vepřová krkovice pečená v troubě

Vepřová krkovice s medovo-hořčičnou šťávou

Vepřová krkovice je vděčný kus masa z prasátka, se kterým se dá vymyslet spousta receptů. Je dostatečně šťavnatá a nikoliv suchá jako například vepřová kýta nebo kotleta, hodí se na pánev pod pokličku na dušení, do trouby k pečení, výborná je naložená krkovička na gril.

V kuchyni mojí tchýně se z krkovice připravuje řízek, a musím říct, že chutná o poznání lépe, než vepřový řízek z kýty, který smažili moji rodiče.

Dnes pro vás mám recept na vepřovou krkovičku s medovo-hořčičnou šťávou, která je důstojným obědem připraveným na víkend.

vepřová krkovice pečená v troubě

Vepřová krkovice s medovo-hořčičnou šťávou

Vepřová krkovička s medovo-hořčičnou šťávou, podávaná se šťouchanými bramborami a čerstvou zeleninou.
4.50 z 16 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 45 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Plátky masa osolíme a opepříme (dobré je použít čerstvý pepř, např. mlýnek s pepřem – čerstvě namleté koření má lepší aroma).
  • Rozpálíme pánev, na kterou jsme kápli trochu oleje.
  • Zapneme troubu na střední teplotu.
  • Krkovici zprudka opečeme na pánvi, z každé strany 3 minuty. Maso se zatáhne a nevyteče z něj šťáva.
  • Na dno pečicí mísy (pekáčku) naskládáme nahrubo nakrájenou cibuli a česnek nakrájený na tenké plátky. Podlijeme vodou.
  • Na zeleninu narovnáme krkovici.
  • Připravíme si rychlou zálivku ze 2 lžic medu a 2 lžic hořčice. Promícháme a zalejeme jí plátky masa.
  • Dáme do trouby péct zhruba na 30-45 minut (podle typu trouby), v případě potřeby podléváme při pečení vodou.
  • Po upečení maso vyjmeme z mísy a šťávu zahustíme lžičkou mouky, případě dosolíme a dopepříme
  • Plátky krkovice podáváme s bramborou přílohou.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Já jsem pečenou krkovičku servírovala se šťouchanými bramborami, do kterých jsem přidala osmaženou cibulku s nasekanými ředkvičkami.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
vepřová krkovice do trouby

Vepřová krkovice: tipy a rady

  • Jako každé maso i vepřová krkovice miluje společnost bylinek. Skvěle se k ní hodí tymián, rozmarýn, oregáno. Zkuste marinádu z čerstvých bylinkových snítek, naloženou krkovičku nechte marinovat alespoň 3 hodiny v lednici.
  • Krkovice patří k prorostlejším, tučnějším masům. Proto k ní volte lehčí přílohu a zahrňte ji velkým množstvím zeleniny: salátek ze zelených lístků, rajčata, paprika. Výborná je také zelenina připravená na grilu.

Nejčastější dotazy k vepřové krkovici

Základní pravidlo pro dokonale měkkou a šťavnatou krkovici je pomalé pečení při nižší teplotě. Ideální je péct maso přikryté v pekáči při teplotě 160–170 °C. Obecně platí, že na každý kilogram masa potřebujete přibližně 1 až 1,5 hodiny pečení. 1,5 kg krkovice v celku tak bude potřebovat zhruba 2 až 2,5 hodiny

Suchá krkovice je největším strašákem. Abyste tomu předešli, dodržujte tři jednoduché zásady:

  • Výběr masa: Vždy sáhněte po krkovici, která je hezky prorostlá tukem. Tuk je nositelem chuti a zaručí, že maso zůstane šťavnaté.
  • Podlévání: Během pečení maso pravidelně (asi každých 30 minut) přelévejte výpekem z pekáče. Pokud se výpek odpařuje, nebojte se přilít trochu horké vody nebo vývaru.
  • Pečte přikryté: Většinu času pečte maso pod poklicí nebo přikryté alobalem. Tím se uvnitř udrží pára a vlhkost.

Obojí je správně, ale záleží na fázi pečení. Pro dosažení měkkosti pečte maso většinu času přikryté. Zhruba posledních 20–30 minut pečení poklici sundejte, zvyšte teplotu na 200 °C a nechte maso dopéct dozlatova, aby se na povrchu vytvořila lákavá kůrčička.

Není to nutné, ale výrazně to doporučujeme. I jednoduché naložení přes noc do soli, česneku, kmínu a pepře dokáže chuť masa pozvednout o úroveň výš. Marináda pomůže masu zkřehnout a zůstat šťavnaté. Pokud spěcháte, stačí maso alespoň hodinu před pečením důkladně nasolit a okořenit.

Ano, péct krkovici na plátky je skvělá a rychlejší alternativa. Plátky doporučujeme péct naskládané na cibuli a podlité vývarem nebo pivem. Doba pečení se zkrátí na přibližně 45–60 minut. U plátků je o to důležitější, aby byly ponořené ve šťávě a nevysušily se.

S kostí bývá maso šťavnatější a má intenzivnější chuť. Bez kosti je zase jednodušší na porcování a rychleji se upeče. Záleží na preferencích.

Tradičně se používá kmín, česnek, černý pepř, paprika a bylinky jako tymián nebo rozmarýn. Výborně chutná i s medovo-hořčičnou marinádou nebo pivní zálivkou.

Klasikou jsou bramborové knedlíky, šťouchané brambory, kaše nebo dušené zelí. Výborně se hodí i pečená zelenina, rýže nebo čerstvý chléb s omáčkou z výpeku.

TIP: Vyzkoušejte náš další recept na BUŘTGULÁŠ!

vepřová krkovice s medovo-hořčinou omáčkou
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

1comment

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Vepřová krkovice s medovo-hořčičnou šťávou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/veprova-krkovice-pecena-v-troube/