sádlové koláčky

Sádlové koláčky ze špaldové mouky

Poslední dobou používám ke smažení čím dál častěji sádlo.

Sádlo má poměrně vysoký kouřový bod, tedy nepřipálí se tak snadno jako rostlinné oleje. Navíc mám k sádlu přátelštější vztah od té doby, co jsem si udělala kurz výživového poradce a kde jsme téma živočišných tuků podrobně probírali (máslo ani sádlo z toho vůbec nevyšly špatně).

A protože o víkendu má být na stole něco dobrého na zub, vzala jsem si sádlo k ruce i při pečení nedělních sladkých jednohubek.

Volba padla na sádlové koláčky, a abychom tomu zdravíčku vyšli aspoň trošku vstříc, zadělala jsem na ně z celozrnné špaldové mouky.

Mimochodem, na kurzu doporučovali celozrnné mouky z mlýnu Perner, mají nějakou opravdu speciální, velmi moderní technologii mletí, která v semleté mouce zanechá maximum živin.

sádlové koláčky recept

Sádlové koláčky ze špaldové mouky

Výborné sádlové koláčky ze špaldové mouky, plněné čokoládovou ganache, zdobené mandličkou.
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 20 min
Celkový čas: 50 min
Porce: 0
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Na ozdobu:

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do mísy vložíme změklé sádlo a čerstvý sýr, zasypeme moukou smíchanou s kypřicím práškem, přidáme vanilkovou esenci a špetku soli.
  • Zpracujeme těsto, které vložíme do potravinářské fólie a dáme do ledničky na 15 minut odpočinout.
  • Rozpálíme troubu na 180 °C.
  • Z těsta tvoříme kuličky, vložíme je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Do každé kuličky uděláme rukojetí velké vařečky důlek.
  • Koláčky dáme péct na 12-15 minut do vyhřáté trouby.
  • Připravíme si čokoládovou náplň, ganache: ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme smetanu, necháme prohřát a rozmícháme. Plníme vychladlé sádlové koláčky a ozdobíme mandličkou.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství připravíte asi 30 koláčků, vejdou se vám na jeden plech.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
sádlové koláčky na plechu

Sádlové koláčky: tipy a rady

  • Každá trouba peče trochu jinak, sádlové koláčky jsou upečené šubydup, hlídejte, aby se vám nepřipálily.
  • Koláčky můžete také plnit marmeládou, budou pikantnější.
  • Vyndejte si předem čerstvý sýr z lednice, aby chytnul pokojovou teplotu. V těstě používáme kypřicí prášek, a ten je cimprlich na různé teploty surovin.
  • Těsto, které dáváte odpočinout do lednice, nebalte do alobalu, ale do potravinové fólie. Dříve jsem používala alobal, ale hliník se rád při kontaktu uvolňuje a může se tak dostat do potravin, potažmo do našeho těla. Hliník je pro náš organismus škodlivý.
  • Nebojte se sádlo při pečení používat, na internetu najdete spoustu receptů. Mám například jeden speciální od babičky, a to na vánočku se sádlem. O Vánocích u nás na stole nesmí chybět 🙂
sádlové koláčky

Čokoládová ganache

Naprosto jednoduchá, a přitom báječně chutná poleva nebo náplň. Jako vše dobré, kulinářskému světu ji představila Francie. K výrobě ganache stačí jen dvě ingredience: čokoláda a vysokotučná smetana, je to ta ke šlehání s obsahem min. 30 % tuku.

Na plnění sádlových koláčků jsem použila hustější ganache, poměr čokolády a smetany 2:1. K ruce jsem si vzala čokoládu na vaření, můžete vyzkoušet i hořkou.

blank

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Sádlové koláčky ze špaldové mouky, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/sadlove-kolacky-ze-spaldove-mouky/