Staročeská kulajda s houbami a vejcem
Tahle polévka u nás jede! Myslím tím, že i kdybych navařila kotel, jen tak se jí nepřejíme. Je báječně sytá, proto jsme ji měli dnes k večeři.
Kulajda nedá příliš práce a zvládne ji uvařit i kuchařinka, která se zatím jen nesměle rozhlíží v kuchyni. Je třeba jen myslet na to, že musíte předem namočit houby, pokud je do kulajdy nemáte čerstvé, ale sušené.
Polévku dělám už léta podle regionální kuchařky, útlé knížečky, kde se dají najít opravdové skvosty. Kulajda s houbami, vařeným vejcem a hrstí čerstvého kopru je jedním z nich.
Staročeská kulajda s houbami a vejcem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 300 g čerstvé houby (nebo 35 g sušené)
- 4 ks BRAMBORY (větší)
- 2 dcl smetana na šlehání
- 2 lžíce nasekaný mladý kopr (lze použít i sterilovaný)
- 1,7 l voda (máte-li, použijte vývar)
- 5 ks vejce (vařené)
- 1 ks CIBULE
- 1 lžíce MÁSLO
- 3 ks BOBKOVÝ LIST
- 8 kuličky nové koření
- 10 kuličky černý pepř
- drcený kmín
- ocet
- SŮL
- 60 g hladké mouky
- Olej vhodný na pečení a smažení
PRACOVNÍ POSTUP
- Pokud máte sušené houby, namočte je 2 hodiny předem do vlažné vody v poměru 1:10. Vodu nevylévejte! Použijeme ji do polévky.
- Uvařte si vejce, která budete vkládat při servírování do polévky.
- Pokud máte čerstvé houby, pokrájejte je na kostičky nebo plátky.
- Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V polévkovém hrnci zpěňte na oleji cibulku, vhoďte kostky brambor, houby a zalejte 1,7 l vody. Pokud jste použili sušené houby, zalejte cibulku namočenými houbami s nálevem a doplňte vodou do 1,7 l.
- Osolte, okmínujte, vložte bobkový list, nové koření, černý pepř.
- Přiveďte k varu, a jestliže jste zalévali vodou a nikoliv vývarem, vhoďte do polévky dobrý bujón (lze vynechat).
- Vařte, dokud nejsou brambory měkké. Vyndejte bobkový list, a pokud odchytíte kuličky koření, můžete je vyndat také, ale není to nutné. S kořením polévka získá rustikální vzezření 🙂
- Do vyšší misky nebo rendlíku odeberte naběračku polévky, vlijte 2 dcl sladké smetany, hladkou mouku a důkladně rozkvedlejte.
- Vlijte do polévky a důkladně promíchejte. Vsypte nasekaný kopr a krátce povařte.
- Hotovou polévku zjemněte lžící másla, dochuťte octem, případně dosolte.
- Kulajdu servírujte s vloženým vařeným vejcem rozkrojeným napůl, talíř můžete ozdobit snítky kopru nebo čerstvě mletým pepřem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Kulajda: rady a tipy
- Pokud máte čerstvé houby, nejlepší do kulajdy jsou hřibovité nebo lišky.
- 2 dcl sladké smetany z receptu řeším tak, že dávám polovinu smetanu na vaření a druhou půlku doplním šlehačkou.
- Vejce vařte 8 minut, ne déle. Po rozkrojení nebude struktura žloutku zcela tuhá a jeho barva bude krásně jasná, žlutá.
- Když připravujete mouku na zahuštění polévky, nekvedlejte ji ve studeném základu, ale přilejte do smetanu naběračku polévky. Ve vlažné tekutině půjde mouka rozkvedlat jedna radost.
TIP: Vyzkoušejte také čočkovou polévku jako od babičky