Pomalu pečená jehněčí kýta
Jehněčí kýta je zadní noha z jehněte, od kolena výš (přední noha je plecko). Kýta i s kostí váží něco mezi 1,5 – 2 kg. Kost nevadí; kýta se dá připravit efektně s kostí, rozmanité možnosti přípravy má samozřejmě i vykostěná.
Maso z jehněčí kýty je libové, čisté a vhodné pro téměř všechny kuchyňské úpravy, vyjma vaření, které by masu ubralo na kvalitě.
V našem jednoduchém receptu jsme použili kýtu vykostěnou, prošpikovali ji slaninou, česnekem a bylinkami, a nechali ji pomalu péct v troubě v alobalovém kabátku.
Pomalu pečená jehněčí kýta
Pomalu pečená jehněčí kýta s tymiánem, špikovaná slaninou.
Vytisknout
Připnout
Porce: 2
INGREDIENCE
- 500 g vykostěné jehněčí kýty
- 2 Stroužky česneku
- 20 g slaniny
- čerstvý tymián
- SŮL
PRACOVNÍ POSTUP
- Jehněčí kýtu očistíme od hrubého tuku a odblaníme.
- Tenkým nožem uděláme do kýty vpichy, které rozšíříme pomocí prstů.
- Nakrájíme slaninu nadrobno, česnek utřeme, snítky tymiánu nasekáme.
- Do otvorů v kýtě vetřeme česnek, naplníme slaninou a bylinkami.
- Kýtu ze všech stran osolíme.
- Vložíme do pevného alobalu a zabalíme tak, aby nemohla unikat pára.
- Zabalenou kýtu dáme na pekáč a vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C a pečeme cca 5-6 hodin, až je maso měkké.
- Podáváme s bramborem pečeným v troubě a dipem ze zakysané smetany.
Ještě pár slov k receptu:
Vystačí na 2-3 porce.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Jehněčí kýta: tipy a rady
- Pokud připravíte kýtu i s kostí, bude se sice hůře porcovat, ale na stole bude vypadat velice efektně. Navíc maso s kostí si zachová maximum chuti, bude šťavnatější.
- Kost se dá z kýty vcelku jednoduše vyjmout, vyžaduje to jen trochu zručnosti a ostrý vykosťovací nůž. Otvor po kosti můžete naplnit nádivkou, kýtu svázat kuchyňským provázkem, aby držela tvar, a dát péct vcelku.