litý perník na plech, hrníčkový

Litý perník hrnkový, s domácím perníkovým kořením

Voňavý dezert, který je báječnou tečkou třeba za nedělním obědem. Domácí perník mi připomíná dětství, proto jej peču moc ráda. Tajemství výtečného perníku tkví v použitém koření. Zapomeňte na hotové sáčky, které se prodávají v obchodech, a připravte si domácí perníkové koření, v receptu vám prozradím, jak na to.

A kde vzal perník svoje jméno? Úplně původní receptura obsahovala med, mouku a pepř. Ano, čtete správně! Právě pepř dal kdysi vzniknout názvu perník, původně se téhle dobrotě říkalo peprník. Postupem času se recept na perník začal upravovat a dnes se do něj přidávají i další ingredience.

Upečený perník podávám s domácím meruňkovým džemem a kopcem šlehačky. K ozdobení můžete použít jakoukoliv jinou marmeládu, ovocný kompot, nebo perník jen tak polijte čokoládou.

blank

Litý perník hrnkový, s domácím perníkovým kořením

Nadýchaný voňavý perník s domácím perníkovým kořením, zdobený meruňkovou marmeládou a šlehačkou.
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 min
Celkový čas: 45 min
Porce: 16
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

Na perník:

Domácí perníkové koření:

  • 5 g fenykl
  • 5 g nové koření
  • 5 g skořice
  • 10 g badyán
  • 1 vanilkový lusk
  • 5 g hřebíček
  • 10 g anýz
  • 1 ks bio citron

Na ozdobení:

  • 150 ml smetana ke šlehání (obsah tuku nad 30 %)
  • meruňkový džem

PRACOVNÍ POSTUP

  • Skořici, hřebíček, nové koření, anýz, fenykl, badyán a kousek vanilky velmi jemně utlučeme v hmoždíři. Pak koření ještě prosejeme přes sítko, abychom se zbavili případných nečistot a větších částeček. Koření smícháme s nastrouhanou kůrou z bio citronu. Připravená dávka perníkového koření vystačí na 0,5 kg mouky.
  • Všechny suroviny na perník smícháme v míse dohromady a přidáme utlučené perníkové koření.
  • Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy na pečení (můžeme použít i papír na pečení)
  • Pečeme na 170°C 20-25 minut.
  • Necháme vychladnout a pomažeme džemem. Podáváme se šlehačkou.

Ještě pár slov k receptu:

Množství podle tohoto receptu vyjde na střední plech do trouby.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
těsto na litý perník

Litý perník na plech: tipy a rady

  • Perník také můžeme podélně rozříznout, pomazat džemem a horní část přiklopit na dolní. V tomto případě nechte perník odpočinout v chladu; džem zatuhne a korpus půjde lépe krájet.
  • Perník rozřízněte opatrně pilkovým dlouhým nožem, potravinářskou nití, nebo speciální strunou na krájení dortů.
  • Při přípravě těsta použijte nejlépe suroviny pokojové teploty (obzvláště kypřicí prášek je na teplotu citlivý), a perník dejte dát do předem vyhřáté trouby.
blank
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Litý perník hrnkový, s domácím perníkovým kořením, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/lity-pernik-hrnkovy-s-domacim-pernikovym-korenim/