Co jsou kanapky?
Říká se, že to nejlepší přichází v malých dávkách. Pokud si tohle rčení vypůjčíme do kuchyně, jsou kanapky nejlepším příkladem. Že nevíte, o čem je řeč?
Čtěte dále: kanapky jsou uměleckou variací na klasické chlebíčky a jednohubky, berou se elegantně do dvou prstíků a obvykle vystačí na jedno, maximálně dvě sousta.
V zahraničí spadají kanapky do kategorie nazývané finger food.
Pohoštění na oslavu, chuťovky na párty
Při přípravě kanapek se používají běžné i méně známé suroviny, které se rafinovaně vrství na základ, jímž můžou být plátky pečiva, krekry nebo tarteletky (košíčky) ze slaného těsta. Výsledkem je malé mistrovské dílko, které mobilizuje chuťové buňky všem, kterým se dostanou do zorného pole.
Pokud vás čeká důležitá návštěva, domácí oslava, silvestrovská párty, nebo chcete nadchnout kolegy v práci (a kolegyním vyrazit dech), jsou kanapky perfektní volbou.
Z čeho se kanapky připravují
Jako základ pro kanapku se dá použít běžné pečivo, které můžete ozvláštnit tak, že z něj vykrájíte trojúhelníčky, obdélníky, kolečka; podobně jako při přípravě vánočního cukroví. Kromě pečiva si můžete vzít k ruce nejrůznější slané sušenky, pečené tvary (paštičky z listového těsta, tarteletky nebo lodičky z křehkého těsta), případně zcela vynechejte a začněte vrstvit na tvrdý sýr nebo kolečko okurky.
Na základ mažeme pomazánky nebo máslo, zdobíme sardelovým očkem, čabajkou, plátky šunky, hermelínem, zeleninou krájenou na tenké plátky nebo vlasové nudličky (julienne), nasekanou šalotkou, pórkem, koprem a dalšími zelenými bylinkami, olivami.
Recept: kanapky s lososem
Kanapky s uzeným lososem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Z plátků chleba nakrájíme ozdobné tvary a rychle opečeme na suché pánvi.
- Připravíme pomazánku z tvarohu, sýra, soli, pepře a utřeného česneku. Pomazánku namažeme na opečené plátky chleba.
- Obložíme kousky uzeného lososa.
- Ředkev nastrouháme na jemné vlasové nudličky (existuje na to speciální škrabka, technice tohoto strouhání se říká julienne). Nastrouhanou ředkev navrstvíme na plátky lososa.
- Navrch položíme čerstvou snítku kopru.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Chlebíčky, kanapky, jednohubky. V čem je rozdíl?
Základní rozdíl je ve velikosti. U chlebíčku platí, že ke konzumaci potřebujeme několik soust, případně poslouží jako malá svačinka, kanapku zvládneme sníst na jedno, maximálně dvě sousta a jednohubku… inu, zkuste hádat 🙂
Na plátky veky, ze kterých jsou vyrobené chlebíčky, navrstvíme víc surovin v chuťově i barevně sladěných kombinacích, sofistikované kanapky mívají kulinářský šmrnc – na stále zajímavém prostoru si se zdobením můžeme dostatečně vyhrát, na jednohubky se toho vejde nejméně (což ale neznamená, že bychom měli kreativitu vzdát), pro snazší odebírání jsou jednohubky navíc opatřené párátky.