Sváteční koláč s hruškovým krémem
Tenhle recept je kapku komplikovanější, dávala jsem ho do kupy kvůli hruškovému krému se zázvorem, který miluju jako polevu na chuťově méně výraznější dezerty. Hruškový krém se dochucuje balzamikovým octem a chutná přímo božsky, v tomto receptu jsem si jej dovolila upéct na tvarohovém základu.
Hruškový krém s balzamikem dává koláči báječný šmrnc, je to něco úplně jiného, než když pokladete na koláč pouze pokrájené ovoce.
Jinak: protože se snažím pro rodinu péct zdravěji, nepoužila jsem klasickou pšeničnou mouku, ale špaldovou říznutou napůl s mandlovou. Jemný oříškový základ nemá chybu. Na něj přijde tvaroh a úplně navrch pak moje milovaná hruška. Jdeme to vyzkoušet?
Sváteční koláč s hruškovým krémem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Hruškový krém:
- 2 hrušky
- 20 g MÁSLO
- 3 cm čerstvého kořenu zázvoru
- 1 lžíce cukr písek
- 3 lžíce vody
- 100 ml smetana na šlehání 30 %
- 1 lžíce cukr moučka
- 1 lžíce balsamico ocet
Těsto:
- 100 g MANDLOVÁ MOUKA
- 100 g ŠPALDOVÁ MOUKA
- 80 g cukr písek
- 20 g KAKAO TMAVÉ
- 80 ml Olej vhodný na pečení a smažení
- 2 vejce
- 100 ml MLÉKO
- ½ prášku do pečiva s vinným kamenem
- SŮL
Tvarohový krém:
- 500 g tučný tvaroh (2 vaničky)
- 120 g cukr moučka
- 1 vejce
PRACOVNÍ POSTUP
Hruškový krém se zázvorem:
- Nejprve si připravíme hruškový krém.
- Hrušky oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na malé kostičky. Zázvorový kořen oloupejte a nakrájejte na 3 větší kusy.
- Na pánvičce rozehřejte máslo, vhoďte pokrájenou hrušku a zázvorový kořen, zasypte lžící cukru a smažte při vyšší teplotě asi 10 minut. Hrušky pustí šťávu, neměly by se tedy připalovat, ale raději obsah pohlídejte a případně teplotu upravte.
- Zhruba po 10 minutách zalijte 3 lžícemi vody, stáhněte teplotu a nechte šťávu vydusit, hrušky změknou.
- Odstraňte zázvor, hrušku vlijte do vhodné nádoby, přidejte lžíci moučkového cukru, smetanu, a vyšlehejte tyčovým mixérem. Nakonec přidejte lžíci balzamikového octa a ještě jednou krátce promíchejte.
Koláčové těsto:
- Vyndejte si z ledničky v předstihu vejce, tvaroh i mléko, naučila jsem se používat suroviny pro pečení „odstáté“ na pokojovou teplotu. Podstatně lépe jdou zapracovat do těsta, držte se tohoto pravidla, je-li u receptu uvedeno.
- Zapněte si troubu, elektrickou bez ohřevu na 160 °C. Kulatou dortovou formu o pr. 24 cm vymažte máslem a vysypte strouhankou, nebo vyložte pečicím papírem.
- Do mísy rozklepněte 2 vejce, přilijte olej, mléko. Krátce prošlehejte.
- Přisypte mandlovou i špaldovou mouku, špetku soli, prášek do pečiva a holandské kakao. Pomocí elektrického mixéru vše smíchejte, nemusíte těsto zbytečně přešlehat.
- Vlijte těsto do formy a rovnoměrně rozestřete.
- Tvaroh vymíchejte s cukrem a vejcem dohladka, vlijte opatrně na kakaové těsto a rozetřete.
- Hruškový krém poklaďte na tvaroh, pomocí špejle zapracujte do povrchu tvarohové vrstvy. Ponořte špejli asi 1 cm hluboko do tvarohu a „malujte“ spirálu, začněte po obvodu a směřujte stále menší kruhy do středu formy.
- Koláč dejte péct do trouby zhruba na hodinu. Poté troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte pomalu chladnout, alespoň půl hodiny. Pak koláč vyndejte a nechte zchladit při pokojové teplotě.
- Koláč dávám nakonec do trouby a krájím až vychlazený.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Hruškový koláč s tvarohem: rady a tipy
- Používám prášek do pečiva s vinným kamenem, de nejsou fosfáty (chemické soli, což je kypřicí složka).
- Koláč můžete při servírování ozdobit na talířku kopečkem zakysané smetany.
- Balzamikového octa se nebojte, ochutnejte krém a když se vám bude zdát málo pikantní, přidejte ještě pár kapek. Zázvor dodá krému příjemně štiplavou chuť a výsledek je opravdu moc dobrý.
- Hrušky můžou být i tvrdší, zimní, balzamiko a zázvor z nich hruškovou chuť vytáhne.
- Místo mandlové mouky mohou být pomleté mandle, vyjde to nastejno.
- Nepoužívejte odtučněný tvaroh, pouze tučný, koláč se vám odmění plnou chutí.
- Nezapomeňte po upečení nechat koláč chladnout v troubě při otevřených dvířkách. Díky tomu se střed koláče nepropadne – vyšší koláče nemají rády prudké střídání teplot, tedy ani nakukování do trouby při pečení, nebo rychlé vytažení z trouby.