jahodové knedlíky

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta: jahodové

Tento recept mám už několik let. Přesněji řečeno datovala bych jej do doby, kdy jsem se osamostatnila, odstěhovala, a učila se vydělávat sama na sebe.

Něco mi však v tom novém uspořádání ke štěstí chybělo: vůně domova a vzpomínky na dětské roky, kdy jsme se sourozenci seděli u stolu a cpali se výbornými tvarohovými knedlíky s jahodami.

Abych si tyto časy připomněla, poprosila jsem mamku o recept. Je jednoduchý, zvládne je podle něj připravit úplně každý a hlavně, je moc moc moc (prostě maminkovsky) dobrý.

jahodové knedlíky recept

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Letní klasika: tvarohové knedlíky plněné čerstvými jahodami. Mňam!
4.50 z 2 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Porce: 0 asi 20 knedlíků
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 280 g hrubé mouky
  • 50 g MÁSLO
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • kůra z ½ citronu
  • jahody do knedlíků
  • vanilkový extrakt
  • cukr písek na oslazení jahod
  • Tvaroh (máslo a moučkový cukr na podávání)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Připravíme si mísu, do které nasypeme mouku.
  • Rozpustíme máslo (v RENDLÍKU nebo v mikrovlnné troubě) a vlijeme ho do mouky.
  • Přidáme tvaroh, rozklepneme vejce a nastrouháme citronovou kůru. Pokud chcete, aby bylo těsto nadýchanější, můžete přisypat trochu prášku do pečiva. Zakápneme vanilkovým extraktem na chuť a rukama zpracujeme těsto. Pokud je moc řídké, přidáme trochu mouky. My jsme to taky museli udělat, ale v receptu je dávka mouky už upravená.
  • Z těsta vyválíme váleček a nakrájíme jej na stejně velké plátky. Z plátku uděláme mezi prsty placku, nasypeme doprostřed trochu pískového cukru a na něj položíme očištěnou suchou jahodu. Zabalíme do těsta.
  • Na sporák postavíme dostatečně velký HRNEC s vodou, osolíme, přivedeme k varu. Vložíme do ní opatrně polovinu knedlíků. V případě, že se zachytí na dně, lehce je vařečkou nadzdvihněte.
  • Knedlíky za chvíli vyplavou nahoru, vaříme je celkem 12 minut mírným varem.
  • Hotové knedlíky vyndáme děrovanou lžící a dáme do hlubokého talíře. Uvaříme druhou dávku knedlíků.
  • Knedlíky u nás máme nejraději sypané tvarohem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Ještě pár slov k receptu:

Z uvedené dávky tvarohového těsta připravíme asi 20 jahodových knedlíků.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

jahodové knedlíky z tvarohového těsta přípravajahodové knedlíky

Jahodové knedlíky: tipy a rady

  • Těsto je krásně měkké, a tak můžete místo krájení špalíčků udělat velký bochánek a těsto uždibovat dle potřeby a velikosti jahod.
  • Já se snažím dávat co nejméně těsta kolem jahody, aby byly knedlíky pěkně šťavnaté a plné ovoce.
  • Knedlíky jsou výborné na mrazení. V tomto případě je pokladu na pomoučenou podložku. Dávám každý zvlášť, tak 0,5 cm od sebe, aby se při mrazení nepřilepily k sobě. Takto naskládané je zamrazím přes noc, nebo je nechám v mrazáku aspoň dvě hodiny, a potom napytlíkuju po cca 250 g. Když přijde chuť, vyndám je z mrazáku a tak, jak jsou, je uvařím. V tomto případě je nechám ve vroucí vodě o 5 minut déle.

TIP: Zkuste také náš recept na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta nebo třešňové kynuté knedlíky.

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Ovocné knedlíky z tvarohového těsta: jahodové, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/jahodove-knedliky-tvarohove-testo/