Výborný buřtguláš s chlebem
Bramborový guláš neboli buřtguláš mám hrozně ráda už z dětství, tenkrát to bylo jedno z našich oblíbených jídel. Aby taky ne: které dítě nemiluje buřty nebo párky?
Teď už chápu, proč buřtguláš ráda vařila i mamka, která jinak vaření moc nedá.
Buřtguláš je rychlovka s minimem špinavého nádobí, a potřebné suroviny se řadí do kategorie “co dům dal”, jídlo z jednoho hrnce. Žádné velké nákupy předem, množství do hrnce bez problémů dáte od oka.
Bramborovým gulášem uděláte radost malým i velkým. My jsme ho právě dojedli, už nezbylo, ale kdyby ano… klidně bych si ještě talíř dala!
Pokud chcete na tomto receptu ušetřit doporučujeme navštívit Kaufino.com a najít si veškeré potraviny za nejlepší ceny v akčních letácích obchodů Kaufland, Lidl, Albert a další..
Jak udělat buřtguláš?
Postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme.
- Ve vyšším hrnci rozehřejeme olej a cibuli osmahneme dozlatova.
- Přidáme nakrájené buřty a krátce smažíme.
- Zaprášíme sladkou paprikou, přidáme prolisovaný česnek, mícháme.
- Zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory, sůl, pepř, bobkový list.
- Vaříme, dokud brambory nezměknou, trvá to asi 15 minut.
- Zahustíme jíškou a ještě krátce povaříme.
S čím servírujeme buřtguláš?
Odpověď je jednoduchá, přeci s chlebem! Krajíc čerstvého chleba k buřtguláši a rychlou večeři, která bude chutnat všem, máte na stole.
Výborný buřtguláš s chlebem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1 ks CIBULE
- 2 lžíce Olej vhodný na pečení a smažení
- 1 balení buřtů nebo párků (cca 0,5 kg, ale kdo má rád víc masa, klidně přidejte víc)
- 500 g BRAMBORY (klidně víc)
- 1 smetana ke šlehání nebo zakysaná smetana (podle toho, jestli máte radši sladší nebo kyselejší verzi)
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 stroužek ČESNEK
- 1 lžíce MLETÁ ČERVENÁ PAPRIKA sladká
- 1 BOBKOVÝ LIST
- 3 kuličky nové koření
- SŮL
- PEPŘ
PRACOVNÍ POSTUP
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Ve vyšším kastrolu nebo hrnci (ideálně s nepřilnavým povrchem) rozehřejeme olej a osmahneme cibuli dozlatova.
- Přidáme na kostky nebo půlměsíčky nakrájené buřty, chvíli restujeme, než dostanou barvu. Zaprášíme paprikou a přidáme prolisovaný česnek. Teď opékáme jen pár vteřin, aby se paprika a česnek nepřipálily.
- Přilejeme asi 2 – 3 dcl vody, jen tak, aby byla směs zhruba do poloviny ponořená. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, sůl, pepř, koření a bobkový list. Přiklopíme a necháme vařit asi 15-20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
- Zalejeme jíškou, kterou vytvoříme smícháním smetany a mouky. Necháme pozvolna vařit 5-10 minut za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Kdyby byla málo hustá, přidáme ještě trochu jíšky. Kdyby moc hustá, přilejeme trochu vody nebo mléka a opět krátce povaříme.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Bramborový guláš: tipy a rady
- Buřtguláš se dá udělat taky z párků nebo jiné podobné uzeniny, ale originál je nejlepší.
- Jíšku můžete udělat i z mléka, ale nebude mít tak plnou chuť. Tuto variantu využívám, když potřebuji směs ještě víc zahustit.
- Podáváme s chlebem, ale díky bramborám můžete i samotné.
- Kdo má rád, přidá na dochucení trochu majoránky, tu přidává také český kuchařský guru Zdeněk Pohlreich.
- Fajnšmekři také dělají buřtguláš s fazolemi nebo houbami – fantazii (a chuti) se meze nekladou.
- TIP: Příprava buřtguláše nezabere moc času, ani nenašpiní spousty nádobí! Tenhle bramborový guláš se v podstatě dělá v jednom hrnci, nebo táborníci v kotlíku nad ohněm (viz Kluci v akci).