kynuté knedlíky třešňové

Ovocné knedlíky z kynutého těsta: třešňové

Podobné knedlíky dělávala moje babička. Z té samé zahrady máme třešně i letos a nedalo mi, abych si je připomněla.

Babiččiny kynuté knedlíky jsou krásně nadýchané, a i když je těsto lehce lepivé, jsou poměrně snadné. Nebojte se udělat jich víc do zásoby a zamrazit je, jako rychlý oběd se budou určitě hodit.

TIP: Nebaví vás odpeckovávat třešně ručně? Pořiďte si odpeckovávačku třešní TESCOMA, ušetří vám hafo práce!

ovocné knedlíky z kynutého těsta recept

Ovocné knedlíky z kynutého těsta: třešňové

Kynuté knedlíky s třešněmi, tak, jak je dělávala moje babička.
4.50 z 2 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Porce: 5
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 350 ml vlažného mléka
  • špetka cukru
  • 15 g droždí
  • 500 g polohrubé mouky + mouka na vál
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • SŮL
  • 600 g třešní
  • tvaroh na strouhání na dochucení (moučkový cukr, rozpuštěné máslo a cokoliv, co máte na knedlíky rádi)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do 100 ml vlažného mléka nasypeme lžičku cukru a lžíci mouky. Přidáme nadrobené droždí a smícháme na tekuté těstíčko. Na teplém místě necháme vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.
  • Ve velké míse smícháme mouku, vejce, zbytek mléka, špetku soli a kvásek. Vypracujeme řidší těsto a pod utěrkou necháme asi 1 hodinu vykynout.
  • Po vykynutí z těsta v míse pomocí lžíce nabíráme kopečky, a dáme je na dobře pomoučený vál. Kulaté kopečky obalíme v mouce a prsty zmáčkneme na placičky. Do každé dáme 3-5 vypeckovaných třešní a zabalíme do knedlíčku. Snažíme se, aby se knedlíček neprotrhl. Necháme ještě 12 minut vykynout.
  • Ve velkém hrnci přivedeme mírně osolenou vodu k varu. Knedlíčky vložíme do vroucí vody – pozor, zvětší svůj objem 1-2x. Vaříme 5 minut pod pokličkou. Poté obrátíme a vaříme dalších 5 minut bez pokličky.
  • Připravíme si velkou mísu, kterou vymažeme olejem nebo sádlem. Uvařené knedlíky přendáme do naolejované mísy a ihned propícháme vidličkou, abychom vypustili páru. Hned potom knedlíky taky potřeme olejem/sádlem, aby se k sobě neslepily.
  • Posypeme strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem, rozpuštěným máslem.

Ještě pár slov k receptu:

Kynuté těsto máte připravené za 25 minut, poté hodinu kyne. Knedlíky z tohoto množství uděláte za půl hodiny, pak už jen uvařit a servírovat 🙂
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

suroviny na kynuté ovocné knedlíkykynuté těsto na knedlíkykynuté knedlíkykynuté knedlíkykynuté knedlíky

Kynuté knedlíky: tipy a rady

  • Třešně pokud možno vypeckujte, není moc příjemné pustit se do lahodně měkkých knedlíků a narazit na pecku… váš zubař by nemusel mít hned volno.
  • Knedlíky můžete zamrazit také na později, ale musí být uvařené. Poté je stačí jen vyndat, nechat rozmrazit a ohřát v pařáčku.
  • Anebo ještě rychlejší verze, jak zmazené knedlíky ohřát: dejte je do mikrotenového sáčku, přilejte pár lžic vody a uzavřete uzlem. Poté ohřejte v mikrovlnce.
blank

TIP: Vyzkoušejte také ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

1comment

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Ovocné knedlíky z kynutého těsta: třešňové, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/ovocne-knedliky-z-kynuteho-testa-tresnove/