Pohanka je všelékem na kdejaké lidské trápení: z hlediska výživy má velmi příznivé složení minerálních látek a vitamínů, které blahodárně působí na lidský organismus.
- Pohanka posiluje imunitu, zpevňuje cévy, pomáhá při křečových žílách, hemeroidech, stimuluje pohlavní orgány, pozitivně působí na psychiku.
Když se v obchodech rozhlédnete, narazíte pohanku v podobě balíčků s loupanými zrny, lámankou (drcená zrna), pohankovou kaší, křupkami, vločkami, a také na pohankovou mouku.
Pohanková mouka, bez lepku, voňavá a zdravá
Pohanková mouka, zdroj: Grizly.cz
- POHANKOVÁ MOUKA posiluje cévy, obsahuje velké množství vitamínu E
- Široké využití v kuchyni
- Začátečníci mohou nahradit jen část běžné mouky
- Do sladkých i slaných jídel
Jednodruhová pohanková mouka
Pokud chcete pohanku v kuchyni vyzkoušet, neváhejte a pytlík pohankové mouky kupte, její využití je mnohostranné: zahustíte s ní polévky a omáčky, hodí se do palačinek, muffinů, sušenek, nebo placek, a to pro sladké i slané vaření.
Pohanková mouka je nejsnazší cesta, jak s touto zdravou potravinou v kuchyni začít.
Recepty z pohankové mouky
Vepřová kotleta s pohankou
Křehký koláč s jablky a sněhovou mřížkou
Překládané palačinky na slano
Makové pusinky ze šlehaných bílků
Jak péct z pohankové mouky?
Pokud rádi pečete, zkuste nahradit část běžné bílé pšeničné mouky pohankovou. Pohanková mouka přidá vašemu pečení nezaměnitelnou oříškovou chuť, ale také cenné živiny, takže váš moučník bude nejenom chutnější, ale i zdravější.
Pečivo ze samotné pohankové mouky je hutné, chuťově velmi výrazné, je třeba mu přivyknout. Pro ty, kteří se s pohankovou moukou v kuchyni teprve seznamují, je ideální poměr 4 – 1. Znamená to, že na 4 díly běžné pšeničné mouky přidáte 1 díl mouky pohankové (např. ke 400 g pšeničné přimícháte 100 g pohankové).
Dostanete tak ideální vyváženou chuť s jemnými pohankovými podtóny. Pokud na specifickou chuť pohankové mouky zvyknete, můžete při pečení její poměr zvyšovat, případně pšeničnou mouku zcela nahradit.
Další produkty z pohanky hledejte v e-shopu Grizly.cz
TIP: Chcete-li vnést do vaší kuchyně zdraví, vyplatí se doma pytlík pohankové mouky mít a snažit se ji propašovat při vaření pro vaši rodinu, kdy jen to bude možné. Už jen malé množství pohankové mouky přidané do těsta sváteční buchty ji odlehčí a přidá na výživových hodnotách – samozřejmě na úkor prázdných kalorií.
Pohanková mouka je přirozeně bezlepková, najdete ji tedy v kuchyni celiaků, osob s intolerancí lepku. Další bezlepkovou moukou jsou například kukuřičná nebo rýžová.
O pohance
Pohanka se v posledních letech opět zabydlela v moderní kuchyni. Není divu: pro lidský organismus je konzumace této obiloviny opravdovým požehnáním.
Z hlediska výživy mají pohankové plody (nažky) velmi příznivé složení živin. Obsahují bílkoviny, polysacharidy, tuky, vlákninu a minerální látky, to vše v dostatečném množství a ideálním poměru.
Je prokázáno, že pohanka posiluje imunitu, je lékem na cévy, křečové žíly, hemeroidy, ale i na pohlavní orgány. Reguluje krevní srážlivost i obsah cholesterolu v krvi. Vysoký podíl vlákniny podporuje střevní peristaltiku, zlepšuje látkovou výměnu a pomáhá pravidelné stolici.
Pohanka se také doporučuje se při detoxikaci organismu či při silné dlouhé menstruaci.
Pohanka pochází z Himálaje, chladných oblastí střední Asie, proto posiluje a zahřívá tělo zejména v zimě. V našich krajích se začala pěstovat na přelomu 12. a 13. století s nájezdy Tatarů – pohanů. Odtud také pohanka převzala své jméno. V 16. století byla v Čechách nejoblíbenější potravinou, dnes je pohanka populární zejména ve východní a střední Evropě. Dá se použít do nádivek, snídaňových kaší nebo jako příloha. Z pohankové mouky v Rusku připravují bliny a v Bretani tenké palačinky.