Tvarohové Míša řezy
Kdo by neznal Míša řezy! Krásný kontrast mezi čokoládovým piškotem a bílým tvarohovým krémem, politým vrstvičkou čokolády. Slast a nebe v hubě, často jeden kousek nestačí.
Na internetu v podstatě běhá jeden recept na domácí Míša řezy. Není na něm žádná věda, připraví se tmavý piškot na plech, po zchladnutí se na něj rozetře krém z tvarohu a másla a celá ta paráda se přelije čokoládovou polevou.
Podle tohoto receptu jsem postupovala i já.
Co jsou Míša řezy?
Míša řezy jsou oblíbený dezert. Jsou tvořené kakaovým piškotovým těstem, na kterém je natřený tvarohový krém, umíchaný z másla a tvarohu. Povrch Míša řezů je politý čokoládovou polevou.
Míša řezy: POSTUP
- Upečeme kakaový piškot na plech, necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme tvarohový krém ze změklého másla, tří tvarohů a cukru.
- Tvarohový krém rozetřeme na kakaový piškot.
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme šlehačku a máslo, vymícháme.
- Čokoládu opatrně naneseme na tvarohový krém a rozetřeme.
- Necháme zatuhnout a krájíme na řezy.
Jak upéct kakaový piškot?
Základ Míša řezů tvoří kakaový piškot. Je poměrně náročný na vejce, na jeden plech jich potřebujete 6.
Další počty jsou jednoduché: do kakaového piškotu dále patří 6 lžic polohrubé mouky, 6 lžic cukru, 6 lžic oleje, a ať to nemáme tak jednotvárné, ještě 4 lžíce tmavého kakaa a ½ lžičky jedlé sody. Jo a ještě 5 lžic horké vody.
Žloutky a bílky se šlehají zvlášť. Začněte sněhem, ať můžete šlehací metly použít ke šlehání žloutků (naopak by to nešlo – sníh se šlehá čistými metlami).
Je lepší vyndat vejce z lednice včas, lépe se sníh šlehá z bílků, které mají pokojovou teplotu. Bílky šlehám s ½ krupicového cukru a špetkou soli.
Další informace najdete v článku Jak vyšlehat sníh z bílků.
Žloutky ušleháme s cukrem, postupně přidáváme horkou vodu, olej, mouku smíchanou s jedlou sodou a tmavým kakaem.
Nakonec hezky ručně, zato důkladně, přimícháme vyšlehaný sníh.
Kakaový piškot pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut, upečený je natošup. Necháme jej vychladit.
Jak připravit tvarohový krém na Míša řezy?
Míša řezy vyžadují notnou vrstvu tvarohového krému. Ten se dělá smícháním tvarohů s máslem. Ideální poměr jsou 3 tvarohy a 1 kostka másla.
Občas jsou v receptu uvedené jen dva tvarohy, ale věřte, to je málo.
Používám 1x tučný tvaroh z alobalu a 2x polotučný tvaroh z vaničky.
POZOR! Máslo musí být změklé, povolené při pokojové teplotě, to samé tvaroh, vyndejte jej z lednice včas! Jen tak se vám krém krásně spojí a neudělají se v něm hrudky.
Tvaroh, máslo a cukr se vymíchá, a teď jeden profi tip: přidejte 2 lžíce tuzemáku, rum tvarohový krém náramně ovoní!
Tvarohový krém rozetřeme na zchlazený piškot.
Čokoládová poleva
Jako finále pro Míša řezy slouží čokoládová poleva, kterou se polévá tvarohový krém.
Já připravuji polevu na 1 plech z 200 g hořké čokolády (stačí i ta na vaření), 50 g másla a 50 g smetany na šlehání (to je ta 30%, modrá smetana).
Čokoládu rozehřeju ve vodní lázni, přidám máslo, smetanu, vymíchám do hladka.
Chladnoucí čokoládou přeliju přes tvarohový krém a rozetřu.
TIP: Zkuste také čokoládovou ganache, dá se použít jako poleva nebo krém na plnění a zdobení dortů.
Míša řezy krájíme po vychladnutí, dobrý tip je namočit nůž do horké vody a otřít (opakovat při každém nakrojení). Při dotyku čokoládové polevy nahřátým nože se poleva v místě řezu rozpustí a nepopraská.
Míša řezy
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Korpus:
- 6 ks vejce (pokojová teplota)
- 6 lžíce polohrubá mouka
- 6 lžíce cukr krupice
- 6 lžíce Olej vhodný na pečení a smažení
- 4 lžíce KAKAO TMAVÉ
- 1/2 lžička jedlá soda
- SŮL
- 5 lžíce horká voda
Tvarohový krém:
- 1 ks tvaroh v alobalu (tučný, 250 g)
- 2 ks tvaroh ve vaničce (polotučný, 2x 250 g)
- 150 g cukr moučka
- 2 lžíce RUM
Čokoládová poleva:
- 200 g ČOKOLÁDA HOŘKÁ (na vaření)
- 50 g MÁSLO
- 50 ml smetana na šlehání
PRACOVNÍ POSTUP
- Před tím, než se pustíme do přípravy Míša řezů, vyložíme si plech pečicím papírem.
- Troubu rozehřejeme na 170 °C.
Korpus:
- Smícháme suché ingredience: mouku, jedlou sodu, tmavé kakao.
- Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.
- Z bílků, špetky soli a 3 lžic krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky ušleháme se zbývajícími 3 lžícemi cukru, postupně přidáváme suché ingredience, olej a horkou vodu – tou doladíme správnou hustotu těsta, které by mělo jít dobře rozetřít.
- Nakonec ručně vmícháme vyšlehaný sníh.
- Kakaové těsto rozetřeme na pečicí papír a dáme péct asi na 15 minut do trouby.
- Upečený piškot vyndáme a necháme vychladit.
Tvarohový krém:
- Změklé máslo a tvaroh, který má pokojovou teplotu, vymícháme s moučkovým cukrem. Nakonec přidáme 2 lžíce rumu.
- Tvarohový krém rozetřeme na vychlazený kakaový piškot.
Čokoládová poleva:
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, nalámanou na kostičky. Přidáme máslo a smetanu, vymícháme dohladka.
- Necháme lehce zchladit.
- Čokoládovou polevou potřeme tvarohový krém.
- Necháme zatuhnout a krájíme na řezy.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Kypřicí prášek nebo jedlou sodu?
Do kakaového piškotu se přidává jedlá soda. Ta dobře reaguje a kypří těsto, pokud ingredience obsahují alespoň jednu výrazně zásaditou surovinu. Tím je v našem případě kakao.
Jedlá soda lze nahradit i práškem do pečiva (ideálně tím bez fosfátů), pak se přidává asi ½ kypřicího prášku.
V receptech najdete celý kypřicí prášek, podle mě je to až až, protože piškot už je nakypřený sněhem, vyšlehaným z bílků.
Navíc kypřicí prášek obsahující fosfáty (chemické soli) přidává piškotu jakousi pachuť (alespoň já ji z moučníků kypřených pečicím práškem cítím). Pokud je možné použít v receptu jedlou sodu, vždy ji upřednostňuji před klasickým kypřicím práškem.
Čtěte také: Prášek do pečiva vs. jedlá soda – jaký je rozdíl?