Domácí nudle do polévky
Moje nejoblíbenější vzpomínky na nedělní oběd doprovází vůně bohatého vývaru a chuť domácích nudlí, které ručně dělávala babička z čerstvých vajec a mouky, a potom nám je sušené dávala do zásoby.
Dnešní hospodyňky se do výroby domácích nudlí moc nehrnou, a to je velká škoda, protože recept je jednoduchý: stačí nám pouze dvě ingredience a chuť pustit se do práce.
Kapání do polévky, játrové knedlíčky, fritátové (celestýnské) nudle, svítek, sedliny a další zavářky – je spousta možností, co dát do polévky. Dnes vám však prozradím recept na domácí babiččiny nudle, které jsou důstojným doplňkem každého dobrého, silného vývaru.
Domácí nudle do polévky
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1 ks vejce
- 100 g HLADKÁ MOUKA (ideálně semolinová)
- špetka SŮL (budete-li těstoviny sušit, sůl nepřidávejte)
PRACOVNÍ POSTUP
- U tohoto receptu platí jednoduché pravidlo. 1 vajíčko = 100 g mouky. Toť vše. Jednoduché, jak jsem slibovala, že?
- Na pracovní desku si prosejeme mouku (zbaví ji to nečistot a hrudek a zároveň provzdušní). Doprostřed si uděláme důlek a vyklepneme do něj vejce. Já ještě přidávám špetku soli.
- Vypracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí, zabalíme ho do potravinové fólie a dáme alespoň na 30 minut do lednice odpočinout.
- Poté těsto vyválíme natenko. Dá se i ručně, ale je to dost pracné, protože těsto musí být opravdu hodně tenoučké. Proto raději používám strojek na přípravu těstovin. Nejdřív těsto vyválím 3-4x na nejhrubší tloušťku. Potom postupně snižuji ob dvě možnosti, a nakonec aspoň 2x na tloušťku nejtenčí (např. já mám na strojku 7 možností tloušťky těsta: 3-4x na 7, 1x na 5, 1x na 3 a 2x na 1).
- Potom už jednotlivé pruhy vyváleného těsta nakrájíme nožem, nebo opět můžeme použít strojek, a tam už záleží na tom, kolik máme nástavců a na jaký tvar těstovin máme chuť.
- Vaříme ve vroucí osolené vodě asi 5 minut. Doba vaření záleží na tloušťce a velikosti těstovin, a také na tom, jestli máte rádi těstoviny vařené al dente (na skus) nebo měkčí jako třeba já.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Jak na domácí nudle a těstoviny: rady a tipy
- Těstoviny vždy dělám ze dvou vajec a připravím si je zároveň do zásoby na druhý den.
- Těstoviny, které hned nesníme, skladuji v lednici (max. 2 dny), nebo se dají zamrazit. V obou případech doporučuji udělat si rovnou porce, které budete potřebovat. Připravuji si například malá hnízdečka, z nichž každé chladím/mrazím zvlášť. Potom jen vytáhnu a uvařím množství porcí, které potřebuji.
- Do těsta můžeme přidat různé bylinky nebo ochucené soli a koření. Taky můžeme udělat barevné těstoviny: zelené (špenátové), oranžové (mrkvové), růžové (řepové), černé (sépiové). Vždy se přidá do těsta trochu šťávy nebo pyré z těchto potravin. Při přípravě většího množství těstovin můžeme vynechat jedno vejce a nahradit ho právě touto šťávou nebo pyré.
- Ideální je při přípravě domácích těstovin použít mouku semolinovou, ale ne vždy ji máme doma po ruce, a tak se nebojte ji nahradit naší obyčejnou hladkou moukou. Semolina neboli semolinová mouka je pšeničná krupice umletá z tvrdé, tvrdozrnné pšenice a je ideální právě na přípravu těstovin.
- Z těsta nemusíte krájet jenom nudle, ale také různé tvary těstovin. Trpěliví z vás mohou nakrájet z těsta čtverečky, doprostřed položit náplň, druhým čtverečkem přikrýt a vidličkou po obvodu spojit. Získáte tak báječné plněné domácí ravioli.
Domácí sušení těstovin
Pokud těstoviny nevyrábíte k okamžité spotřebě, ale chcete si připravit zásobu, musíte je usušit. Sušte je rozložené na čisté utěrce, nudle přikryjte další kuchyňskou utěrkou.
V případě, že nudle budete sušit, nepřidávejte do nich sůl! Těstoviny by mohly zvlhnout.