Smetanový dezert s třešněmi a bazalkou
Pokud máte přízeň mimo velkoměsto, snadno se vám může stát, že přijdete ke košíku třešní, ani nemrknete. Nám se také přihodilo – na konci června jsem od švagrové dostala krásné třešně, takže jsem listovala kuchařkami a přemýšlela, co dobrého z třešní udělat.
Shodou okolností se mi do rukou dostalo červnové vydání časopisu GURMET, kde se to třešňovými recepty jen hemžilo. Vybrala jsem si jeden netradiční, v němž se třešně macerují v alkoholu s bazalkou a poté se podávají s mascarpone naředěným smetanou. Chuť božská, co vám budu povídat, jen musíte mít doma kromě třešní ty správné ingredience.
TIP: Nebaví vás odpeckovávat třešně ručně? Pořiďte si odpeckovávačku třešní TESCOMA, ušetří vám hafo práce!
Mrkněte do receptu, nakupte a jdeme do toho! Tenhle třešňový recept je jednoduchý a opravdu stojí za to.
Smetanový dezert s třešněmi a bazalkou
INGREDIENCE
- 400 g třešní
- 250 g mascarpone
- 200 g řecký jogurt
- smetana na šlehání (dle potřeby)
- griotka
- kůra z 1 bio pomeranče
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce cukr moučka
- čerstvě namletý pepř z mlýnku
- čerstvá bazalka
- SŮL
PRACOVNÍ POSTUP
- Třešně odpeckujeme, rozpůlíme a vsypeme do misky. Zalijeme je griotkou, asi jednou deckou. Přidáme špetku soli a trochu čerstvě namletého pepře. Kůru z bio pomeranče nastrouháme najemno, přidáme k třešním, spolu se šťávou z poloviny pomeranče. Dále přidáme nasekanou bazalku (dala jsem dvě snítky s listy) a špetku soli. Nakonec zasypeme dvěma lžícemi třtinového cukru. Promícháme a necháme hodinu macerovat.
- Mascarpone promícháme s řeckým jogurtem, přidáme cukr moučku, naředíme smetanou a vymícháme v hladký krém.
- Krém poklademe na talířek nebo do misky, ozdobíme třešněmi a zalijeme trochou tekutiny z macerovaných třešní.
- Navrch můžeme ozdobit lístky bazalky.
Ještě pár slov k receptu:
Třešňový dezert: tipy a rady
- Místo mascarpone můžete použít ricottu – oboje se řadí k čerstvým sýrům. Dezert bude mít stále báječnou smetanovou chuť, akorát bude odlehčenější.
- Bazalka dává třešňovému dezertu božský šmrnc, nebojte se ani pepře, který chutě zvýrazní.
- Nemáte-li griotku, experimentujte s jinými likéry, které máte zrovna po ruce.
- Bio pomeranče jsem koupila v Globusu, síťka se 4 pomeranči vyšla asi na 50 Kč.