rýžový nákyp s ovocem

Rýžový nákyp se sněhovou peřinkou

Dnes odpoledne děti chytla slina (na něco dobrého, samozřejmě 🙂 K vyřešení akutní situace se nabízely dvě možnosti. Buď ratolesti odbýt kusem pečiva namazaným marmeládou, nebo zburcovat kreativitu a hrnce v kredenci, a pustit se do něčeho sofistikovanějšího.

Přiklonila jsem se k možnosti číslo 2 a vymyslela si rýžový nákyp s ovocem. Zatímco den předtím jsem čarovala s rýží Arborio a italským risottem, na sladký rýžový nákyp jsem sáhla po rýži Basmati.

rýžový nákyp s ovocem

Rýžový nákyp se sněhovou peřinkou

Lehký rýžový nákyp se sněhovou peřinkou, sypaný krystalky třtinového cukru. Servírovaný s ovocným rozvarem z meruňek.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 30 min
Porce: 3 porce
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 180 g rýže basmati
  • 120 ml smetana na vaření 12%
  • 600 ml vody
  • 4 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • SŮL
  • máslo na vytření formy
  • lžíce krystalového cukru na posypání sněhové peřinky (v ideálním případě hnědý třtinový)
  • ½ ovocného kompotu (meruňky, švestky)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do hrnce se silnějším dnem nalijte smetanu a zřeďte ji vodou. Oslaďte cukrem a vanilkou, přidejte špetku soli. Vsypte rýži a přiveďte k varu. Míchejte, aby se rýže nepřichytila ke dnu. Mezitím si zapněte troubu, ať je předehřátá.
    blank
  • Rýže se vaří cca 15-20 minut. Většina tekutiny by měla být vstřebaná. Nechte rýži vychladnout – já jsem ji vložila do velké mísy a rozetřela po stěnách na tenčí vrstvu, aby dříve zchladla.
  • Rozklepněte 2 vejce, oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte ke zchladlé rýži a zamíchejte, bílky dejte do čisté mísy.
    blank
  • Vymažte formu máslem, směs uvařené rýže se žloutky přendejte do formy a dejte na 20 minut péct do středně předehřáté trouby.
  • Na plotýnku dejte hrnec a vlijte do něj ovocný kompot i se šťávou (použila jsem meruňkový). Na mírném ohni zredukujte do podoby hustého rozvaru.
  • Po 20 minutách vyšlehejte tuhý sníh z bílků. Vyndejte formu s pečeným nákypem a rozetřete na povrch sněhovou peřinku. Vrch posypte zlehka krystalovým cukrem. Dejte zapéct na 5 minut do trouby.
  • Servírujte s ovocným rozvarem, případně kopečkem sýra mascarpone.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

rýžový nákyp příprava

Rýže na sladko s ovocem

  • Recept, který zde uvádím, je v odlehčené variantě. Mlsní jazykové přidají do nákypu 10 dkg másla, které se utřou s vaječnými žloutky, a před zapékáním v troubě se směs vmíchá do uvařené rýže.
  • Na sněhovou peřinku, kterou se pokrývá nákyp předtím, než se dá zapéct, se lehkou rukou sype krystalový cukr. I po zapečení jsou krystalky zřetelné. Abyste umocnili dojem, použijte hnědý třtinový cukr, který bude s bílým sněhem krásně kontrastovat.
  • Pokud by vám rýžový nákyp v odlehčené verzi připadal suchý, servírujte jej s kopečkem mascarpone nebo jiného sladšího, tučnějšího čerstvého sýra.

rýžový nákyp s ovocem

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Rýžový nákyp se sněhovou peřinkou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/ryzovy-nakyp-se-snehovou-perinkou/