Pochutnejte si na lehkém krůtím mase obaleném v indickém koření!
Tuhle dobrotu výtečně doplňuje jemná kaše z batátů, neboli sladkých brambor. Pojďme se podívat na recept.
Krůtí po indicku s batátovou kaší
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1 kg krůtí maso
- 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
- SŮL
- 1 lžička koriandr (sušený)
- 1 lžička zázvor (sušený)
- 1 lžička KARI pasta
- 1 lžička drcený kmín
- 120 ml smetana na vaření
- 2 ks batáty
- 2 ks BRAMBORY
- 1 lžíce MÁSLO
- 100 ml MLÉKO (vlažné)
PRACOVNÍ POSTUP
- Maso nakrájíme na menší kousky (medailonky), které obalíme ve směsi koření, osolíme a zprudka opečeme na rozpuštěném tuku.
- Opečené medailonky vyndáme z pánve a výpek podlijeme smetanou, která by měla mít pokojovou teplotu, aby se nesrazila. Mírně povaříme, dokud smetanová omáčka nezhoustne, nakonec do pánve vrátíme opečené medailonky.
- V hrnci, v osolené vodě, uvaříme kousky batátů a brambor do měkka, poté rozmačkáme na kaši a zjemníme vlažným mlékem a máslem. Osolíme dle chuti.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Koření v indické kuchyni
Indická kuchyně je typická množstvím koření, které se při přípravě pokrmů používají. Málokdy se však používá jen jeden druh, obvykle jsou to směsi koření, v Indii zvané „masaly“. Typické pro masaly jsou tyto druhy koření:
Koriandr
Čerstvá nať je vynikající koření na grilované ryby. Také se hodí do salátů, majonéz, tvarohových pomazánek a smetanových zálivek. Semena koriandru se používají při pečení pečiva i zákusků a vánočního cukroví. Vhodná jsou do nádivek, paštik a pod tučná masa.
Zázvor
Sušený mletý zázvor má jemnější chuť než čerstvý zázvor. Není tak ostrý a štiplavý. Mletý zázvor je součástí celé řady směsi koření. Používá se zejména do masitých jídel (především vynikne na drůbežím mase). Přidává se také do perníků a biskvitů, do kompotů, k zelenině, k dochucení rýže, ovocných salátů, zvýrazní také nádivky a lze ho dokonce použít i do marinády na zvěřinu.
Kmín
Kromě kuchyně se kmín také dlouhou dobu používá jako léčivo v přírodní medicíně. I klinické studie provedené v posledních letech potvrzují, že kmín skutečně může pomáhat při podpoře trávení a v prevenci otravy jídlem. Výzkum také odhalil některé nové léčivé účinky kmínu, mezi které patří snižování hladiny cukru i cholesterolu v krvi, a tím i pomoc při hubnutí.
Kari
Žlutá směs koření známá pod názvem kari je nejen výborným dochucovadlem různých pokrmů, ale podle amerických vědců navíc dokáže zastavit i přibírání na váze. Významnou složkou kari je kurkuma, která směsi koření propůjčuje zářivě žlutou barvu. Kurkuma je považována za zázračné koření a přírodní lék pro krásu a zdraví.
Zkuste náš další recept z indické kuchyně: grilovaná tikka a okurková raita