Sádlové koláčky ze špaldové mouky
Poslední dobou používám ke smažení čím dál častěji sádlo.
Sádlo má poměrně vysoký kouřový bod, tedy nepřipálí se tak snadno jako rostlinné oleje. Navíc mám k sádlu přátelštější vztah od té doby, co jsem si udělala kurz výživového poradce a kde jsme téma živočišných tuků podrobně probírali (máslo ani sádlo z toho vůbec nevyšly špatně).
A protože o víkendu má být na stole něco dobrého na zub, vzala jsem si sádlo k ruce i při pečení nedělních sladkých jednohubek.
Volba padla na sádlové koláčky, a abychom tomu zdravíčku vyšli aspoň trošku vstříc, zadělala jsem na ně z celozrnné špaldové mouky.
Mimochodem, na kurzu doporučovali celozrnné mouky z mlýnu Perner, mají nějakou opravdu speciální, velmi moderní technologii mletí, která v semleté mouce zanechá maximum živin.
Sádlové koláčky ze špaldové mouky
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 100 g VEPŘOVÉ SÁDLO
- 80 g cukr moučka
- 200 g ŠPALDOVÁ MOUKA (hladká, celozrnná)
- 50 g čerstvý sýr (příp. žervé)
- ¼ lžička PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
- vanilková esence
- špetka SŮL
Na ozdobu:
- 100 g ČOKOLÁDA HOŘKÁ
- 50 ml smetana 30%
- 30 MANDLE LOUPANÉ
PRACOVNÍ POSTUP
- Do mísy vložíme změklé sádlo a čerstvý sýr, zasypeme moukou smíchanou s kypřicím práškem, přidáme vanilkovou esenci a špetku soli.
- Zpracujeme těsto, které vložíme do potravinářské fólie a dáme do ledničky na 15 minut odpočinout.
- Rozpálíme troubu na 180 °C.
- Z těsta tvoříme kuličky, vložíme je na plech vyložený pečicím papírem.
- Do každé kuličky uděláme rukojetí velké vařečky důlek.
- Koláčky dáme péct na 12-15 minut do vyhřáté trouby.
- Připravíme si čokoládovou náplň, ganache: ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme smetanu, necháme prohřát a rozmícháme. Plníme vychladlé sádlové koláčky a ozdobíme mandličkou.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Sádlové koláčky: tipy a rady
- Každá trouba peče trochu jinak, sádlové koláčky jsou upečené šubydup, hlídejte, aby se vám nepřipálily.
- Koláčky můžete také plnit marmeládou, budou pikantnější.
- Vyndejte si předem čerstvý sýr z lednice, aby chytnul pokojovou teplotu. V těstě používáme kypřicí prášek, a ten je cimprlich na různé teploty surovin.
- Těsto, které dáváte odpočinout do lednice, nebalte do alobalu, ale do potravinové fólie. Dříve jsem používala alobal, ale hliník se rád při kontaktu uvolňuje a může se tak dostat do potravin, potažmo do našeho těla. Hliník je pro náš organismus škodlivý.
- Nebojte se sádlo při pečení používat, na internetu najdete spoustu receptů. Mám například jeden speciální od babičky, a to na vánočku se sádlem. O Vánocích u nás na stole nesmí chybět 🙂
Čokoládová ganache
Naprosto jednoduchá, a přitom báječně chutná poleva nebo náplň. Jako vše dobré, kulinářskému světu ji představila Francie. K výrobě ganache stačí jen dvě ingredience: čokoláda a vysokotučná smetana, je to ta ke šlehání s obsahem min. 30 % tuku.
Na plnění sádlových koláčků jsem použila hustější ganache, poměr čokolády a smetany 2:1. K ruce jsem si vzala čokoládu na vaření, můžete vyzkoušet i hořkou.