francouzský rebarborový koláč

Francouzský koláč s karamelizovanou rebarborou

Mamka mi dala rebarboru, kterou dostala od sousedky. Ta ji pěstuje na zahrádce, a všichni víme, že není lepší zdroj než z domácího. Dva dny mi v kuchyni rebarbora zavadala, až jsem se vybičovala a upekla francouzský koláč, který se poklade karamelizovanou rebarborou. A víte co? Je excelentní!

Už jsem jej jednou dělala a musím říct, že rebarbora připravená v karamelu má delikatesní říz. Těsto na francouzský koláč je zase z poctivě vyšlehaného másla a bílkového sněhu, do nějž se přidává jen půl lžička pečicího prášku.

Podle mě by ani nemusela, postup zaručuje, že koláč je nadýchaný dost, ale beru to jako sázku na jistotu – kyprost nade vše, že ano. Dobrá zpráva je, že kypřicí prášek je bez fosfátů, je to ten s vinným kamenem, který moučníku nepřidá téměř žádnou pachuť.

Máte rebarboru? Jdeme na francouzský koláč!

francouzský koláč s rebarborou

Francouzský koláč s karamelizovanou rebarborou

Lahodně vláčný koláč z třeného těsta, kterému dává říz karamelizovaná rebarbora. Doporučuji jako excelentní dezert!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 45 min
Porce: 12
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Karamelizovaná rebarbora:

  • 40 dkg rebarbora očištěná
  • 20 dkg cukr písek
  • citronová šťáva z ½ citronu
  • 50 g MÁSLO
  • 50 ml voda

Těsto:

PRACOVNÍ POSTUP

  • Karamelizovaná rebarbora:
  • Rebarboru očistíme a nakrájíme na špalíčky silné necelý centimetr. V pánvi při vyšší teplotě rozpustíme cukr, pilně mícháme, aby se nám nepřipálil (příliš nezhnědl). Přidáme máslo – pozor, na pánvičce to začne prskat. Dále zakápneme citronovou šťávou a přidáme vodu. Rozmícháme. Opatrně vsypeme rebarboru a necháme krátce karamelizovat. Pokud bychom rebarboru v horkém karamelu nechali dlouho, rozpadne se. Odstavíme pánev a vidličkou rebarboru z karamelové lázně vyndáme stranou na talířek. Zbylý sirup v pánvi použijeme na přelití koláče.
  • Těsto:
  • Vajíčka vyndáme z lednice v předstihu, aby chytla pokojovou teplotu. Máslo necháme venku, aby změklo.
  • Troubu zapneme na 160 °C (elektrická bez horkovzduchu).
  • Opatrně rozklepneme vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. Do mísy se žloutky přidáme máslo, polovinu cukru a vanilku. Elektrickým šlehačem vyšleháme do pěny, dejte tomu čas, chvíli to potrvá.
  • Omyjeme metly a pustíme se do sněhu z bílků. Začneme šlehat na nižší otáčky, přidáme špetku soli. Asi po minutě rychlost zvýšíme, postupně přidáváme cukr po lžících a zvyšujeme otáčky. Krystalky pískového cukru pomůžou vyšlehat z bílků krásně tuhý sníh.
  • Sníh vmícháme ručně obracečkou do žloutkové hmoty. Přidáme špaldovou mouku, ručně promícháme.
  • Mezitím si ohřejeme smetanu, aby byla vlažná. Přilijeme do těsta.
  • Hladkou mouku rozmícháme s pečicím práškem a vmícháme do směsi. Vše ručně promícháme (obracečkou to jde nejlépe).
  • Kulatou dortovou formu o pr. 24 cm vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.
  • Těsto vlijeme do formy a rozprostřeme.
  • Na vrch koláče poklademe karamelizovanou rebarboru, položíme na plech a dáme do trouby na 30 minut péct.
  • Po půlhodině koláč vyndáme a vršek polijeme sirupem, který nám zbyl při karamelizování rebarbory. Dáme ještě na 15 minut péct.
  • Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

Pozor: je to neskutečná dobrota!
Pro kulatou dortovou formu o pr. 24 cm.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
karamelizovaná rebarbora
koláč s rebarborou
rebarborový koláč

Francouzský rebarborový koláč: tipy a rady

  • Při rozpouštění cukru na pánvi jej míchejte DŘEVĚNOU VAŘEČKOU, nikoliv plastovou! Cukr má při karamelizování vysokou teplotu, bezostyšně rozpustí všechny plasty, které se do něj ponoří.
  • Koláč je absolutně šťavnatý a „mokrý“, žádná sušenka. Je to proto, že se ve dvou třetinách pečení polévá zbylým sirupem, který zbyl po karamelizování rebarbory. Zcela jiný level než jiné hrníčkové koláče s práškem do pečiva, vážení!
  • Koláč před vložením do trouby postavte na PEČICÍ PLECH. Budeme jej polévat šťávou a ta z formy může protéct.
  • O nadýchanost koláče se postará především dobře vyšlehaný sníh z bílků a utřený žloutkový základ s máslem a cukrem.
  • Máslo při vyšlehávání žloutků musí být změklé, nikoliv právě vyndané z lednice! To samé žloutky by měly mít pokojovou teplotu, aby se obojí při šlehání ideálně spojilo.
francouzský koláč s rebarborou
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Francouzský koláč s karamelizovanou rebarborou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/francouzsky-kolac-s-karamelizovanou-rebarborou/