povidlové rohlíčky z kynutého těsta bez pečení

Povidlové rohlíčky z kynutého těsta bez kynutí

Když jsem byla malá, rodiče vedli na kraji města malý koloniál. Bylo krátce po revoluci, Česko ještě nebylo zaplavené supermarkety, a naši se o krámek starali do roztrhání těla. Chodili k nám zákazníci z celého okolí, a byly to takové ty časy, kdy se všichni znali jménem a mámě pod pultem ležela kniha v tmavých deskách, kam psala nákupy na sekeru.

Jednou ze stálých zákaznic byla paní Michálková. Stará paní, rozložením pravá matróna, s dioptrickými brýlemi a silnou cukrovkou. To ji však neodradilo od toho, aby tajně nemlsala, občas si u našich koupila nějakou dobrotu, „aby děda nevěděl“. Paní Michálková byla vyhlášená kuchařka a jednou z jejích skvělých vlastností bylo, že se o výsledky kulinářského umění ráda podělila. Jednou mamce do krámu donesla rohlíčky Claudia – ochutnala jsem, a byla jsem ztracená!

kynuté rohlíčky bez kynutí recept

Povidlové rohlíčky z kynutého těsta bez kynutí

Báječné, křehké rohlíčky Claudia z kynutého těsta bez kynutí, plněné povidly se strouhaným perníkem.
3.75 from 4 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 20 min
Porce: 6
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 400 g polohrubá mouka
  • 200 g MÁSLO
  • 1 ks vejce
  • 42 g čerstvého droždí
  • SŮL
  • citronová kůra
  • 400 g Švestková povidla
  • 50 g perník na strouhání
  • 15 g MÁSLO (na potření)
  • 2 lžíce RUM (na potření)
  • cukr moučka na obalování

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zapneme troubu na 180 °C.
  • Připravíme švestková povidla – nastrouháme perník a promícháme s povidly.
  • Rozpustíme máslo ve vodní lázni, nesmí být horké, jen teplé.
  • Do mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, špetku soli a citronovou kůru na ochucení.
  • Vlijeme rozpuštěné máslo.
  • Nadrobíme droždí a vše rychle zpracujeme v těsto, které ihned použijeme.
  • Těsto rozdělíme na 4 stejné díly.
  • Z každého vyválíme kulatou placku o průměru cca 30 cm. Okraje se budou třepit, vždy jsem je nožem dokulata ořízla (cca 2 cm), aby byly zarovnané.
  • Rozválené těsto rozdělíme na 6 trojúhelníků.
  • Na širší stranu naneseme lžičku povidel, překlopíme a přitiskneme vidličkou. Srolujeme v rohlíček tak, aby cípek směřoval k nám (ne od nás). Cípek musí být pod rohlíčkem.
  • Pečeme v rozpálené troubě do růžova, trvá to asi 15-20 minut.
  • Mezitím rozpustíme máslo, smícháme ho s rumem.
  • Rohlíčky ihned po vytažení potřeme směsí másla a rumu, krásně je to provoní.
  • Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství připravíme asi 24 rohlíčků.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

rohlíčky claudia

Taková dobrota, že jsem si vzala tužku a recept si sepsala na papír.

kynuté těsto bez kynutíkynuté těsto bez kynutípřimáčknout náplňpovidlové rohlíčkypotřít rohlíčky máslem s rumem

Rohlíčky bez kynutí: rady a tipy

  • U tohoto těsta nenecháváme vzejít kvásek, droždí se opravdu nadrobí přímo do těsta.
  • Každý z trojúhelníků ještě před tím, než jsem jej začnu rolovat, ještě rozválím, aby těsto bylo tenké.
  • Cípek těsta musí být umístěný pod rohlíčkem, aby se těsto nerozbalovalo. Zkoušela jsem jednou péct z tohoto těsta i vázané koláče, ale polovina se mi rozbalila, i když jsem těsto uprostřed stisknula, nedrželo pohromadě.
  • Perník nastrouhaný do povidel je podrží pohromadě, nebudou mít chuť „utéct“, navíc jim dodá příjemnou chuť.
  • Náplň můžete dát samozřejmě podle vaší chuti, rohlíčky dělám i s tvarohovou nádivkou.
  • Nezapomeňte si předehřát troubu! Pokud by se rohlíčky daly péct do nevyhřáté, vykynuly by v nevzhledné tvary.
  • Do těsta se nedává cukr (proto paní Michálková rohlíčky nazývala Claudia :), chuť dodá sladká náplň a závěrečné obalení v cukr moučce. Do cukru na obalení rohlíčků můžete dát vanilkový cukr.
  •  Vajíčko, které se do těsta přidává, by mělo mít pokojovou teplotu.
blank
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Povidlové rohlíčky z kynutého těsta bez kynutí, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/povidlove-rohlicky-z-kynuteho-testa-bez-kynuti/