Ovocné knedlíky z tvarohového těsta: jahodové
Tento recept mám už několik let. Přesněji řečeno datovala bych jej do doby, kdy jsem se osamostatnila, odstěhovala, a učila se vydělávat sama na sebe.
Něco mi však v tom novém uspořádání ke štěstí chybělo: vůně domova a vzpomínky na dětské roky, kdy jsme se sourozenci seděli u stolu a cpali se výbornými tvarohovými knedlíky s jahodami.
Abych si tyto časy připomněla, poprosila jsem mamku o recept. Je jednoduchý, zvládne je podle něj připravit úplně každý a hlavně, je moc moc moc (prostě maminkovsky) dobrý.
Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
INGREDIENCE
- 280 g hrubé mouky
- 50 g MÁSLO
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- kůra z ½ citronu
- jahody do knedlíků
- vanilkový extrakt
- cukr písek na oslazení jahod
- Tvaroh (máslo a moučkový cukr na podávání)
PRACOVNÍ POSTUP
- Připravíme si mísu, do které nasypeme mouku.
- Rozpustíme máslo (v RENDLÍKU nebo v mikrovlnné troubě) a vlijeme ho do mouky.
- Přidáme tvaroh, rozklepneme vejce a nastrouháme citronovou kůru. Pokud chcete, aby bylo těsto nadýchanější, můžete přisypat trochu prášku do pečiva. Zakápneme vanilkovým extraktem na chuť a rukama zpracujeme těsto. Pokud je moc řídké, přidáme trochu mouky. My jsme to taky museli udělat, ale v receptu je dávka mouky už upravená.
- Z těsta vyválíme váleček a nakrájíme jej na stejně velké plátky. Z plátku uděláme mezi prsty placku, nasypeme doprostřed trochu pískového cukru a na něj položíme očištěnou suchou jahodu. Zabalíme do těsta.
- Na sporák postavíme dostatečně velký HRNEC s vodou, osolíme, přivedeme k varu. Vložíme do ní opatrně polovinu knedlíků. V případě, že se zachytí na dně, lehce je vařečkou nadzdvihněte.
- Knedlíky za chvíli vyplavou nahoru, vaříme je celkem 12 minut mírným varem.
- Hotové knedlíky vyndáme děrovanou lžící a dáme do hlubokého talíře. Uvaříme druhou dávku knedlíků.
- Knedlíky u nás máme nejraději sypané tvarohem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.
Ještě pár slov k receptu:
Jahodové knedlíky: tipy a rady
- Těsto je krásně měkké, a tak můžete místo krájení špalíčků udělat velký bochánek a těsto uždibovat dle potřeby a velikosti jahod.
- Já se snažím dávat co nejméně těsta kolem jahody, aby byly knedlíky pěkně šťavnaté a plné ovoce.
- Knedlíky jsou výborné na mrazení. V tomto případě je pokladu na pomoučenou podložku. Dávám každý zvlášť, tak 0,5 cm od sebe, aby se při mrazení nepřilepily k sobě. Takto naskládané je zamrazím přes noc, nebo je nechám v mrazáku aspoň dvě hodiny, a potom napytlíkuju po cca 250 g. Když přijde chuť, vyndám je z mrazáku a tak, jak jsou, je uvařím. V tomto případě je nechám ve vroucí vodě o 5 minut déle.
TIP: Zkuste také náš recept na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta nebo třešňové kynuté knedlíky.