kakaová roláda z bílků

Kakaová roláda z bílků

Občas se stane, že po vaření nebo pečení zbyde spousta bílků. A teď co s nimi. Pokud máte chuť na něco opravdu dobrého, tohle je perfektní recept, jak je zpracovat a ještě si pochutnat: kakaová roláda z bílků.

Vychlazená je velmi osvěžující, a když do náplně přidáte tropické ovoce, dostanete úplnou explozi osvěžení. Tahle roláda také neobsahuje žádný tuk (kromě toho v krému), a při její přípravě použijete jen trošku mouky.

bílková roláda recept

Kakaová roláda z bílků

Lehounká, svěží kakaová roláda z bílků, s exotickým ovocem. Výborná ke kávě nebo čaji.
4.20 z 5 hodnocení
Vytisknout Připnout
Vaření: 40 min
Porce: 9
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • Roláda:
  • 200 g bílků (z 6–8 vajec)
  • 140 g krupicového cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 20 g KAKAO TMAVÉ
  • 60 g strouhaného kokosu
  • SŮL
  • Krém:
  • 120 g smetany ke šlehání
  • 250 g tvarohu
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Ovoce dle výběru

PRACOVNÍ POSTUP

  • Předehřejeme si troubu na 200°C. Velký plech vyložíme pečicím papírem.
  • Bílky vyšleháme se špetkou soli, a když máme polotuhý sníh, přidáváme po lžících cukr a pořád šleháme, dokud se nezačnout tvořit sněhové špičky.
  • Smícháme mouku s kakaem a kokosem, a stěrkou opatrně vmícháme do sněhu.
  • Těsto nalejeme na plech s papírem a pečeme asi 10 minut. Po upečení by mělo být na omak pružné. Upečený plát přikryjeme čistou utěrkou a plech překlopíme. Sundáme pečicí papír, přiklopíme čistým papírem a opět překlopíme. Nemusíme roládu stáčet, vydrží pružná i po vychlazení.
  • Vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha a poté přidáme cukr. Nakonec po lžících zašleháme tvaroh a vanilkový extrakt.
  • Vychlazenou roládu potřeme krémem, poklademe kousky ovoce a srolujeme. Ozdobíme moučkovým cukrem a ovocem. Podáváme vychlazené.

Ještě pár slov k receptu:

Tahle roláda předpokládá alespoň základní cukrářské dovednosti.
Roládu podávejte chlazenou, nejlépe si tak na ní pochutnáte.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

těsto na bílkovou roládubílková roláda s ovocem

TIP: Do téhle rolády se hodí jakékoliv ovoce. Já se rozhodla pro exotickou verzi, a proto jsem si vzala k ruce mango a kiwi. Roláda je však výborná také s jahodami, malinami nebo banánem.

kakaová roláda z bílků

blank
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Kakaová roláda z bílků, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kakaova-rolada-z-bilku/