Povidlové rohlíčky z kynutého těsta bez kynutí
Když jsem byla malá, rodiče vedli na kraji města malý koloniál. Bylo krátce po revoluci, Česko ještě nebylo zaplavené supermarkety, a naši se o krámek starali do roztrhání těla. Chodili k nám zákazníci z celého okolí, a byly to takové ty časy, kdy se všichni znali jménem a mámě pod pultem ležela kniha v tmavých deskách, kam psala nákupy na sekeru.
Jednou ze stálých zákaznic byla paní Michálková. Stará paní, rozložením pravá matróna, s dioptrickými brýlemi a silnou cukrovkou. To ji však neodradilo od toho, aby tajně nemlsala, občas si u našich koupila nějakou dobrotu, „aby děda nevěděl“. Paní Michálková byla vyhlášená kuchařka a jednou z jejích skvělých vlastností bylo, že se o výsledky kulinářského umění ráda podělila. Jednou mamce do krámu donesla rohlíčky Claudia – ochutnala jsem, a byla jsem ztracená!

Povidlové rohlíčky z kynutého těsta bez kynutí
INGREDIENCE
- 400 g polohrubá mouka
 - 200 g MÁSLO
 - 1 ks vejce
 - 42 g čerstvého droždí
 - SŮL
 - citronová kůra
 - 400 g Švestková povidla
 - 50 g perník na strouhání
 - 15 g MÁSLO (na potření)
 - 2 lžíce RUM (na potření)
 - cukr moučka na obalování
 
PRACOVNÍ POSTUP
- Zapneme troubu na 180 °C.
 - Připravíme švestková povidla – nastrouháme perník a promícháme s povidly.
 - Rozpustíme máslo ve vodní lázni, nesmí být horké, jen teplé.
 - Do mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, špetku soli a citronovou kůru na ochucení.
 - Vlijeme rozpuštěné máslo.
 - Nadrobíme droždí a vše rychle zpracujeme v těsto, které ihned použijeme.
 - Těsto rozdělíme na 4 stejné díly.
 - Z každého vyválíme kulatou placku o průměru cca 30 cm. Okraje se budou třepit, vždy jsem je nožem dokulata ořízla (cca 2 cm), aby byly zarovnané.
 - Rozválené těsto rozdělíme na 6 trojúhelníků.
 - Na širší stranu naneseme lžičku povidel, překlopíme a přitiskneme vidličkou. Srolujeme v rohlíček tak, aby cípek směřoval k nám (ne od nás). Cípek musí být pod rohlíčkem.
 - Pečeme v rozpálené troubě do růžova, trvá to asi 15-20 minut.
 - Mezitím rozpustíme máslo, smícháme ho s rumem.
 - Rohlíčky ihned po vytažení potřeme směsí másla a rumu, krásně je to provoní.
 - Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.
 
Ještě pár slov k receptu:

Taková dobrota, že jsem si vzala tužku a recept si sepsala na papír.





Rohlíčky bez kynutí: rady a tipy
- U tohoto těsta nenecháváme vzejít kvásek, droždí se opravdu nadrobí přímo do těsta.
 - Každý z trojúhelníků ještě před tím, než jsem jej začnu rolovat, ještě rozválím, aby těsto bylo tenké.
 - Cípek těsta musí být umístěný pod rohlíčkem, aby se těsto nerozbalovalo. Zkoušela jsem jednou péct z tohoto těsta i vázané koláče, ale polovina se mi rozbalila, i když jsem těsto uprostřed stisknula, nedrželo pohromadě.
 - Perník nastrouhaný do povidel je podrží pohromadě, nebudou mít chuť „utéct“, navíc jim dodá příjemnou chuť.
 - Náplň můžete dát samozřejmě podle vaší chuti, rohlíčky dělám i s tvarohovou nádivkou.
 - Nezapomeňte si předehřát troubu! Pokud by se rohlíčky daly péct do nevyhřáté, vykynuly by v nevzhledné tvary.
 - Do těsta se nedává cukr (proto paní Michálková rohlíčky nazývala Claudia :), chuť dodá sladká náplň a závěrečné obalení v cukr moučce. Do cukru na obalení rohlíčků můžete dát vanilkový cukr.
 - Vajíčko, které se do těsta přidává, by mělo mít pokojovou teplotu.
 

