Svěží citronové řezy
Přiznám bez mučení – inspiraci k tomuhle receptu jsem našla v časopisu Gurmet. Hledala jsem, co dobrého upéct, aby to nebylo stylem dva hrnky mouky, jeden cukru, prášek do pečiva… a narazila jsem na tyhle žluťoučké řezy, které si půjčily barvu od citronů.
Ale trochu kreativní jsem byla, to zase jo. Místo bílé mouky jsem namíchala mandlovou se špaldovou, tak alespoň ten korpus se liší od originálu (a chutná jako z vyšší dívčí cukrářské).
Svěží citronové řezy
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Korpus:
- 110 g máslo rozpuštěné
- 100 g MANDLOVÁ MOUKA
- 40 g ŠPALDOVÁ MOUKA
- SŮL
- vanilková pasta (nebo vanilková esence)
- 40 g cukr krystal
Citronový krém:
- 200 g cukr krystal
- 1 bio citron celý
- šťáva ze 2 citronů
- SŮL
- 15 g kukuřičný škrob
- 40 g rozpuštěné máslo
- 3 celá vejce
PRACOVNÍ POSTUP
- Bio citron omyjeme, dáme do rendlíčku, zalijeme vroucí vodou a 10 minut povaříme.
- Zapneme troubu na 170 °C.
- Dno pečicí formy vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem.
- Na plotýnce rozpustíme máslo.
- Do mísy dáme mandlovou a špaldovou mouku, sůl, vanilku a cukr. Zalijeme máslem a promícháme.
- Těsto vložíme do pečicí formy a prsty rozprostřeme po dně.
- Dáme péct zhruba na 20 minut – hlídejte!
- Mezitím si připravíme citronový krém: Povařený citron rozřízneme, odstraníme pecky, pokrájíme na kousky i s kůrou. Vložíme do mixéru, přidáme citronovou šťávu a cukr krystal, rozmixujeme. Přidáme rozpuštěné máslo, vejce, škrob a špetku soli a znovu promixujeme.
- Citronový krém nalijeme na upečený základ, teplotu trouby stáhneme na 150 °C a vložíme péct na dalších zhruba 20 minut.
- Necháme zcela vychladnout, nejlépe přes noc v ledničce, poté krájíme a před servírováním poprášíme moučkovým cukrem. Vychlazené citronové řezy chutnají nejlépe!
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Do krémové vrstvy se mixuje celý citron, myslím tím i s kůrou (takže šup a poohlédněte se po BIO verzi), jenom pecek se prosím pěkně předem zbavte. Citronová kůra má intenzivní nahořklou chuť, kterou usměrníme přidáním cukru. Výsledkem je úžasná svěží, navinulá kombinace, která vás uchvátí ve chvíli, kdy se vám dostane na jazyk.
Citronové řezy: tipy a rady
- Snažím se doma vařit zdravěji – a kdo ne! Obyčejnou bílou mouku jsem v receptu nahradila mandlovou a špaldovou, korpus má plnější chuť jako od mistra cukráře, k citronovému krému se hodí. Pokud byste se chtěli držet originálu, do těsta se dává 130 g hladké mouky.
- Citron jsem předem povařila, přeci jen jsem měla strach, aby kůra nebyla příliš hořká. Pokud se vám nechce, citron vařit nemusíte, jen mu před rozmixováním řádně odrbejte záda. Pardon, kůru.
- Do citronové vrstvy jsem dala špetičku kurkumy pro barvu, žluté barvivo kurkumin obsažené v kurkumě je přírodní zázrak pro naše zdraví. Tak proč jej nepřidat, jen musíte opatrně, lehkou rukou.
- K pečení jsem použila dortovou hranatou formu 24 x 24 cm, rozevírací. Pečicím papírem jsem vyložila pouze dno, boky jsem lehce vymázla máslem, před uvolněním formy jsem tenkým nožíkem formu obkroužila po stranách a oddělila tak řezy od formy.
- V citronovém krému při mixování vznikají bubliky, které pak při pečení na povrchu řezů můžou způsobovat kráterky. Pokud máte fakt výkonný mixér, pak s krémem po umixování párkrát lehce klepněte o kuchyňskou linku, aby bublinky popraskaly.
- Citronový krém je podobný lemond curd, na kterém ujíždějí gurmeti v anglosaské části světa.