kynutý koláč švestky tvaroh

Kynutý koláč na plech, se švestkami a tvarohem

Moje mamka je mistr přes pečení kynutých koláčů, nejčastěji dělá na plech kecaný třemi druhy náplní: tvarohem, mákem a povidly. Jenže to byste doma nemohli mít mlsné chlapy, z nichž jeden prostě nemá rád mák (a vlastně ani povidla).

Řeč je o mých pubertálních klucích. Zatímco starší z nich kecaný koláč od babičky miluje, mladší ho kvůli zmíněným dvěma ingrediencím úspěšně ignoruje. Naštěstí bere na milost tvaroh.

Proto jsem při pečení dalšího kynutého koláče právě tvaroh požádala o přátelskou výpomoc a doplnila ho švestkami. Tahle kombinace na koláči chutná skvěle, a navíc mám jistotu, že se po koláči zapráší.

kynutý koláč švestkový s tvarohem

Kynutý koláč na plech, se švestkami a tvarohem

Domácí švestkový koláč, kynutý na plech. Pod švestkami tvarohová nádivka. Na klasický větší plech o rozměru cca 35×40 cm.
4.45 z 27 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 45 min
Porce: 24
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Kynuté těsto na plech:

Tvarohová náplň:

  • 500 g tučný tvaroh
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g cukr moučka
  • 1 kg švestek

Drobenka:

  • 80 g MÁSLO
  • 80 g cukr krupice
  • 80 g polohrubá mouka

PRACOVNÍ POSTUP

  • Nejprve zaděláme na těsto: Ohřejeme mléko, až je vlahé, ale nikoliv horké. Přidáme lžíci cukru a zamícháme. Rozdrobíme droždí a necháme v teple vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.
  • Rozehřejeme máslo, opět – nesmí být horké. Dobře to jde v mikrovlnce.
  • Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Rozklepneme vejce, k mouce přidáme pouze žloutky. Dále přidáme zbytek cukru, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a přilijeme rozpuštěné máslo.
  • Vařečkou zamícháme a vytlučeme na hladké lesklé těsto, buď ručně, nebo zapojíme kuchyňského robota.
  • Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi 45 minut. V průběhu kynutí můžeme těsto srazit vařečkou, podpoříme tak další kynutí.
  • Vyndáme z lednice tvarohy současně ve chvíli, kdy dáme kynout těsto. Pokud bychom nádivku dělali ze studených tvarohů, nemuselo by se kynuté těsto pod tvarohem rovnoměrně propéct.
  • Plech vymažeme máslem, doprostřed položíme vykynuté těsto a prsty rozprostřeme po celé ploše plechu.
  • Tvarohy smícháme s moučkovým cukrem a vanilkou, nádivkou pomažeme povrch koláče.
  • Švestky omyjeme a vysušíme. Rozloupneme, vypeckujeme a poklademe jimi tvarohovou nádivku. U nás bylo zvykem klást ovoce na koláč řeznou stranou nahoru. Pokud jsou švestky kyselé, posypeme je dvěma třemi lžícemi krupicového cukru.
  • Připravíme si žmolenku a posypeme jí švestky.
  • Troubu předehřejeme na 170 °C (peču bez horkovzduchu!), vložíme dovnitř připravený koláč a pečeme v klidu a míru krásných 45 minut, dokud okraje koláče nezezlátnou.
  • Kynutý koláč necháme vychladnout, nakrájíme na řezy a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

Koláč na klasickou velikost plechu.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

kynutý koláč na plech švestky tvaroh

Kynutý koláč na plech se švestkami a tvarohem: tipy a rady

  • Na vymazání plechu na kynutý koláč si schovávám obal od vypotřebovaného másla. Je dost mastný a vždycky se na něm najdou uchycené zbytky máslíčka, na vymaštění plechů ideální. Někdo dává na plech i pečicí papír, mně se osvědčilo právě máslo.
  • Kromě švestek si s tvarohovou nádivkou na kynutém koláči rozumí i další ovoce: meruňky, ale třeba i rybíz. Nebo ovoce, které máte doma či vám vyrostlo na zahrádce a nestačíte ho konzumovat syrové.
  • Co mám novou troubu, nepoužívám horkovzduch. Peču jen na dolní a horní ohřev, sice to déle trvá, ale koláče jsou rovnoměrněji propečené, nemají připálené okraje.
  • Drobenka podle receptu je dostatečně mastná, používá tři základní ingredience: máslo, polohrubou mouku a krupicový cukr v poměru 1:1:1
  • Pokud doma mám, tak ½ klasické bílé mouky nahrazuji špaldovou. Koláč má lehce oříškovější chuť.
  • Recept mám od Kluků v akci, v originále byly meruňky bez tvarohové nádivky, recept najdete TADY.
  • U nás máme rádi těsta tak akorát, aby ho v koláči nebylo příliš. Od mamky jsem se naučila, že na klasický plech se připravuje kynuté ze 40 dkg mouky, pak je tak akorát vysoké – tohoto moudra se držím.

kynutý koláč švestkový s tvarohem

TIP: Stále chuť na kynuté? Zkuste náš další recept, kynutou bábovku s marmeládou!

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

6comments

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Kynutý koláč na plech, se švestkami a tvarohem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kynuty-kolac-na-plech-se-svestkami-a-tvarohem/