Tipy na nejlepší recepty: co uvařit na sporáku na dřevo na chalupě
Vaření a pečení na sporáku na dřevo k chalupám prostě patří. Většina z nich stále využívá sporák na vaření a jako hlavní zdroj vytápění. Sporák na tuhá paliva bývá často vybaven troubou, což v mnohých vyvolává vzpomínky na dětství. Na babiččiny buchty, lívance i bramborové placky, které vznikaly přímo na plotně kuchyňského sporáku.
Vařit na sporáku na tuhá paliva je mnohem snazší, než si možná myslíte. V moderním pojetí, bychom vaření na sporáku mohli přirovnat k vaření v pomalém hrnci. Můžeme na něm uvařit a upéct téměř cokoliv. Pustit se můžeme i do zdánlivě náročnějších receptů. Záhy totiž zjistíte, že vařit na sporáku na dřevo je daleko snazší a efektivnější než v moderní troubě.
Zdroj fotografie: pixabay.com
Polévka je grunt
Polévka je základní pokrm, který na kamnech můžeme uvařit. Obsahuje totiž dostatek vody a tak se ingredience uvnitř hrnce rovnoměrně provaří. Není divu, vždyť v dobách vaření na kamnech na dřevo, tvořily polévky každodenní hlavní pokrm.
Poctivé chalupářské guláše
Gurmáni a milovníci masa zajisté ocení chalupářskou chuť masových gulášů. Připravit jej na sporáku na dřevo je mnohem snazší, než si můžete představit.
Opékané bramborové placky
Opékané bramborové placky jsou naprostou nostalgií, vzpomínky na čas trávený u babiček. Bramborové placky můžeme podávat na sladko s povidly, pečenými jablky nebo pomazané rozpuštěným máslem.
Pizza
Připravit si ji můžete od základu nebo koupit pizzu již hotovou. Budete překvapeni její chutí a celkovou propečeností, kterou v klasické troubě nikdy nedocílíte.
Pečené ovoce a zelenina
Příprava ovoce a zeleniny je natolik rozmanitá, že vám nápady na různé variace nikdy nedojdou. Nejsnazší je pečení v alobalu – v hrnci na sporáku nebo přímo uvnitř kamen. Nic nechutná lépe než pečená jablka s cukrem a skořicí, které jsme právě vyndali z ohniště.
Poctivý chalupářský guláš podávaný v chlebu
Zdroj fotografie: pixabay.com
Co budeme potřebovat:
- 1 kg hovězí pečeně, nakrájené na menší kousky
- 1 hrnek mouky
- 1 velká cibule, nakrájená a rozdělená na dvě stejné části
- tuk – olej, máslo nebo sádlo
- sůl, pepř, česnekový prášek a bylinky na ochucení (dle chuti a preferencí)
- 3 brambory nakrájené na čtvrtky
- 300 gramů zeleniny dle vlastního výběru (mrkev, fazole, celer, paprika)
- 1 litr dušených nebo konzervovaných rajčat
- 4 kostky hovězího bujónu + 2 lžíce mouky (zpuštěné v malém množství vody pro úplné promíchání)
- 100 gramů sušených hub
- kulatý bochník chleba
Jak na to?
V hluboké pánvi rozpustíme tuk. V misce důkladně promícháme mouku, sůl, pepř, česnek a bylinky. Do této směsi vložíme nakrájené maso a promícháme tak, aby všechny kousky masa byly směsí obaleny. Na rozpálené pánvi maso orestujeme a přimícháme polovinu nakrájené cibule. Postupně přidáme rajčata, zeleninu a houby, vmícháme bujón.
Směs přivedeme k varu a poté přesuneme na méně horké místo sporáku, kde budeme pozvolna dusit po dobu tří hodin.
Pár minut před podáváním přidáme druhou polovinu cibule.
Z kulatého chleba odkrojíme vršek a vnitřek vydlabeme. Guláš podáváme servírovaný v chlebu, zdobíme čerstvými bylinkami.