Nepečený borůvkový cheesecake s mascarpone
V rámci borůvkového maratonu (dostala jsem 4 litry ručně trhaných, čistých sladkých borůvek) jsem se pustila do svého prvního nepečeného cheesecake.
Řešila jsem, jak vyztužit krém, aby hezky držel, jak se na správný cheesecake sluší a patří. Nejjednodušší je použít želatinu, v jiných receptech jsem našla způsob tužení pomocí rozpuštěné bílé čokolády. S želatinou přílišné zkušenosti nemám, ale nakonec jsem se pro ni rozhodla, protože jsem v různých diskuzích četla, že když se budu řídit přesně podle návodu, „nedá se na tom nic zkazit“. A to se mi líbilo!
Ve finále jsem si vyzkoušela také trik s bílou čokoládou, když jsem s její pomocí připravila krycí bílou polevu na povrch cheesecake.
Pro množství z receptu jsem použila dortovou formu o pr. 24 cm.
Nepečený borůvkový cheesecake s mascarpone
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Sušenkový korpus:
- 130 g kakaové sušenky (použila jsem Hobbits)
- 60 g MÁSLO (rozpuštěné)
Krém:
- 500 g mascarpone
- 200 g zakysaná smetana (min 15 %)
- 200 g šlehačka (ideálně 40 %)
- 120 g moučkový cukr
- vanilková esence
Borůvkové pyré:
- 500 g čerstvé lesní borůvky
- 60 g cukr moučka
- 35 g prášková želatina
Bílá poleva:
- 100 g BÍLÁ ČOKOLÁDA kvalitní
- 90 g tvaroh (tučný z vaničky)
PRACOVNÍ POSTUP
Korpus:
- Rozpalte troubu na 180 °C (elektrickou).
- Sušenky vložíme do mikrotenového sáčku a rozdrtíme válečkem, případně je rozemeleme v kuchyňském robotu. Sušenkovou drť zalijeme rozpuštěným máslem. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, sušenky umačkáme po celém dně a dáme péct na 8 min do trouby. Poté necháme zchladnout na kuchyňské lince. Pečený korpus je voňavější a lépe odolá tekuté náplni.
Borůvkový krém:
- Borůvky přebereme a odstraníme případné snítky a lístky. Vsypeme je do většího hrnce (budeme v něm připravovat všechen krém), přidáme cukr, podlijeme lžící vody a přivedeme k varu. Na mírném plamenu necháme probublávat cca 10 minut, borůvky pustí vodu. Poté celou borůvkovou směs propasírujeme přes sítko, zbylé slupky nevyhazujeme (později se hodí do jogurtu nebo do smoothie). Propasírovanou směs vlijeme zpátky do hrnce, necháme mírně zchladnout a přisypeme do ní práškovou želatinu, rozmícháme a necháme bobtnat.
- Mezitím si připravíme krém z mascarpone, šlehačky a zakysané smetany. Šlehačku vyšleháme dotuha (použijte co nejstudenější z lednice). Mascarpone, zakysanou smetanu, cukr a vanilkovou esenci smícháme dohromady, stačí ručně, případně krátce elektrickým šlehačem, zapnutým na nízké otáčky. Krém s mascarpone lehce promíchejte s ušlehanou smetanou.
- Hrnec s borůvkovým pyré a želatinou vrátíme na plotýnku, za stálého míchání zahříváme, dokud se želatina nerozpustí. Nevaříme! Želatina je docela vděčná, rozpustila se během chvíle, kdy se pyré začalo zahřívat.
- Po rozpuštění želatiny stáhněte pyré z plotny, přidejte lžíci krému z mascarpone a ihned rozmíchejte. Takto pokračujte po částech, až budete mít celý krém zapracovaný v pyré. Pokud byste studený krém dali celý najednou do horkého pyré, mohl by se srazit a celá práce by přišla vniveč. Nespěchejte tedy!
Dokončení cheesecake:
- Hotový borůvkový krém nalijte na vychlazený sušenkový základ, uhlaďte, a dejte tuhnout do ledničky.
- Zhruba po dvou hodinách rozpusťte ve vodní lázni 100 g bílé čokolády a přidejte 90 g tučného tvarohu. Rozmíchejte v hladký krém. Vyndejte cheesecake z lednice a potřete povrch dortu bílou polevou.
- Dort dejte ztuhnout do lednice, ideálně přes noc.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Borůvkový cheesecake: rady a tipy
- Sušenky na korpus: najdou se v kuchyni nadšenci, kteří si sušenky na korpus sami pečou. Do této fáze jsem se zatím nedostala, a tak drtím sušenky kupované. Nejraději mám Hobbits, jsou s ovesnými vločkami a jako základ pod cheesecake chutnají úžasně oříškově. V obchodech jsou k mání ve světlé i kakaové verzi.
- Sušenkový korpus vždy krátce peču – 8 min při 180 °C (předem i pro pečené cheesecake!). Takový korpus je voňavější a lépe odolává tekuté náplni, je křupavější a prostě lépe chutná. Variantou u nepečeného cheesecake je vložit namačkaný sušenkový korpus do lednice a nechat zatuhnout (bez pečení).
- Pokud připravujete cheesecake z mražených borůvek, přidejte do pyré víc cukru (cca o 1/3), protože mražené borůvky jsou kyselejší.
- Zvláštností u tohoto dortu je úžasná fialová barva krému, nijak nepřibarvovaná, ten sytý lila odstín mu opravdu propůjčily pouze lesní borůvky. Inspiraci jsem našla u Ombre dortu na báječném blogu o pečení Pradobroty.
TIP: Stále nemáte dost? Vyzkoušejte náš další nepečený borůvkový cheesecake!