Vepřová panenka jako minutka
Tohle je recept na ultra jednoduchou vepřovou panenku, s nímž posbíráte plný počet bodů u všech masožravců. Nesčíselněkrát testováno!
V úplných začátcích mých kuchařských pokusů, když jsem chtěla překvapit něčím extra, jsem kupovala vepřovou panenku, nařezala ji na tenké plátky a opékala jsem ji na rozpálené pánvi. Nechutnala špatně, ale chyběla jí šťavnatost. Medailonky byly suché. Aby ne, když jsem panenku nechávala důkladně propéct, skrz naskrz.
Teprve s postupem času jsem objevila tajemství růžového masíčka, které objevíte uvnitř, když váleček masa připravíte vcelku a nakrájíte teprve před podáváním.
Další objev při úpravě panenky jsem učinila, když jsem ji začala krájet na pořádně vysoké plátky. Právě ty daly základ dnešnímu minutkovému receptu.
Vepřová panenka jako minutka
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1 ks vepřová panenka (v celku)
- olej na pánev
- sůl a pepř na dochucení
- snítka bylinky k přízdobě
- alobal
PRACOVNÍ POSTUP
- Zapneme troubu na 170 °C.
- Vepřovou panenku vyndáme z lednice a necháme ležet na talířku asi půl hodiny.
- Připravíme si pekáček do trouby a vyložíme větším množstvím alobalu tak, abychom mohli panenku celou zabalit.
- Jakmile je trouba rozehřátá, rozpálíme na pánvi olej. Oleje dáváme tak, aby plátky masa leželoy cca v 0,5 cm vysoké vrstvě.
- Vepřovou panenku očistíme od případných blanek a zbytků tuku. Poté ji rozkrájíme špalíčky 4 cm vysoké (opravdu, žádné tenké plátky!).
- Jakmile je olej rozpálený, vložíme na pánev nakrájenou panenku a zprudka opečeme z obou stran cca 3 minuty.
- Poté medailonky vyjmeme, položíme na alobal, alobalem je také překryjeme a vložíme do trouby maximálně na 10 minut.
- Poté pekáček z trouby vyjmeme, alobal mírně uvolníme a necháme maso chvíli vydechnout.
- Medailonky servírujeme na talíř, posypeme zlehka solí a pepřem (nejlépe čerstvě namletými z mlýnku), můžeme je poklást lupínkem másla. Na vrch položíme snítku zelené bylinky a už můžeme baštit.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Vepřová panenka: tipy a rady
- Vepřovou panenku můžete na talíři také ochutit bylinkovým máslem, pestem nebo zvlášť připravenou omáčkou na grilovaná masa.
- Přidat můžete také zeleninu na másle (nebo grilovanou zeleninu), případně zeleninu čerstvou nebo salátek z ní.
- TIP: Na čištění zeleniny se mi osvědčil tenhle DŘEVĚNÝ KARTÁČ NA ZELENINU.
- Vepřová panenka je libový sval, který se táhne podél páteře prasátka, není téměř namáhaný a je tak křehký, hodí se na minutkovou úpravu.
- Protože se jedná o jemné maso, plátky panenky se nenaklepávají, aby se neporušila struktura masa.
TIP: Zkuste také recept na vepřovou panenku plněnou švestkami.