Makové pusinky ze šlehaných bílků
Kdo by neznal nadýchané pusinky! Pečou se, když zbydou bílky, pusinky se mlsají jen tak, nebo se jimi zdobí dorty a další cukrářské výrobky.
Mám pro vás pusinkový recept ozvláštněný mletým mákem. S bělostným sněhem tvoří zajímavý kontrast, navíc, do sněhu jsem kromě máku přidala lžíci pohankové mouky. Výsledkem je velmi lahodné cukroví, kdy v pusinkách mák příjemně křupe a dotváří zajímavý chuťový podtón.
Makové pusinky ze šlehaných bílků
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 2 ks bílek
- 4 lžíce cukr krupice
- špetka SŮL
- 2 lžíce mák (mletý)
- 2 lžíce POHANKOVÁ MOUKA
PRACOVNÍ POSTUP
- Zapneme elektrickou troubu na 150 °C.
- Bílky vyšleháme do tuhého sněhu: oddělíme je pečlivě od žloutků, vlijeme do čisté mísy a přidáme špetku soli. Elektrický šlehač zapneme na malé otáčky. Po minutě přidáme 1 lžíci cukru a zvýšíme otáčky. Po 2 minutách přidáme další lžíci cukru a zvýšíme otáčky na maximum. Poté přidáme zbylý cukr a ještě 2-3 minuty šleháme na maximum. Sníh by měl být velmi tuhý, když obrátíte mísu, neměl by z ní vypadnout.
- Do sněhu obracečkou lehce zapracujeme 2 lžíce mletého máku a 2 lžíce pohankové mouky.
- Naplňte cukrářský sáček a nastříkejte pusinky na plech, který jste vyložili pečicím papírem.
- Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C asi 10 minut, pak stáhněte na 100 °C a dopékejte dalších 10-15 minut.
- Nechte vychladit a poté z papíru opatrně sloupněte.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Protože pusinky přímo volají po ukázkově vyšlehaném sněhu, než vám prozradím recept, shrnu základní pravidla pro správné šlehání bílků. Pro pokročilé hospodyňky to nebude žádná novinka, a ti, co v kuchyni zatím nejsou příliš ostřílení, budou tato pravidla příjemný základ.
5 tipů jak správně vyšlehat tuhý sníh
- Sníh se lépe šlehá z bílků, které mají pokojovou teplotu.
- Bílek nesmí obsahovat žádné stopy žloutku; až budete rozklepávat vajíčko, pak opatrně, abyste neroztrhli blánu, obalující žloutek.
- Ke šlehání použijte čistou a suchou nádobu, která nesmí mít na stěnách mastný film. Vyplatí se před použitím vytřít mísu ubrouskem, na který kápnete trochu octa.
- Bílky začněte šlehat na nižší otáčky, postupně začněte přidávat cukr a otáčky zvyšte.
- Cukr pomůže k opravdu tuhému sněhu, použijte však pískový (nikoliv moučkový). Krystalky pískového cukru snáz „rozbijí“ bílek a šlehání půjde lépe od ruky.