Ovocné knedlíky z kynutého těsta: třešňové
Podobné knedlíky dělávala moje babička. Z té samé zahrady máme třešně i letos a nedalo mi, abych si je připomněla.
Babiččiny kynuté knedlíky jsou krásně nadýchané, a i když je těsto lehce lepivé, jsou poměrně snadné. Nebojte se udělat jich víc do zásoby a zamrazit je, jako rychlý oběd se budou určitě hodit.
TIP: Nebaví vás odpeckovávat třešně ručně? Pořiďte si odpeckovávačku třešní TESCOMA, ušetří vám hafo práce!
Ovocné knedlíky z kynutého těsta: třešňové
INGREDIENCE
- 350 ml vlažného mléka
- špetka cukru
- 15 g droždí
- 500 g polohrubé mouky + mouka na vál
- 1 vejce
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- SŮL
- 600 g třešní
- tvaroh na strouhání na dochucení (moučkový cukr, rozpuštěné máslo a cokoliv, co máte na knedlíky rádi)
PRACOVNÍ POSTUP
- Do 100 ml vlažného mléka nasypeme lžičku cukru a lžíci mouky. Přidáme nadrobené droždí a smícháme na tekuté těstíčko. Na teplém místě necháme vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.
- Ve velké míse smícháme mouku, vejce, zbytek mléka, špetku soli a kvásek. Vypracujeme řidší těsto a pod utěrkou necháme asi 1 hodinu vykynout.
- Po vykynutí z těsta v míse pomocí lžíce nabíráme kopečky, a dáme je na dobře pomoučený vál. Kulaté kopečky obalíme v mouce a prsty zmáčkneme na placičky. Do každé dáme 3-5 vypeckovaných třešní a zabalíme do knedlíčku. Snažíme se, aby se knedlíček neprotrhl. Necháme ještě 12 minut vykynout.
- Ve velkém hrnci přivedeme mírně osolenou vodu k varu. Knedlíčky vložíme do vroucí vody – pozor, zvětší svůj objem 1-2x. Vaříme 5 minut pod pokličkou. Poté obrátíme a vaříme dalších 5 minut bez pokličky.
- Připravíme si velkou mísu, kterou vymažeme olejem nebo sádlem. Uvařené knedlíky přendáme do naolejované mísy a ihned propícháme vidličkou, abychom vypustili páru. Hned potom knedlíky taky potřeme olejem/sádlem, aby se k sobě neslepily.
- Posypeme strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem, rozpuštěným máslem.
Ještě pár slov k receptu:
Kynuté knedlíky: tipy a rady
- Třešně pokud možno vypeckujte, není moc příjemné pustit se do lahodně měkkých knedlíků a narazit na pecku… váš zubař by nemusel mít hned volno.
- Knedlíky můžete zamrazit také na později, ale musí být uvařené. Poté je stačí jen vyndat, nechat rozmrazit a ohřát v pařáčku.
- Anebo ještě rychlejší verze, jak zmazené knedlíky ohřát: dejte je do mikrotenového sáčku, přilejte pár lžic vody a uzavřete uzlem. Poté ohřejte v mikrovlnce.
TIP: Vyzkoušejte také ovocné knedlíky z odpalovaného těsta