla + na vymazání formy
- 120 g práškového cukru
- 200 g polohrubé mouky + na vysypání mouky
- 3 vejce
- 1 lžička sušeného droždí (nebo kypřícího prášku)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vanilkový puding
NA NÁPLŇ:
- 800 g rebarbory
- 70 g krupicového cukru
- 1 skořice
NA DROBENKU:
- 150 g hrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 50 g MÁSLO
PRACOVNÍ POSTUP
- Elektrickou troubu předehřejeme na 180°C.
- Utřeme máslo s cukrem a postupně přidáme vejce. Přisypeme vanilkový cukr, puding, a nakonec mouku smíchanou s droždím nebo kypřicím práškem. Těsto přendáme do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Těsto je dost lepivé, ale dobře se roztírá dvěma lžícemi.
- Na těsto položíme rebarboru nakrájenou na kousky, posypeme cukrem a skořicí.
- V misce smícháme mouku, cukr a vejce na drobenku. Mícháme prsty, rychle a krátce, jen aby se směs spojila v hrudky. Posypeme koláč a dáme péct na 30-45 minut do zlatova.
Ještě pár slov k receptu:
Tenhle koláč můžete krásně upéct i z mražené rebarbory, která po rozmražení obvykle pustí vodu a je tak kvůli vzhledu pro další použití jen těžko uplatnitelná.
Jak na rebarborový koláč: rady a tipy
- Do těsta můžete použít buď sušené droždí nebo kypřící prášek. Po prášku ale těsto víc vyskočí, tak pozor na to.
- Vanilkový cukr. Já používám pouze ten doma dělaný, je velmi jednoduchý. Do sklenice nebo jiné uzavíratelné nádoby nasypte cukr. Je jedno, jestli je to cukr krupicový nebo moučkový. A přidám rozpůlený vanilkový lusk. Nemusíte kvůli tomu kupovat jeden zvlášť. Stačí přidat ten, ze kterého jsme vyndali semínka kvůli pečení. Klidně je tam postupně přidávám, a tak mám vždy cukru dost a nádherně voní.