Povidlové rohlíčky z kynutého těsta bez kynutí
Když jsem byla malá, rodiče vedli na kraji města malý koloniál. Bylo krátce po revoluci, Česko ještě nebylo zaplavené supermarkety, a naši se o krámek starali do roztrhání těla. Chodili k nám zákazníci z celého okolí, a byly to takové ty časy, kdy se všichni znali jménem a mámě pod pultem ležela kniha v tmavých deskách, kam psala nákupy na sekeru.
Jednou ze stálých zákaznic byla paní Michálková. Stará paní, rozložením pravá matróna, s dioptrickými brýlemi a silnou cukrovkou. To ji však neodradilo od toho, aby tajně nemlsala, občas si u našich koupila nějakou dobrotu, „aby děda nevěděl“. Paní Michálková byla vyhlášená kuchařka a jednou z jejích skvělých vlastností bylo, že se o výsledky kulinářského umění ráda podělila. Jednou mamce do krámu donesla rohlíčky Claudia – ochutnala jsem, a byla jsem ztracená!
Povidlové rohlíčky z kynutého těsta bez kynutí
INGREDIENCE
- 400 g polohrubá mouka
- 200 g MÁSLO
- 1 ks vejce
- 42 g čerstvého droždí
- SŮL
- citronová kůra
- 400 g Švestková povidla
- 50 g perník na strouhání
- 15 g MÁSLO (na potření)
- 2 lžíce RUM (na potření)
- cukr moučka na obalování
PRACOVNÍ POSTUP
- Zapneme troubu na 180 °C.
- Připravíme švestková povidla – nastrouháme perník a promícháme s povidly.
- Rozpustíme máslo ve vodní lázni, nesmí být horké, jen teplé.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, špetku soli a citronovou kůru na ochucení.
- Vlijeme rozpuštěné máslo.
- Nadrobíme droždí a vše rychle zpracujeme v těsto, které ihned použijeme.
- Těsto rozdělíme na 4 stejné díly.
- Z každého vyválíme kulatou placku o průměru cca 30 cm. Okraje se budou třepit, vždy jsem je nožem dokulata ořízla (cca 2 cm), aby byly zarovnané.
- Rozválené těsto rozdělíme na 6 trojúhelníků.
- Na širší stranu naneseme lžičku povidel, překlopíme a přitiskneme vidličkou. Srolujeme v rohlíček tak, aby cípek směřoval k nám (ne od nás). Cípek musí být pod rohlíčkem.
- Pečeme v rozpálené troubě do růžova, trvá to asi 15-20 minut.
- Mezitím rozpustíme máslo, smícháme ho s rumem.
- Rohlíčky ihned po vytažení potřeme směsí másla a rumu, krásně je to provoní.
- Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Ještě pár slov k receptu:
Taková dobrota, že jsem si vzala tužku a recept si sepsala na papír.
Rohlíčky bez kynutí: rady a tipy
- U tohoto těsta nenecháváme vzejít kvásek, droždí se opravdu nadrobí přímo do těsta.
- Každý z trojúhelníků ještě před tím, než jsem jej začnu rolovat, ještě rozválím, aby těsto bylo tenké.
- Cípek těsta musí být umístěný pod rohlíčkem, aby se těsto nerozbalovalo. Zkoušela jsem jednou péct z tohoto těsta i vázané koláče, ale polovina se mi rozbalila, i když jsem těsto uprostřed stisknula, nedrželo pohromadě.
- Perník nastrouhaný do povidel je podrží pohromadě, nebudou mít chuť „utéct“, navíc jim dodá příjemnou chuť.
- Náplň můžete dát samozřejmě podle vaší chuti, rohlíčky dělám i s tvarohovou nádivkou.
- Nezapomeňte si předehřát troubu! Pokud by se rohlíčky daly péct do nevyhřáté, vykynuly by v nevzhledné tvary.
- Do těsta se nedává cukr (proto paní Michálková rohlíčky nazývala Claudia :), chuť dodá sladká náplň a závěrečné obalení v cukr moučce. Do cukru na obalení rohlíčků můžete dát vanilkový cukr.
- Vajíčko, které se do těsta přidává, by mělo mít pokojovou teplotu.