Litý perník hrnkový, s domácím perníkovým kořením
Voňavý dezert, který je báječnou tečkou třeba za nedělním obědem. Domácí perník mi připomíná dětství, proto jej peču moc ráda. Tajemství výtečného perníku tkví v použitém koření. Zapomeňte na hotové sáčky, které se prodávají v obchodech, a připravte si domácí perníkové koření, v receptu vám prozradím, jak na to.
A kde vzal perník svoje jméno? Úplně původní receptura obsahovala med, mouku a pepř. Ano, čtete správně! Právě pepř dal kdysi vzniknout názvu perník, původně se téhle dobrotě říkalo peprník. Postupem času se recept na perník začal upravovat a dnes se do něj přidávají i další ingredience.
Upečený perník podávám s domácím meruňkovým džemem a kopcem šlehačky. K ozdobení můžete použít jakoukoliv jinou marmeládu, ovocný kompot, nebo perník jen tak polijte čokoládou.
Litý perník hrnkový, s domácím perníkovým kořením
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Na perník:
- 2 hrnek polohrubá mouka
- 1 hrnek cukr krystal
- 1 hrnek Olej vhodný na pečení a smažení (rostlinný)
- 1 lžíce ČESKÝ VČELÍ MED
- 1 hrnek MLÉKO
- 2 ks vejce
- 2 KAKAO TMAVÉ
- 1 PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný kypřicí prášek)
- SŮL
- domácí perníkové koření – viz. postup níže
Domácí perníkové koření:
- 5 g fenykl
- 5 g nové koření
- 5 g skořice
- 10 g badyán
- 1 vanilkový lusk
- 5 g hřebíček
- 10 g anýz
- 1 ks bio citron
Na ozdobení:
- 150 ml smetana ke šlehání (obsah tuku nad 30 %)
- meruňkový džem
PRACOVNÍ POSTUP
- Skořici, hřebíček, nové koření, anýz, fenykl, badyán a kousek vanilky velmi jemně utlučeme v hmoždíři. Pak koření ještě prosejeme přes sítko, abychom se zbavili případných nečistot a větších částeček. Koření smícháme s nastrouhanou kůrou z bio citronu. Připravená dávka perníkového koření vystačí na 0,5 kg mouky.
- Všechny suroviny na perník smícháme v míse dohromady a přidáme utlučené perníkové koření.
- Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy na pečení (můžeme použít i papír na pečení)
- Pečeme na 170°C 20-25 minut.
- Necháme vychladnout a pomažeme džemem. Podáváme se šlehačkou.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Litý perník na plech: tipy a rady
- Perník také můžeme podélně rozříznout, pomazat džemem a horní část přiklopit na dolní. V tomto případě nechte perník odpočinout v chladu; džem zatuhne a korpus půjde lépe krájet.
- Perník rozřízněte opatrně pilkovým dlouhým nožem, potravinářskou nití, nebo speciální strunou na krájení dortů.
- Při přípravě těsta použijte nejlépe suroviny pokojové teploty (obzvláště kypřicí prášek je na teplotu citlivý), a perník dejte dát do předem vyhřáté trouby.