jehněčí kýta recept

Pomalu pečená jehněčí kýta

Jehněčí kýta je zadní noha z jehněte, od kolena výš (přední noha je plecko). Kýta i s kostí váží něco mezi 1,5 – 2 kg. Kost nevadí; kýta se dá připravit efektně s kostí, rozmanité možnosti přípravy má samozřejmě i vykostěná.

Maso z jehněčí kýty je libové, čisté a vhodné pro téměř všechny kuchyňské úpravy, vyjma vaření, které by masu ubralo na kvalitě.

V našem jednoduchém receptu jsme použili kýtu vykostěnou, prošpikovali ji slaninou, česnekem a bylinkami, a nechali ji pomalu péct v troubě v alobalovém kabátku.

jehněčí kýta recept

Pomalu pečená jehněčí kýta

Pomalu pečená jehněčí kýta s tymiánem, špikovaná slaninou.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 5 hod
Porce: 2
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Jehněčí kýtu očistíme od hrubého tuku a odblaníme.
  • Tenkým nožem uděláme do kýty vpichy, které rozšíříme pomocí prstů.
  • Nakrájíme slaninu nadrobno, česnek utřeme, snítky tymiánu nasekáme.
  • Do otvorů v kýtě vetřeme česnek, naplníme slaninou a bylinkami.
  • Kýtu ze všech stran osolíme.
  • Vložíme do pevného alobalu a zabalíme tak, aby nemohla unikat pára.
  • Zabalenou kýtu dáme na pekáč a vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C a pečeme cca 5-6 hodin, až je maso měkké.
  • Podáváme s bramborem pečeným v troubě a dipem ze zakysané smetany.

Ještě pár slov k receptu:

Vystačí na 2-3 porce.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

jehněčí kýta

špikovaná jehněčí kýta

Jehněčí kýta: tipy a rady

  • Pokud připravíte kýtu i s kostí, bude se sice hůře porcovat, ale na stole bude vypadat velice efektně. Navíc maso s kostí si zachová maximum chuti, bude šťavnatější.
  • Kost se dá z kýty vcelku jednoduše vyjmout, vyžaduje to jen trochu zručnosti a ostrý vykosťovací nůž. Otvor po kosti můžete naplnit nádivkou, kýtu svázat kuchyňským provázkem, aby držela tvar, a dát péct vcelku.

jehněčí kýta recept

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

2comments

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Pomalu pečená jehněčí kýta, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/pomalu-pecena-jehneci-kyta/